|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
karkoli Član

Pridružen-a: Sre 08 Sep 2010 20:53 Prispevkov: 94 Aktiv.: 0.52 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Ned Sep 19, 2010 1:57 pm Naslov sporočila: hišna elektrika ima preveliko napetost |
|
|
Naletel sem na problem pri uporabi računalnika. Ves čas sem imel probleme z delovanjem računalnika doma. V glabvnem je zmrzoval se izklapljal ali programi niso delali v redu. V servisu je bilo potem vse v redu. Pred leti so mi predlagali pregled inštalacije, ki je bil opravljen. Bila je zamenjana tudi omarica z varovalkami, ki so zdaj avtomatske. Vse skupaj ni nič pomagalo.
V tem času sem zamenjal dva računalnika in ko je bilo tudi pri novešem konec garancije sem ga servisiral pri izven uradnih servisov. Običajno je bilo treba namestiti opreracijski sistem na nanovo, da je spet delal .
Temu serviserju to ni bilo jasno in mi je predlagal meritve napetosti v vtičnici ko ima računalnik težave.
To je bila ta prava rešitev . Imel sem kaj videti. Napetosti so nihale od nekako 180V do 305V.
Zdela se je prava rešitev kupiti UPS ampak tudi tega je skurilo po dobrem mesecu. Deklariano dela samo do 280V.
Na elektru zavračajo kakršnokoli odgovornost. Menda naj bi šlo za neke stike z ozemlitvijo. Meni pa ni jasno od kod takšne napetosti. Nisem ugotovil nobene zakonitosti pri teh dogajaqnjih.
V čem bi lahko bila napaka.
Hvažen bom za vsake sugestije.
Lep pozdrav.
dodan je video . Odpreti se ga da z real plajerjem . Upam da bo šlo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59 Prispevkov: 2392 Aktiv.: 11.70 Kraj: Eindhoven, Nizozemska
|
Objavljeno: Ned Sep 19, 2010 1:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Videa ni videt  _________________ Lep pozdrav!
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
karkoli Član

|
Objavljeno: Ned Sep 19, 2010 2:01 pm Naslov sporočila: ? |
|
|
Videa ne vidim nikjer . Se ga ne da dati ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.11 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Ned Sep 19, 2010 2:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja skoraj zagotovo zanič ozemljitev. _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.20 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Ned Sep 19, 2010 2:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Stisni video v zip in ponovno poskusi. Sumim pa, zaradi ogromnih razlik med minimalno in maksimalno izmerjeno vrednostjo, da je pri vas odletela nula.
Za potrditev suma pa je treba vedeti ali imate enofazni ali tri fazni priklop in ali gre za invidualno hišo ali neko večstanovalsko stavbo.
Imajo mogoče sosedje tudi težaves prevelikimi nihanji napetosti? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
karkoli Član

|
Objavljeno: Ned Sep 19, 2010 2:15 pm Naslov sporočila: Video |
|
|
Ponoven poiskus za video. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50 Prispevkov: 781 Aktiv.: 3.29 Kraj: Radenci
|
Objavljeno: Ned Sep 19, 2010 2:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj bi naj imela slaba ozemljitev s to težavo? Slaba nula pa, kot je napisal predhodnik. Lahko pri vas, če imate trifazni sistem, majhna možnost pa bi bila, da lahko celo na strani distributerja el. energije. V vsakem primeru bi moral napraviti izmero nekje čim bližje glavnim varovalkam in pa mogoče napraviti primerjavo med meritvijo med fazo in nulo, ter med fazo in zemljo. Normalno je lahko ta razlika nekje do 5V, vendar je običajno dosti manjša.
Kaj gre za stanovanjsko hišo ali za kak blok? Kakšen je sistem instalacije, imate ničenje, ali pa je montirano FID stikalo? _________________ 73 de S55WT, Janko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
karkoli Član

|
Objavljeno: Ned Sep 19, 2010 2:24 pm Naslov sporočila: enofazni tok |
|
|
Gre za večstanovanjsko hišo, enofazni tok in kolikor vem se vsi nakaj ukvarjajo z popravili elketrike in aparatov. Ko sem imel pred leti električarja se nihče ni hotel odločiti za pregled. Pravzaprav skrivajo težave in nočejo govoriti o tem. To so bolj starejši ljudje čez 50 in nimajo computerjev in kakšne posebne elektronike razen tv. Prisilit se jih seveda ne da za pregled.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50 Prispevkov: 781 Aktiv.: 3.29 Kraj: Radenci
|
Objavljeno: Ned Sep 19, 2010 2:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vmes si odgovoril na del vprašanja, HI. Odgovori še, če imate FID ali ne.
Probaj pomeriti napetost med fazo, nulo in recimo vodovodno instalacijo, ali pa centralno kurjavo, če je ta skupna večim stanovanjem, proti strelovodni instalaciji, v glavnem nečemu, kar je ločeno od električne instalacije. _________________ 73 de S55WT, Janko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.86 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Ned Sep 19, 2010 4:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko se prepričaš, da je s tvojo instalacijo vse vredu (da je kvalitetna nula), izvajaj meritve neposredno na odjemu el. energije, se pravi pri števcu. Če boš ugotovil previsoko napetost iz omrežja poskrbi za verodostojne meritve in potrdilo od kakšnega pooblaščenega izvajalca.
Nato jih pojdi tožit, če ne boš dosegel nič po ustnem in pisnem obvestilu. Pomaga ti lahko tudi zbiranje podpisov. Verjetno tvoj objekt ni edini na tej trasi.
Zahtevaj odškodnino.
Pri nas smo dosegli s podpisi, da so zgradili novo TP, ker smo imeli premalo napetost glede na deklarirano. Pravtako so določene naprave občasno odpovedovale zaradi tega. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
domobranko Član

Pridružen-a: Pet 03 Mar 2006 17:55 Prispevkov: 35 Aktiv.: 0.15 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Ned Sep 19, 2010 6:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Omenil si računalnik in UPS.
Pa ti je poleg tega skurilo še kaj drugega v stanovanju (tv, monitor itd.)? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.11 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Ned Sep 19, 2010 7:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
japek je napisal/a: |
Kaj bi naj imela slaba ozemljitev s to težavo? Slaba nula pa, kot je napisal predhodnik. |
Uh ja se opravičujem nula ja  _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.92 Kraj: slo
|
Objavljeno: Ned Sep 19, 2010 9:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
ali je nižja napetost čez dan, višja ponoči, si pa kakih 40km od zadnjega Elektra ali distribucije ? Nekdo iz Elektra Celje mi je nekoč razlagal o pojavu, da se omrežna napetost na koncu dolgih vodov dvigne in ne zniža, kot bi normalno pričakovali. Podrobnosti si žal nisem zapomnil. Mogoče kakšen linejaš ve več o tem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dyfan Član

Pridružen-a: Sob 05 Maj 2007 9:54 Prispevkov: 652 Aktiv.: 2.95
|
Objavljeno: Ned Sep 19, 2010 9:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
psevdonim je napisal/a: |
... da se omrežna napetost na koncu dolgih vodov dvigne in ne zniža, kot bi normalno pričakovali... |
Moja iskušnja je taka: ko sem pred leti stanoval na koncu elektrovoda, sem imel ca. 200V, napetost pa je kar naprej nihala (odvisno od vključenih porabnikov na liniji), kar se je videlo po lučeh.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Energetik-m Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16 Prispevkov: 1392 Aktiv.: 7.36 Kraj: Zagorje
|
Objavljeno: Ned Sep 19, 2010 9:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poskusi kje dobiti feroresonančni stabilizator napetosti (pred kakimi 40 leti ga je imel vsak zraven televizorja, da se ta ni prepogosto kvaril) in preko njega priključi PC.
Če se ne motim, jih v Ljubljani nekdo še vedno dela, ne morem se spomniti imena firme. _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni