www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

hišna elektrika ima preveliko napetost
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
primozsu
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Feb 2005 9:11
Aktiv.: 1.74
Kraj: MB - Šentjur

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 19, 2010 10:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

psevdonim je napisal/a:
Nekdo iz Elektra Celje mi je nekoč razlagal o pojavu, da se omrežna napetost na koncu dolgih vodov dvigne in ne zniža, kot bi normalno pričakovali. Podrobnosti si žal nisem zapomnil.

Temu pojavu se reče "ferrantijev efekt". Do njega lahko pride, če vod ni dovolj obremenjen in ima prevladujoč kapacitivni vpliv. Ob takšnih pogojih je lahko napetost na koncu voda višja, kot pa na začetku voda. Zaradi tega se za zelo dolge prenose uporablja enosmerni prenos energije.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.86
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 19, 2010 10:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kar se pri krajših vodih kot je trasa po naseljih, krajih ne dogaja.
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.45
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 20, 2010 9:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Voltmeter in meritev vsaj 24 ur. Potem se pa vidi...
Nazaj na vrh
stane
Član
Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19
Aktiv.: 5.79
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 20, 2010 10:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na firmi smo imeli težave z nihanjem napetosti.
Najprej smo merili z Keithley, ki je v spomin shranil najvišji peak.

V drugem primeru in tudi na drugi lokaciji pa je približno na mesec dni izdihnil
Unitek - Miyachi . Uspelo mi je serviserje iz Nizozemske prepričat, da so na
njihove stroške menjali štiri osnovne plošče v teh napravah.
Seveda sem po nekaj mesecih ugotovil, da je napaka na instalaciji. Slaba nula!!!

Zaključek pa je bil takšen. Stroški popravil so ostali pri Unitek-Miyachi.
Preventivni pregledi instalacij in zategovanje vijakov v el. omaricah.

Vendar se je vse to dogajalo na 3F instalaciji.

Prepričan sem, da je v tem primeru nekaj podobnega.
Ti imaš 1F sistem. Cela večstanovanjska hiša pa ....?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.92
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 20, 2010 8:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

v neki temi je nekdo spraševal po multimetru z USB izhodom. Mislim, da je odgovor vodil do IC elektronike. Mogoče bi to bil dober snemalnik dogajanja
Nazaj na vrh
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.45
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 21, 2010 7:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Točno takega imam doma. Z IR izhodom in novo 9V baterijo drži cca 3 dni Smile
Nazaj na vrh
japek
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50
Aktiv.: 3.29
Kraj: Radenci

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 21, 2010 8:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pod pogojem da nisi pozabil izklopiti avtomatskega izklopa multimetra po 60 minutah delovanja Very Happy .
karkoli
Član
Član

Pridružen-a: Sre 08 Sep 2010 20:53
Aktiv.: 0.52
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 26, 2010 11:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vsem ki ste si vzeli čas za odgovor. Stanujem vmestu in sem zelo blizu transformatorja. Nisem še točno ugotovil koliko sem po vodih oddaljen od transformatorja ker so izhodi od njega pod zemljo. Problem je tudi ker se po ulici menjavajo priključki levo desno. Zagotovo pa je hiša zadnja na liniji v hiši sem pa sem tudi zadnji v liniji.
Kontakti v hišni inštalaciji pri meni so bili že dogo nazaj prevrjeni.
Problemi so tudi s trajnostjo bojlerja , ki je povprečno menjan na dobre tri leta. Prvi bojler od 60-tih let je držal pa 30 let. Elektrolix hladilnik je tudi odpovedal po nekako peih letih. Težave so še na ojačevalniku, ki je lampaš (kitarski ojačevalec) servis ni odkril nič razen enega hladnega lotanega spoja.
Poiskusil bom kontaktirati ostale v ulici, kar pa bo verjetno težko ker je to okolje kjer so ljudje malo dovzetni za novosti in zelo pametni. Po vsej verjetnosti bodo rajši plačevali popravila kot se bodli z elektro distribucijo.
Snemanje dogajanja pa res ne bi bilo napačno. Če se komu še da kaj napisati bolj podrobno o tem bi bil vesel.

Lep pozdrav.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.20
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 26, 2010 12:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

karkoli je napisal/a:
Problemi so tudi s trajnostjo bojlerja , ki je povprečno menjan na dobre tri leta. Prvi bojler od 60-tih let je držal pa 30 let.

Zanič nepovratni ventil in občasno ostane grelec na suhem?

Citiram:
Elektrolix hladilnik je tudi odpovedal po nekako peih letih.

To morebiti sploh ni napaka, ampak lastnost današnje bele tehnike - mizerna življenska doba ne glede na ceno in znamko.

Kaj pa žarnice? Tudi te odpovedujejo zelo hitro?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.92
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 26, 2010 1:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mogoče je na istem vodu kakšna tovarna ali obrt, ki ima pokvarjeno regulacijo kompenzacije in so vsi kondenzatorji stalno vklopljeni ? Menda lahko tudi takšna stvar dvigne napetost, še posebej ko poraba pade. Posebej nevarni pa naj bi bili pojavi, ko se cos fi močno približa ali celo doseže 1. Pišem na pamet, po govoricah, drugače stvari ne poznam.
Po nekem zakonu bi napetost morala biti v mejah +5/-10%, torej od 207V do 241,5V. Če ni, kaj potem ? Verjetno nič. Lahko se odklopiš, če ti kaj ne paše.
Nazaj na vrh
s51o
Član
Član

Pridružen-a: Sre 26 Avg 2009 14:10
Aktiv.: 0.31
Kraj: celje

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 27, 2010 8:02 am    Naslov sporočila:  prevelika napetost Odgovori s citatom

lep dan vsem skupaj.
jaz sem imel pred leti problem z napetostjo in sicer premajhno.tam po 23 uri zvečer pa do sedmih zjutraj je bilo skromnih 140 do 170 voltov.za brezhibno dobavo v količini in kvaliteti do vključno s števcem je odgovoren tisti ki ti dobavlja električno energijo po pogodbi,v mojem, primeru elektro celje,d.d.zadevo so popravili,sicer z malo muke in nekajdnevnih meritev v moji-njihovi elekto omarici.napaka je pa bila v dotrajanosti njihovega trafota, nekaj okoli odcepov v njemu.ko so trafo zamenjali je ok.
zato, najprej daj pisno s povratnico "zatežit" prodajalcu energije......
best dx
73
s51o
igor
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni