www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Koliko vložit v cnc konstrukcijo
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
osmica
Član
Član

Pridružen-a: Sob 22 Maj 2004 21:16
Aktiv.: 1.59
Kraj: savinjska

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 11, 2006 11:16 am    Naslov sporočila:  Koliko vložit v cnc konstrukcijo Odgovori s citatom

Zanima me vašo mnenje koliko se splača vložit denarja v konstrukcijo cnc. Iz postov in na drugih straneh sem videl konstrukcije od iverk in vodil za predale do alu vodil... Če bi rad reskal kakšno tiv v ohišje kakšno luknjo utor, bi že morala bit močnejša konstrukcija. Mi morda priporočate naredit enostavno (iverke vodila predalov) pa potem močnejšo konstrukcijo.
Mnogi ste že izdelali in kaj ste ugotovili (ste preveč/premalo vložili v konstrukcijo).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 11, 2006 4:54 pm    Naslov sporočila:  re: Odgovori s citatom

Neke strašne denarje se tu ne splača vlagat .Po moje je in bo prevladoval fotopostopek . Jaz sem se lotil tega zato ker imam s ''dodelavo ploterja '' relativno male stroške - spremenjena glava pričakujem pa lahko dobre rezultate . Verjetno bom nekoč naredil kak nastavek za rezalnik folije .
Problem je mehanika ker mora biti dosti solidno narejena , razni printerji ( ne rečem starejši ) so narejeni skoraj po sistemu po uporabi odvrzi , tako da tudi vodila in plastika ni ne vem kako kvalitetna. Industrijska roba pa ima svojo ceno.
Najboljša varianta so kaki vzdrževalci po firmah pa da obnoviš kaka vodila ( očistiš namažeš , zamenjaš kroglice če lahko)...

andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.94
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 11, 2006 6:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če bo kdo delal,pa ne iverke.Raje vezane plošče in Mdf plošče.Al pa še boljše.
Nazaj na vrh
boco
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42
Aktiv.: 3.88
Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 11, 2006 7:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz pravkar nabavljam material za CNC. Sem se pa odločil za konstrukcijo Aluminij.Vodila bodo sicer Fe, brušena prav tako vreteno premera 12mm Trapezno. Sem tudi sam razmišljal, če se splača ali ne delat na tak način, kot sem se odločil. Moje mnenje je, da CNC -ja ne delaš vsak mesec in če že, se splača malo raskirat, saj je potem tudi kvaliteta izdelkov precej boljša. Sicer pa po parih telefonskih klicih ugotoviš, da le ni vse tako drago in, da se da dobiti tudi po dokaj dostopnih cenah. Na primer trpezni navoj palica dolžine 1m stane cca 2.000 SIT, 1 matica za omenjeno vreteno 1.200,00 SIT. .....
Po moje da se splača malo raskirat Wink
LP
Boco
Nazaj na vrh
boco
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42
Aktiv.: 3.88
Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 11, 2006 7:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aja, pa še tole sem pozabil povedat, da bo obdelovalna površina x=400mm, y=400mm, z=120mm
Very Happy
LP
Boco
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.61
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 11, 2006 7:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem tudi začel resno razmišljat o cnc, sem pa v konstrukcijo pripravljen vločiti cca 250-300 ksit, saj želim, da je konstrukcija toliko močna, da lahko graviram napise v aluminij pločevino za čelne plošče. Graviranje v kovino z bolj šibko narejeno konstrukcijo ne bo šlo. Prav tako pričakujem, da bo strojček delal vsak dan in da bo življenska doba kar nekaj let.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 11, 2006 8:22 pm    Naslov sporočila:  re Odgovori s citatom

Še tole bom rekel . Ni pri rezkanju vse tako zelo idealno kot se sliši

-treba je vedeti da se rezka cca 0,035 mm bakra in nekak mm kloc na uč

-treba je vzdrževat nože ( brusit vidio ali kot raje slišijo karbidne trdnine Wink )noževa stročnica je debela cca3.2mm in se stanjša na 0,5-0,8mm obliko vidite spodaj

-nadrezkar mora biti vredu vležajen da ne dela nepotrebnega offseta in ne tava

-vsi pogoni sploh za z os se ne smejo posedat ( potrebno bo nastavit mase da ne gre pregloboko)

mislim da reber popolnoma prav razmišlja o iznosu denarja s tem da se njemu hitreje vrača pa še sp je

- treba je premislit koliko pravzaprav profitiraš v primerjavi z dobrim fotopostopkom , glede na to da si delajo nekateri luči iz mehanotehnika Rolling Eyes
se mi zdi smiselno bolje delat eno pa tisto kvalitetno razen če se ne mislite bolj profesionlno ukvarjat s tem

pa razumem recimo modelarje ( delat kaka rebrca za krila letala Twisted Evil Evil or Very Mad )
enkrat in nikoli več Twisted Evil

osnova je najboljša Al 8mm-10mm ( saj tudi ni toliko drag cena na kilo , lahek je in pa TOG !!) iverka ni to mediapan pa tudi ne

boljše , počasi pa kavlitetno kot slabo in zanič

še to jaz bi uporabil FIKSNO Z OS ( s izjemo hoda po Z ) in da se giblje miza
finta je v tem da je rezkar na ročici in ima precejšno gibalno maso sploh pa rotor rezkarja deluje kot GIRISKOP in ima precejšnji moment pri tako visokih obratih
( govorim o kakem lesnem rezkarju s cca 500-750W in ne kakih dremlih ) in ta sila dodatno deluje na vodila in hitrost ) No miza ima tudi maso samo so vodila ob ali pod njo

potrebno je poskrbeti za odsesavanje

dosti je zelo nadležnega hrupa

kolega rezka napise za stroje ( al ploščica in spodaj plastika ) in včasih mu nož kar zatava , črke niso enakomerno debele

toliko malo za razmislit Exclamation

Lp

ecuttr.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  19.52 KB
 Pogledana:  53 krat

ecuttr.jpg

osmica
Član
Član

Pridružen-a: Sob 22 Maj 2004 21:16
Aktiv.: 1.59
Kraj: savinjska

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 12, 2006 8:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče se res splača malo več vložit. Res je, da konstrukcijo ne delaš vsak dan.
Kakšna vodila pa uporabljate? Mislim uporabit palice 16-20mm in pa vreteno 12-14mm navadne metrične, konstrukcijo pa železo. Kaj bi bilo bolše uporabit Al konstrukcijo?
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.61
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 12, 2006 10:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, jaz nameravam delat konstrukcijo, pri kateri bo miza pri miru, saj želim konstrukcijo majhih dimenzij in še vedno dovolj veliko obdelovalno površino. Za to pa mora biti miza pri miru. Strojček bo prvenstveno namenjen za vrtanje tiskanih vezij, za pogonski motor svedra bi vzel kar proxxonov vrtalnik, mogoče tudi kaj drugega, vsekakor pa bo lahek. Rezkanje bi bila opcija, za pogon rezkarja bi zamenjal pogonski motor, ker je za rezkar potrebno imeti močnejši motor in bolje uležajen. Rezkanje bi malokrat uporabljal, zato bi bila hitrost rezkanja zelo majhna, da je manjša obremenitev vodil, saj tako zelo močno konstrukcijo pa spet ne mislim delat. Nameravam pa delat vse iz aluminija, iz profilov, vse skupaj pa zvijačeno skupaj, nobenih zvarov.
Mimogrede malo offtopic, nimam sp ali kaj podobnega, moje vlaganje v orodje je vlaganje vase in v moje veselje. Mogoče nekoč, takrat mi bo orodje prav prišlo, čeprav to ne bo uradno kot osnovno sredstvo.
Kdaj se bom lotil konstrukcije pa ne vem, najprej se moram posvetovati s prijateljem, ki se nate zadeve zelo razume, da razmisliva glede osnovne platforme na kateri bo nadgradnja z nosilci vodil.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
smartgsm
Član
Član

Pridružen-a: Sob 10 Apr 2004 11:54
Aktiv.: 1.54

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 12, 2006 11:11 am    Naslov sporočila:  Konstrukcija CNC stroja Odgovori s citatom

Možnosti je veliko.

v praksi se pa obnese ponavadi predelava.

Jaz sem videl vceraj majhen rezkalni stroj v baumax-u z ročnim pogonom.
Treba bi bilo samo dodati navojna vretena in koračne motorje.

Drugače pa če koga zanima imam na voljo 3 osni krmilnik koračnih motorjev.
podatki:
napajanje: 30 v
tok po fazi: 2.5 A
moznost nastavitve korakov: 1/1 1/2 1/4 1/8
moznost nastavitve smeri vrtenja.

Primerno za unipolarne motorje.

lp
Greg

PS. slika prilozena

IMG_3650.JPG
 Opis:
3 osni krmilnik koračnih motorjev
 Velikost datoteke:  55.11 KB
 Pogledana:  107 krat

IMG_3650.JPG

Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.69
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 12, 2006 3:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za zabavo naredit CNC stroj ni slaba stvar. Problem pa je fina mehanika. Kakršnakoli zračnost med komponentami se bo v končnem izdelku močno poznala. Na oko ni videti problem montirati palico z navojem na steper motor, gor montirati vrtalni stroj in rezkati. V praksi pa je drugače. Sile so pri rezkanju so velike, še posebej pri konturnem rezanju (izrezovanje cele tiskanine), zato mora biti ohišje masivno, kovinsko (jeklo, aluminij debeline 10 mm). Za pozicioniranje ni primerna palica z navadnim trikotnim navojem ampak mora biti navoj pravokoten. Navadna matica na navadnem navojnem vretenu ima toliko zraka, da pri majanju rezkar prereže vsaj eno vezico.

Proxxonov motorček verjetno ne bo zmogel vrtanja 800 lukenj brez da bi se pregrel. Bakreni sloj na tiskanini je zelo tanek, zato je potrebno zelo precizno pozicioniranje rezkarja po Y osi. Dobre naprave imajo za Y os linearne kroglične ležaje.

Pri rezkanju je potrebno odstranjevati opilke z odsesovanjem. Odsesovalni sistem ponavadi tudi hladi ležaj motorja. Opilki (prah) nekaterih materialov (FR4) so zdravju škodljivi.

Za izdelavo CNCja je potrebno imeti bistveno boljše orodje od tistega, ki ga imajo v baumaxu[cenzurirano 5 vrstic teksta].

Za domač CNC sem zapravil ogromno časa in nekaj denarja (je bilo za zabavo in zato ne povsem zapravljeno), pa sem odnehal. Tolerance so problem. Mine preveč časa od tega, ko se premakne motorček, do tega da se dejansko premakne tudi rezkar (luft).

Ostane pa še problem softwera, ki bo požrl gerberja in temu ustrezno premikal rezkar....

Je pa CNC za delo dobra stvar. Odpade žaganje ploščic. Konturno rezkanje poskrbi za to, da pade končana ploščica iz stroja. Odpadejo: fotopostopek (tiskanje folije ali film), jedkanje, vrtanje, žaganje. Slaba stran: ropota in piha.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igor_k
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44
Aktiv.: 4.27
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 12, 2006 7:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vem, da ne sodi sem, vendar bom vseeno vprašal če ima kdo kakšen soliden doma narejen cnc strojček (uporabljal bi ga samo za vrtanje tiskanih ploščic) - lahko tudi samo mehanika. Kupim za razumno ceno.
Nazaj na vrh
promehanik
Član
Član

Pridružen-a: Tor 29 Jul 2003 23:41
Aktiv.: 2.58

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 12, 2006 8:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

smartgsm,
a lahko kaj več poveš o krmilniku? A ga nudiš sestavljenega ali kit komplet? A imaš kaj dokumentirano? Kolikšna je cena?

lp, prom
Nazaj na vrh
smartgsm
Član
Član

Pridružen-a: Sob 10 Apr 2004 11:54
Aktiv.: 1.54

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 13, 2006 9:44 am    Naslov sporočila:  3d krmilnik Odgovori s citatom

promehanik je napisal/a:
smartgsm,
a lahko kaj več poveš o krmilniku? A ga nudiš sestavljenega ali kit komplet? A imaš kaj dokumentirano? Kolikšna je cena?

lp, prom

Zadevo sem razvil za svoje potrebe. Ker pa vidim da je kar nekaj govora in potrebah po krmilju.

Načelno če bi bil kdo zainteresiran, bi ponudil sestavljenega in stestiranega.
Podatki o driverjih za koračni motor:

Najbolj primeren program za poganjanje koračnih motorjev je MACH , ki ga najdete na http://www.artofcnc.ca/, ki teče pod WIN XP (obvezno).

GLEDE SAMEGA DRIVERJA:
napetost napajanja: max 30 v
tok po fazi max: 2.5 A
Vhodi so galvansko ločeni.

Za krmiljenje potreben CLK in DIR (korak in smer).
Moznost nastavitve toka in načina delovanja.
Možnost nastavitve delovanja (mikrokoraki) od: 1/1 1/2 1/4 1/8
Možnost nastavitve: smeri vrtenja (levo , desno).

Glede cene? Stavr dogovora.

lp
Greg
Nazaj na vrh
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.61
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 13, 2006 11:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

smartgsm, lahko poveš katere IC-je si to uporabil ali je to skrivnost? Smile
Namreč ne morem ugotoviti, kje imaš močnostno stopnjo - tisti SMD na sredini?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni