|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
osmica Član

Pridružen-a: Sob 22 Maj 2004 21:16 Prispevkov: 377 Aktiv.: 1.59 Kraj: savinjska
|
Objavljeno: Sre Jan 11, 2006 11:16 am Naslov sporočila: Koliko vložit v cnc konstrukcijo |
|
|
Zanima me vašo mnenje koliko se splača vložit denarja v konstrukcijo cnc. Iz postov in na drugih straneh sem videl konstrukcije od iverk in vodil za predale do alu vodil... Če bi rad reskal kakšno tiv v ohišje kakšno luknjo utor, bi že morala bit močnejša konstrukcija. Mi morda priporočate naredit enostavno (iverke vodila predalov) pa potem močnejšo konstrukcijo.
Mnogi ste že izdelali in kaj ste ugotovili (ste preveč/premalo vložili v konstrukcijo).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Sre Jan 11, 2006 4:54 pm Naslov sporočila: re: |
|
|
Neke strašne denarje se tu ne splača vlagat .Po moje je in bo prevladoval fotopostopek . Jaz sem se lotil tega zato ker imam s ''dodelavo ploterja '' relativno male stroške - spremenjena glava pričakujem pa lahko dobre rezultate . Verjetno bom nekoč naredil kak nastavek za rezalnik folije .
Problem je mehanika ker mora biti dosti solidno narejena , razni printerji ( ne rečem starejši ) so narejeni skoraj po sistemu po uporabi odvrzi , tako da tudi vodila in plastika ni ne vem kako kvalitetna. Industrijska roba pa ima svojo ceno.
Najboljša varianta so kaki vzdrževalci po firmah pa da obnoviš kaka vodila ( očistiš namažeš , zamenjaš kroglice če lahko)...
_________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.94 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Sre Jan 11, 2006 6:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če bo kdo delal,pa ne iverke.Raje vezane plošče in Mdf plošče.Al pa še boljše.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boco Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42 Prispevkov: 919 Aktiv.: 3.88 Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jan 11, 2006 7:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz pravkar nabavljam material za CNC. Sem se pa odločil za konstrukcijo Aluminij.Vodila bodo sicer Fe, brušena prav tako vreteno premera 12mm Trapezno. Sem tudi sam razmišljal, če se splača ali ne delat na tak način, kot sem se odločil. Moje mnenje je, da CNC -ja ne delaš vsak mesec in če že, se splača malo raskirat, saj je potem tudi kvaliteta izdelkov precej boljša. Sicer pa po parih telefonskih klicih ugotoviš, da le ni vse tako drago in, da se da dobiti tudi po dokaj dostopnih cenah. Na primer trpezni navoj palica dolžine 1m stane cca 2.000 SIT, 1 matica za omenjeno vreteno 1.200,00 SIT. .....
Po moje da se splača malo raskirat
LP
Boco
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boco Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42 Prispevkov: 919 Aktiv.: 3.88 Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jan 11, 2006 7:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aja, pa še tole sem pozabil povedat, da bo obdelovalna površina x=400mm, y=400mm, z=120mm
LP
Boco
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.61 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sre Jan 11, 2006 7:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem tudi začel resno razmišljat o cnc, sem pa v konstrukcijo pripravljen vločiti cca 250-300 ksit, saj želim, da je konstrukcija toliko močna, da lahko graviram napise v aluminij pločevino za čelne plošče. Graviranje v kovino z bolj šibko narejeno konstrukcijo ne bo šlo. Prav tako pričakujem, da bo strojček delal vsak dan in da bo življenska doba kar nekaj let.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
osmica Član

Pridružen-a: Sob 22 Maj 2004 21:16 Prispevkov: 377 Aktiv.: 1.59 Kraj: savinjska
|
Objavljeno: Čet Jan 12, 2006 8:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče se res splača malo več vložit. Res je, da konstrukcijo ne delaš vsak dan.
Kakšna vodila pa uporabljate? Mislim uporabit palice 16-20mm in pa vreteno 12-14mm navadne metrične, konstrukcijo pa železo. Kaj bi bilo bolše uporabit Al konstrukcijo?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.61 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Čet Jan 12, 2006 10:34 am Naslov sporočila: |
|
|
No, jaz nameravam delat konstrukcijo, pri kateri bo miza pri miru, saj želim konstrukcijo majhih dimenzij in še vedno dovolj veliko obdelovalno površino. Za to pa mora biti miza pri miru. Strojček bo prvenstveno namenjen za vrtanje tiskanih vezij, za pogonski motor svedra bi vzel kar proxxonov vrtalnik, mogoče tudi kaj drugega, vsekakor pa bo lahek. Rezkanje bi bila opcija, za pogon rezkarja bi zamenjal pogonski motor, ker je za rezkar potrebno imeti močnejši motor in bolje uležajen. Rezkanje bi malokrat uporabljal, zato bi bila hitrost rezkanja zelo majhna, da je manjša obremenitev vodil, saj tako zelo močno konstrukcijo pa spet ne mislim delat. Nameravam pa delat vse iz aluminija, iz profilov, vse skupaj pa zvijačeno skupaj, nobenih zvarov.
Mimogrede malo offtopic, nimam sp ali kaj podobnega, moje vlaganje v orodje je vlaganje vase in v moje veselje. Mogoče nekoč, takrat mi bo orodje prav prišlo, čeprav to ne bo uradno kot osnovno sredstvo.
Kdaj se bom lotil konstrukcije pa ne vem, najprej se moram posvetovati s prijateljem, ki se nate zadeve zelo razume, da razmisliva glede osnovne platforme na kateri bo nadgradnja z nosilci vodil.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smartgsm Član

Pridružen-a: Sob 10 Apr 2004 11:54 Prispevkov: 364 Aktiv.: 1.54
|
Objavljeno: Čet Jan 12, 2006 11:11 am Naslov sporočila: Konstrukcija CNC stroja |
|
|
Možnosti je veliko.
v praksi se pa obnese ponavadi predelava.
Jaz sem videl vceraj majhen rezkalni stroj v baumax-u z ročnim pogonom.
Treba bi bilo samo dodati navojna vretena in koračne motorje.
Drugače pa če koga zanima imam na voljo 3 osni krmilnik koračnih motorjev.
podatki:
napajanje: 30 v
tok po fazi: 2.5 A
moznost nastavitve korakov: 1/1 1/2 1/4 1/8
moznost nastavitve smeri vrtenja.
Primerno za unipolarne motorje.
lp
Greg
PS. slika prilozena
Opis: |
3 osni krmilnik koračnih motorjev |
|
Velikost datoteke: |
55.11 KB |
Pogledana: |
107 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Jan 12, 2006 3:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za zabavo naredit CNC stroj ni slaba stvar. Problem pa je fina mehanika. Kakršnakoli zračnost med komponentami se bo v končnem izdelku močno poznala. Na oko ni videti problem montirati palico z navojem na steper motor, gor montirati vrtalni stroj in rezkati. V praksi pa je drugače. Sile so pri rezkanju so velike, še posebej pri konturnem rezanju (izrezovanje cele tiskanine), zato mora biti ohišje masivno, kovinsko (jeklo, aluminij debeline 10 mm). Za pozicioniranje ni primerna palica z navadnim trikotnim navojem ampak mora biti navoj pravokoten. Navadna matica na navadnem navojnem vretenu ima toliko zraka, da pri majanju rezkar prereže vsaj eno vezico.
Proxxonov motorček verjetno ne bo zmogel vrtanja 800 lukenj brez da bi se pregrel. Bakreni sloj na tiskanini je zelo tanek, zato je potrebno zelo precizno pozicioniranje rezkarja po Y osi. Dobre naprave imajo za Y os linearne kroglične ležaje.
Pri rezkanju je potrebno odstranjevati opilke z odsesovanjem. Odsesovalni sistem ponavadi tudi hladi ležaj motorja. Opilki (prah) nekaterih materialov (FR4) so zdravju škodljivi.
Za izdelavo CNCja je potrebno imeti bistveno boljše orodje od tistega, ki ga imajo v baumaxu[cenzurirano 5 vrstic teksta].
Za domač CNC sem zapravil ogromno časa in nekaj denarja (je bilo za zabavo in zato ne povsem zapravljeno), pa sem odnehal. Tolerance so problem. Mine preveč časa od tega, ko se premakne motorček, do tega da se dejansko premakne tudi rezkar (luft).
Ostane pa še problem softwera, ki bo požrl gerberja in temu ustrezno premikal rezkar....
Je pa CNC za delo dobra stvar. Odpade žaganje ploščic. Konturno rezkanje poskrbi za to, da pade končana ploščica iz stroja. Odpadejo: fotopostopek (tiskanje folije ali film), jedkanje, vrtanje, žaganje. Slaba stran: ropota in piha.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44 Prispevkov: 1011 Aktiv.: 4.27 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Čet Jan 12, 2006 7:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vem, da ne sodi sem, vendar bom vseeno vprašal če ima kdo kakšen soliden doma narejen cnc strojček (uporabljal bi ga samo za vrtanje tiskanih ploščic) - lahko tudi samo mehanika. Kupim za razumno ceno.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
promehanik Član

Pridružen-a: Tor 29 Jul 2003 23:41 Prispevkov: 611 Aktiv.: 2.58
|
Objavljeno: Čet Jan 12, 2006 8:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
smartgsm,
a lahko kaj več poveš o krmilniku? A ga nudiš sestavljenega ali kit komplet? A imaš kaj dokumentirano? Kolikšna je cena?
lp, prom
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smartgsm Član

Pridružen-a: Sob 10 Apr 2004 11:54 Prispevkov: 364 Aktiv.: 1.54
|
Objavljeno: Pet Jan 13, 2006 9:44 am Naslov sporočila: 3d krmilnik |
|
|
promehanik je napisal/a: |
smartgsm,
a lahko kaj več poveš o krmilniku? A ga nudiš sestavljenega ali kit komplet? A imaš kaj dokumentirano? Kolikšna je cena?
lp, prom |
Zadevo sem razvil za svoje potrebe. Ker pa vidim da je kar nekaj govora in potrebah po krmilju.
Načelno če bi bil kdo zainteresiran, bi ponudil sestavljenega in stestiranega.
Podatki o driverjih za koračni motor:
Najbolj primeren program za poganjanje koračnih motorjev je MACH , ki ga najdete na http://www.artofcnc.ca/, ki teče pod WIN XP (obvezno).
GLEDE SAMEGA DRIVERJA:
napetost napajanja: max 30 v
tok po fazi max: 2.5 A
Vhodi so galvansko ločeni.
Za krmiljenje potreben CLK in DIR (korak in smer).
Moznost nastavitve toka in načina delovanja.
Možnost nastavitve delovanja (mikrokoraki) od: 1/1 1/2 1/4 1/8
Možnost nastavitve: smeri vrtenja (levo , desno).
Glede cene? Stavr dogovora.
lp
Greg
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.61 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Pet Jan 13, 2006 11:13 am Naslov sporočila: |
|
|
smartgsm, lahko poveš katere IC-je si to uporabil ali je to skrivnost?
Namreč ne morem ugotoviti, kje imaš močnostno stopnjo - tisti SMD na sredini?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni