www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Zakasnjen vklop zarometov
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.98
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 29, 2010 1:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa še nekaj sem pozabil.

Iztok je napisal/a:
...
BTW, pri mojem avtu žarnice vsakih 30 sek. modul luči za kontrolo toka ugasne za 100mS pa jim to očitno nič ne škodi.
...

Ko so luči ugasnjene pa je obratno. Vsakih 30 sek. žarnice dobijo 100mS dolg kontrolni impulz, ki se na halogenkah niti ne vidi, dodane LEDice pa to zaznajo-zasvetijo in spremenijo v vidne signale. Tudi to so kar konkretni sunki na nitke (in jih je v stotinah ur delovanja ogromno), ki pa jim očitno ne škodijo, ker mi nekatere žarnice (pozicija, stop luči, ipd.) že 10 let delujejo BP ... Cool
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
daneb
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Jan 2008 18:47
Aktiv.: 0.63
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 02, 2010 10:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok je napisal/a:
Komparator je v tem primeru primerjalnik dveh napetosti. Ena je stabilizirana s zener diodo, druga pa se spreminja, ko začne delovat alternator. Ko daje alternator dovolj napetosti se vključi rele in s tem luči.

Na spodnji sliki je en tak primer namenjen vklopu luči v temi, ker ima namesto zener diode fotoupor. Če tisti fotoupor R2 zamenjaš s 6,8V zener diodo in na mesto upora R1 daš navaden upor 10k bi moralo delat.

Pozdravljen Iztok, odločil sem se, da naredim vezje po Tvojem nasvetu in Te prosim, da mi označiš kako naj obrnem zener diodo, ki pride na mesto fotoupora. Hvala in LP Daniel B.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 03, 2010 2:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Takole na hitro sem predelal tisti načrt. Mislim, da bi moralo delat.

Nazaj na vrh
daneb
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 03, 2010 6:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok najlepša hvala za pomoč. Bom poročal o uspehu ali neuspehu
daneb
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 04, 2010 8:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok, zgodilo se je tisto drugo se pravi neuspeh. Zadeva ne deluje, vse povezave so po načrtu elementi prav tako diode obrnjene tako kot je narisano, IC je pravilno postavljen. Verjetno je kakšna napaka v načrtu ali pa kaj manjka.
LP

sscott
Član
Član

Pridružen-a: Pet 10 Jul 2009 12:11
Aktiv.: 5.83
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 04, 2010 8:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

načrt je kar ok

preveri napetosti na pinih 2 in 3

LP Mare
Nazaj na vrh
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.08
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 04, 2010 9:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da v gornjih dveh shemah manjka upor iz pina 7 proti Vcc. Pri taki vezavi LM311, kot je na slikah, se izhod obnaša kot izhod tipa open collector.

LP

daneb
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 07, 2010 8:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po vseh poizkusih mi ni uspelo narediti kaj uporabnega in sem se odločil narediti po svoje; tako, da bom uporabil gumb za štartanje in z njim vklopil preklopni rele, da bo za čas štartanja luč ugasnjena, ko bo motor vžgal bo rele preklopil na mirni kontakt in s tem povezal luč, da bo gorela.
LP

daneb
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 10, 2010 11:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Narejeno. Vse povezave so v notranjosti žarometa tudi rele.
LP

Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 10, 2010 6:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

daneb je napisal/a:
Iztok, zgodilo se je tisto drugo se pravi neuspeh. Zadeva ne deluje, vse povezave so po načrtu elementi prav tako diode obrnjene tako kot je narisano, IC je pravilno postavljen. Verjetno je kakšna napaka v načrtu ali pa kaj manjka.
LP

Žal ... jaz uporabljam OP LM393, ki ima med izhodom (7) in vhodom (6) še 220k povratni upor in mi dela lepo.

Prej pripetega načrta pa nisem poizkušal a se mi zdi, da bi moral delovat. Bi ti sicer pripel cel moj načrt, a imam izhod OP vezan najprej na PIC kontroler in šele od tam na PROFET in žarnice, ker imam še PWM regulacijo in nekaj svojih kombinacij, ki pridejo prav v prometu - še posebej na AC ... Smile

Če bi ti pripel tisti moj kompletni načrt pa se potem najbrž res ne bi nič znašel ...

Važno, da ti dela tako kot si želel, čeprav na drugačen način Cool
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4
Stran 4 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni