www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Varčna žarnica 65 ali 85W !!!
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.98

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 06, 2010 11:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

3W proti 35W reflektorju ?

Malce pretirana je tale.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.00

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 06, 2010 11:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brainwash marketing FTW Smile
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.97
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 07, 2010 12:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pyr0Beast je napisal/a:

Malce pretirana je tale.

Niti ne. Ravno danes sem v službi testiral SLV 230 V LED-Spot 1 x 3 W GU10 in bi si upal stavit, da osvetli prav toliko kot klasična 30W halogenka.

Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 07, 2010 3:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok je napisal/a:
Pyr0Beast je napisal/a:

Malce pretirana je tale.

Niti ne. Ravno danes sem v službi testiral SLV 230 V LED-Spot 1 x 3 W GU10 in bi si upal stavit, da osvetli prav toliko kot klasična 30W halogenka.

Nah. Ne bo šlo (če pa že češ, za gajbo). 35W halogenka je blaaazno svetla. Računaj na 600 lumnov

Proti koliko, 300? 200 ?

Na netu -> 150lumnov, dvomim da je ta kaj boljša.
Nazaj na vrh
Lojz
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2003 8:31
Aktiv.: 2.82
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 07, 2010 3:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

psevdonim je napisal/a:
za firmo kupil sijalko na sliki. Z veliko mero optimizma in pozitivnega razmišljanja bi mogoče podpisal, da sveti malo bolj kot 150W navadna, za 325W pa niti v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti ne. Razen če se to spet meri v nekih čudnih enotah, kot so pred nekaj leti prodajali 100W, 200W itd računalniške zvočnike, pa se mi je zdelo, da več kot 5W ne spravijo iz sebe ?

Na prvi sliki piše na škatli 65W, na drugi pa 450mA. Če na hitrco izračunaš moč, je pri 230V in 450mA 103,5W! Poskusi pomerit koliko res porabi!?
Tudi sam sem opazil, da tisti primerjalni napisi, koliko sveti, niso mirodajni.

lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.81
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 07, 2010 3:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Morala bi iti stavit v luxih Mr. Green
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.20
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 07, 2010 3:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ledike so marketing in svetilo prihodnosti, mi pa žal živimo v sedanjosti.

Ledike imajo realnih Lm nekje toliko kot halogenke enake moči, vendar ker so točkast vir, ob gledanju vanje delujejo zelo svetlo. Ampak vsaj po moje, namen rasvetjave ni buljiti vanjo, ampak si z njo osvetliti prostor in takrat so, pričakovano, poden od podna, tudi če so še čisto nove in ne skuhane, kar njihovo svetilnost spravi v rang enako močnih klasičnih žarnic.

Pred slabim mesecem sem bil v Termah Čatež in imajo v garderobi nekaj 36 W fluroscentk zamenjanih z ledikami in so vsaj na zunaj vgrajene v enake svetilke kot fluroscentke.

To led rasvetljavo marsikje oglašujejo kot nadomestek 65W fluroscentke, kar je 24 karatna natega, saj po moji oceni ta revščina od rasvetljave niti 18W fluroscentk na koncu njihove življenske dobe, ne dosega.

In sem slikal zadevo s telefonom. Pri led se ne vidi mali milijon senc in tudi svetlost cevi v primerjavi s fluroscentko izgleda enaka. Kot nalašč za reklamo.

Zatakne se samo pri tem, da se pri led lahko razloči nekatere dele svetilke in je strop temnejši (v ozadju za led je svetlejši, saj je tam spet normalna fluroscentka), čeprav sta bili obe svetilki slikani s približno enake razdalje.

fcl_in_led.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  45.9 KB
 Pogledana:  13 krat

fcl_in_led.jpg

Nazaj na vrh
Sibica
Član
Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24
Aktiv.: 5.58
Kraj: Vremska Dolina

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 07, 2010 7:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pyr0Beast je napisal/a:

Nah. Ne bo šlo (če pa že češ, za gajbo). 35W halogenka je blaaazno svetla. Računaj na 600 lumnov

Proti koliko, 300? 200 ?

Na netu -> 150lumnov, dvomim da je ta kaj boljša.

Ti dam čisto prav. 35W reflektorček bi lahko nadomestila nekje 5-8W ledica ki ima nekje 500lm.
Jaz se nisem obremenjeval z lumni. Naredil sem preprost kmečki preizkus. V kuhinji imamo 5 reflektorčkov nad pultom. Led sem montiral na eno stran, navadnega na drugo. Pult je, prisežem pri bogu, enako osvetljen.

Sem pa prej imel verzijo, ki je imela noter mislim da 30 navadnih ledic in je komaj kaj osvetlila.

reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.61
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 07, 2010 8:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LED osvetlitev je zaenkrat primerna bolj za dekorativne namene.

Kaj mi bo LED reflektorček, ki na videz ali pa skoraj zares dobro osvetli eno majhno področje, npr kuhinjski pult, mizo, prostor, ... če pa je dobro osvetljeno le tisto res majhno področje, prostor pa ostane temen. Pri halogenskih reflektorčkih se precej svetlobe razprši kljub paraboli, tako da gre kar precej svetlobe v prostor.

Vsekakor so za določene namene lastnosti LED reflektorčkov celo bistveno boljše, tudi kar se tiče osvetlitve, saj sveti točno in samo tja, kamor to želimo ali potrebujemo, poleg tega pa je poraba manjša kot pri halogenski razsvetljavi.

Poskusil sem že nekaj različnih LED svetil, tako doma narejene kot kupljene, cenene in drage, pa lahko rečem samo to, da nekateri dražji se še kar nekam obnesejo, ves ceneni klump pa je zaenkrat šele pogojno uporaben, je precej pod pričakovanji glede na komercialno opevanje samih lepih lastnosti.

Torej, za dekorativne namene je LED razsvetljava vsekakor tisto pravo, za uporabno svetlobo pa LED zaenkrat še ni ravno zelo primerno, prav tako mnoge varčne sijalke, še posebej zato, ker se pri marsikaterih sijalkah pojavi upravičen dvom o varčnosti in ekologiji.

Pyr0Beast
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 07, 2010 11:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bom poslikal lampo za bicikel.

1200 lumnov pri sveže napolnjeni bateriji pa kakih 700 lumnov po nekaj minutah delovanja, ko se surface charge porabi.
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.20
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 18, 2011 11:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Leto dni od nastanka zgornjih slik kriminalno slabe led rasvetljave, še o (razbitem) mitu o neizmerni dolgi življenski dobi tega klumpa.

Verjetno so se "zmotili" za eno decimalko, niso mislili ure, ampak minute...

odsvetilo.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  23.65 KB
 Pogledana:  8 krat

odsvetilo.jpg

Nazaj na vrh
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.92
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 04, 2012 8:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

(okt. '12)
Bauhaus se je v najnovejšem prospektu lotil zanimive teme - watt / lm (v priponki).
Bolj na hitro iskanje po internetu da še eno razpredelnico: http://www.ftc.gov/bcp/edu/pubs/consumer/green/grn01.shtm
Potem je tu še stran proizvajalca žarnic, ki se še dobijo po SLO trgovinah: ime spletne strani
In še forum v angleščini z razpravo na temo watt/lumen, ali kot je nekdo zapisal - koliko jabolk je ena pomaranča: http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?212151-Watt-to-Lumen-conversion
Zaključek: ne kupim več varčne žarnice, sijalke, karkoli, če na njej ne piše lm.

Zarnice.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  73.64 KB
 Pogledana:  40 krat

Zarnice.jpg

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.74
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 04, 2012 9:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hm...jaz že od prve kupljene LED žarnice gledam več ali manj lumne, ne moč. Saj to je bistven podatek.
Glede tabele - malo se LED podatki lahko razlikujejo, odvisno od uporabljenih LED. Dražje so bolj svetle, cenejše manj, kar je logično, saj so LEDice z visokim izkoristkom drage. Zato jih mora na kitajski žarnici biti več, posledično porabijo malce več.
Glede na leto star komentar o pregoreni LEDici (azrael): to niti ni mit. 50.000 ur je povprečna življenjska doba LEDice. Le-ta je kot prvo močno odvisna od izvedbe žarnice - bolj se greje, manjša je doba. Potem je tu izdelava LEDice (kitajci?), oziroma kvaliteta (spet kitajci?), izvedba napajalnika (itak...kitajci? dostikrat je notri kondenzator in dve diodi) nihanje napetosti..
Treba je gledati povprečje. Tudi varčne imajo dobo 7000 ur, pa marsikatera umre dosti prej, marsikatera pa drži dlje. Enako se je dogajalo s klasičnimi: 1000 ur je bilo malo morgen ali pa dosti preseženo.
Povzetek bi bil, da če kupiš poceni (kitajsko robo), pač riskiraš. Realnost je žal bolj črna: osram, philips itd...so firme, ki že dolgo niso več, kar so bile. Poznam kar nekaj primerov, ko so ravno osramove varčne umrle veliko pred magičnimi 7000 urami, bili pa so tudi primeri, ko so bauhaus variante držale ohoho dolgo.
Aja...pozabil sem omeniti da LEDicam z urami seveda pada svetilnost (no, kot tudi varčnim).
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
dyfan
Član
Član

Pridružen-a: Sob 05 Maj 2007 9:54
Aktiv.: 2.95

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 04, 2012 10:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

psevdonim je napisal/a:

Zaključek: ne kupim več varčne žarnice, sijalke, karkoli, če na njej ne piše lm.
Tole mi ni jasno.
A priložena tabela ni točna? Saj se iz nje da videti, koliko vatna žarnica ima željeno število lumnov.
Nazaj na vrh
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.39

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 04, 2012 11:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lumni niso odvisni samo od Wattov... tista tabela je bolj za orientacijo.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 3 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 501 dni