|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
R.P. Član

Pridružen-a: Čet 21 Apr 2005 19:26 Prispevkov: 98 Aktiv.: 0.41 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Tor Dec 02, 2008 9:04 pm Naslov sporočila: Izdelava pripomočka za nastavljanje predvžiga za APN-a |
|
|
Lotil sem se izdelave pripomočka za nastavljanje predvžiga za mopede APN in podobne.
Ker imajo ti mopede samovzbujevalno vžigalno tuljavo se ne da kaj dosti pomagati z lučko in enosmerno napetostjo ( tuljava je praktično kratek stik za enosmerno in ni razlike če so platine skupaj ali narazen)
Zato sem vzel funkcijski generator, piskač iz telefona (3310) in zvezal po priloženi shemi, ko se platine odprejo bazer zapiska in na urici potem le še odčitaš koliko pred gornjo mrtvo točko so se odprle.
Prišel sem do zaključka da je najbolj slišen pisk pri pravokotnem signalu 2,2 kHz in dovolj glasen tudi za hrupno okolje pri 4Vpp, sicer sem poskusil nastaviti DC OFFSET da bi dobil nesimetrični signal in bi bila izdelava enostavnejša, a funkcijski generator tega ne zdrži.
Ker ne morem vsakič dajati funkcijski generator da nastavijo predvžig, moram narediti vezje ki bi zadovoljevalo naslednje kriterije
-delovalo naj bi z 9V baterijo in bi ga dal skupaj z baterijo v ohišje ki ima predalček za baterijo
-oscilator naj bi dajal 2,2kHZ pravokotni signal
-izhod bi moral dajati ven signal 4V pp (najbolje simetričen) in bi moral zdržati kratek stik in morebitne špice vžigalne tuljave.
-za pisk bi uporabil kar bazer nokie 3310
-jakost piska naj bi se nastavljala.
Ima kdo kakšno idejo kako naj se lotim, kateri oscilator naj vzamem in kako naj naredim izhod.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
21.38 KB |
Pogledana: |
51 krat |

|
|
191.38 KB |
18 krat |

|
|
166.39 KB |
9 krat |

|
|
210.59 KB |
8 krat |

|
_________________ Rešitev problema spremeni bistvo problema. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.78 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Tor Dec 02, 2008 9:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
OO to bi pa jaz rabil tudi. Sem si ravno uštimal še en moped, pa sem nastavil predvžig kar od oka.. Ugotovil sem, da moped dela ne glede kako obrneš plato
Jaz bi pa uporabil kar vellemanov 1 kHz signal generator, ker ga imam že doma.
Kje si pa dobil tisti merilnik položaja bata na kazalec?
_________________ lp Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.68 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Dec 02, 2008 9:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
chip 4060.
Dela od 5 do 15V. Oscilator sestaviš iz R-C člena ali kristala. Je binarni števec in imaš na pinih mnogo različnih frekvenc. Signal gre od 0 do Vdd, kar pomeni, da imaš pri 9V bateriji na izhodu 9Vpp signala oz. 4.5V amplitude. Lhko dodaš en potenciometer in operacijski za nastavljanje amplitude. Pa še ojača izhod.
Jule je napisal/a: |
Kje si pa dobil tisti merilnik položaja bata na kazalec? |
Pri vsakem "tapravem" strojniku doma v omari.
Merilna urica. Na sliki od Mitutoyo ($$$).
Tu ne rabiš neke točne merilne naprave, ampak samo indikator (kje je vrh pomika). Kitajska jetra, popolnoma dovolj za tako nalogo, dobiš že za male pare (npr sejem v Pordenone).
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Tor Dec 02, 2008 10:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem izbrisal, ker je bil odgovor preveč izven teme
_________________ 3 x 3 = 9
Nazadnje urejal/a ro-bi Sob Dec 06, 2008 12:12 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.78 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Pet Dec 05, 2008 5:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sicer to nima veze z to temo, vendar je o mopedih. Sedaj mi je kapnilo, kako bi lahko naredil omejevalec obratov. Na črno žico, katero, če prisloniš na maso ugasne motor bi vezal zaporedno tuljavo in kondenzator. Določil bi jima resonančno frekvenco, takrat bi bil kratek stik in bi ugasnilo motor, ko bi obrati padli, bi spet dalo iskro!
Sedaj me pa zanima, kako naj naredim, da bo ta prehodni pas čimbolj ozek.
Recomo, da bi na razponu 300 obratov/min začelo vsaj prekinjat in da ne bi bilo motenj prej.
Sicer nimam nobenega mopeda, ki bi presegel dovoljeno hitrost za več kot 15km/h ampak za zabavo bi bilo, ko bi omejil obrate na 3 jurje
računal bi pa po enačbi
f0= 1/2 (koren iz L*C)
Kakšno tuljavo naj izberem, da bom dodal ustrezen kondenzator, da bo prehodni pas čimbolj ozek.
_________________ lp Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
R.P. Član

Pridružen-a: Čet 21 Apr 2005 19:26 Prispevkov: 98 Aktiv.: 0.41 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Ned Jan 11, 2009 6:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Malo sem opustil izdelavo, sem pa prišel do zaključka da mora biti signal simetričen.
Narisal sem še eno blok shemo, nisem pa še narisal sheme niti se še ne odločil katere elemente naj uporabil. Ne vem ali naj dam na izhod ločilni kondenzator ali naj naredim simetrično izhodnjo stopnjo.
|
 Download |
Ime datoteke: |
Shema2.jpg |
16.97 KB |
Downloadano: |
43 krat |
_________________ Rešitev problema spremeni bistvo problema. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
renoo Neznanec

Pridružen-a: Pon 03 Jan 2011 20:23 Prispevkov: 8 Aktiv.: 0.05 Kraj: Murska Sobota
|
Objavljeno: Sre Jan 05, 2011 12:33 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne bi rad koga užalil, ampak mislim, da si si zadevo zakompliciral. Ko sem še jaz masovno kolegom popravljal "tomose" se naredil nekako tako. S platin sem odklopil žico, (da sem lahko meril prevodnost platin ne pa tudi navitjatja itd..) priklopil "ohmmeter" oz. mulitmeter in takoj ko so je na platinah krogotog prekinil je ta pokazal neskončno vrednost in je to to...
S spuščanjem "zunanjega" vira napetosti skozi navitje bodi previden, ker s tem na navitju ustvarjaš magnetno polje, ki je lahko razmagneti stalen magnet na vztrajniku in bo zadeva neuporabna.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.47 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Sre Jan 05, 2011 8:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Mi smo dajali kar staniol folijo (od cigaret) med platine in videl si, ko so odpustile.
_________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S57NNT Član

Pridružen-a: Pon 21 Sep 2009 7:50 Prispevkov: 298 Aktiv.: 1.55 Kraj: Ljubljana - okolica
|
Objavljeno: Sre Jan 05, 2011 9:45 am Naslov sporočila: Re: Izdelava pripomočka za nastavljanje predvžiga za APN-a |
|
|
R.P. je napisal/a: |
Ker imajo ti mopede samovzbujevalno vžigalno tuljavo se ne da kaj dosti pomagati z lučko in enosmerno napetostjo ( tuljava je praktično kratek stik za enosmerno in ni razlike če so platine skupaj ali narazen)
|
12V DC + 21W žarnica - brez težav vidiš razliko med sklenjenimi in razklenjenimi platinami. Ravno tako z analognim multimetrom na območju ×1
_________________ Preprostost še ne pomeni zaostalosti!
(Aleksander Sergejevič Jakovljev) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni