|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
smuka100 Član

Pridružen-a: Tor 10 Feb 2009 11:02 Prispevkov: 47 Aktiv.: 0.24 Kraj: prlekija
|
Objavljeno: Sre Jan 26, 2011 8:25 am Naslov sporočila: akumolator se ne polni |
|
|
v avtu mam pol leta star akumolator.ko ga hočem vjutro vžgati samo zjamra O.K vzamem polnilec napolnim vžge o.k. . ko se popoldan peljem iz službe (vžgal je ,sicer težko ) opažam da mi luči vedno slabše svetijo.
V garaži ga vgasnem poskusim vžgati nič (samo zaškloca)
kako lahko najenostavneje preverim če mi alternator polni ( lučka na armturki ugasne )
prosim za pomoč nujno |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.75 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Jan 26, 2011 8:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Ko avto teče, pomeriš napetost na sponkah akumulatorja. Če je ranga 14V ali več, potem je s polnjenjem vse v redu, če je 12V ali manj, ne polni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smuka100 Član

|
Objavljeno: Sre Jan 26, 2011 9:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaj če je med atelnatorom in akumolatorjem kaKŠNA VAROVALKA , LERE,...???? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.36 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Sre Jan 26, 2011 9:32 am Naslov sporočila: |
|
|
smuka100 je napisal/a: |
Kaj če je med alternatorjem in akumulatorjem kaKŠNA VAROVALKA , rele,...???? |
Pomeri napetost, tako kot je predlagal protonček. Varovalke pa med akumulatorjem in alternatorjem ponavadi ni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smuka100 Član

|
Objavljeno: Sre Jan 26, 2011 11:30 am Naslov sporočila: |
|
|
napetost je 12.8 V ko vozilo miruje in enaka ko je prižgan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
yacksy Član

Pridružen-a: Pon 23 Nov 2009 8:27 Prispevkov: 499 Aktiv.: 2.63 Kraj: Okolica Šmarjeških toplic
|
Objavljeno: Sre Jan 26, 2011 11:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Čas za servis altenatorja  _________________ [slovenščina je zame španska vas] happens. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.21 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Sre Jan 26, 2011 1:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poglej "regler"...če si kaj vešč in malo "frajkinclerja" lahko najprej zamenjaš krtačke...a ti v armaturi kaj brli lučka za akumulator? _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ptc Član

Pridružen-a: Pon 27 Apr 2009 9:20 Prispevkov: 145 Aktiv.: 0.74 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Sre Jan 26, 2011 10:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tako kot so napisali že pred mano je po vsej verjetnosti odpovedal alternator, ali se boš zadeve lotil sam ali pa avto zapelji do najbližjega avto električarja, da porihta zadevo.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.86 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Sre Jan 26, 2011 11:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ni vse v alternatorju, vsaj posredno ne.
Meni se je dogajalo podobno. Avto je sicer vžigal, včasih je malo zatajil, luči pa so med vožnjo "utripale".
Najprej sem zamenjal akumulator z novim, ko sem opazil čez nekaj dni, da z novim ni nič bolje oz. še novega "uničuje", sem se odločil za pregled.
Avto sem imel pred tem na popravilu zaradi menjave sprednjega hladilnika. Najprej sem ugotovil, da je mehanik vse kable, ki jih je odklopil kar prosto po prešernu speljal po motorskem delu.
Po ureditvi vseh kablov v namenske kanale in objemke ter snope sem še našel neprivijačeno maso od akumulatorja na motorju. Masa je bila samo naslonjena na vijaku, brez matice in na zelo nedostopnem delu. Ker je površina bila že precej osmojena in hrapava sem moral vse lepo pobrusiti in ščistiti pred namestitvijo mase motorja.
Po tistem ni bilo več problemov.
Zamenjati sem moral tudi izoliran vodnik od alternatorja do akumulatorja. Pri akumulatorju je že pričela teči izolacija v dolžini 30cm.
Hec je tudi, da se je ta okvara pojavila mesec in pol po tistem pri mehaniku, tako, da najprej sploh nisem imel suma na njegovo malomarno opravljeno delo. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kdrago Član

Pridružen-a: Tor 14 Dec 2010 1:43 Prispevkov: 85 Aktiv.: 0.48 Kraj: Rudnik
|
Objavljeno: Čet Jan 27, 2011 1:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Masa motorja na karoserijo je peljala lulat ze marsikaterega mehankarja in autoelektricarja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni