www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

UKV sprejemnik

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Nostalgija - splošno
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
koala33
Član
Član

Pridružen-a: Sre 19 Jan 2011 14:58
Aktiv.: 2.11
Kraj: Krka

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 26, 2011 11:52 am    Naslov sporočila:  UKV sprejemnik Odgovori s citatom

Želim si narediti UKV sprejemnik z elektronkami, pa me zanima, če se je kdo ukvarjal s tem. Doma imam namreč delujočo šasijo radija TRIGLAV, pa bi ven pobral samo UKV del sprejemnika. Ali je mogoče na sprejemnik priključiti frekvencmeter (z uporabo NIXIE cevi) za prikaz sprejemne frekvence? Kako razširiti UKV področje do 108MHz?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.22
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 26, 2011 6:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Spletno stran, ki jo ureja g. Branko Zupan, si že pogledal ?

http://users.triera.net/zupanbra/elektronke/elektronika.html
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cerovac_i
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Apr 2010 10:34
Aktiv.: 3.03
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 26, 2011 7:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Trenutno se ukvarjam s podobnim problemom pri mojem radiu. Dosegel sem že določen napredek, vendar sem naletel na nepričakovano težavo, ki jo moram še rešiti. Ko bom dosegel rezultat, bom tukaj podrobno poročal.
Imam slabe izkušnje z meritvijo frekvence lokalnega oscilatorja na UKV področju s frekvencmetrom. Zato raje uporabljam moj novi DDS generator . Iz njega "spustim v zrak" neko UKV frekvenco skozi košček žice, priklopljene na izhod generatorja. Potem jo poskušam "ujeti" na radiu. Seveda imam na sprejemniku vklopljeno vgrajeno sprejemno anteno.
Lažje je razširiti UKV območje do 108 MHz če se na sprejemniku frekvenca spreminja z vrtljivimi kondenzatorji. Najprej je treba zmanjšati kapacitivnost paralelnega trimer kondenzatorja v oscilatornem nihajnem krogu (druga polovica ECC 85), potem ponovno uglasiti ostale elemente UKV enote.
S spremenljivimi tuljavami je to praktično neizvedljivo, lahko se območje samo enakomerno premika gor ali dol. Samo enkrat mi je uspelo pri takem sprejemniku dejansko razširiti UKV območje. Namesto premičnih jeder iz aluminijastih valjev sem z vrvicami pritrdil 2 feritna jedra. Na koncu sem bil zadovoljen, a sem se potem sam s sabo "zmenil" da tega ne bom nikoli več počel zato, ker zahteva preveč časa in energije.
@koala33: Ali ti ni škoda uničiti delujoči sprejemnik na elektronke, če misliš sam sestaviti podobnega? Kaj hočeš doseči?

koala33
Član
Član

Pridružen-a: Sre 19 Jan 2011 14:58
Aktiv.: 2.11
Kraj: Krka

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 27, 2011 10:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadeva je takšna, da imam samo delujočo elektroniko radija, nimam pa škatle in čelne plošče, tak radijo sem dobil. Tudi originalni mrežni trafo mi manjka. Elektroniko bi vgradil v primerno ohišje (imam 3HE visoko 19" ohišje z prozorno prednjo ploščo), zmetal bi pa ven preklopnik za preklapljanje območij, da bi imel samo UKV območje. Odstranil bi tudi izhodni ojačevalnik, ker imam doma že končno stopnjo z elektronkami.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Nostalgija - splošno Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni