www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Tezava z bojlerjem
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.19
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 06, 2011 11:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nastavi nastavljiv termostat na nižjo temperaturo.

Če bo takrat nastavljiv termostat izklapljal prej kot varnostni, menjaj varnostni termostat, drugače pa nastavljivega, ki očitno ne izklaplja takrat ko bi moral.

Sicer pa je dober pokazetelj tudi temperatura vode. Če voda skoraj vre, ali pa iz pipe najprej pihne para, je odpovedal glavni termostat in varnostni samo rešuje situacijo, da ne dobiš raketo na parni pogon (ni nobene garancije, da nepovratni ventil še dela 100%).
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BojanR
Član
Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52
Aktiv.: 3.31
Kraj: Vnanje Gorice

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 06, 2011 5:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko pa da si že sam ugotovil in deluje vse kot je treba, samo kamen moraš spucati. Ker se sicer varnostni termostat segraje do svoje točke izklopa, prej kot pa izklopi običajni termostat.
Nazaj na vrh
NUFAN
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 21:39
Aktiv.: 3.99
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 06, 2011 7:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Itak bom najprej ščistil vodni kamen, če že imam vse razkopano, pa bom potem videl kako se bo obnašal.

Hvala za pomoč!

NUFAN
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 06, 2011 9:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael je napisal/a:
Nastavi nastavljiv termostat na nižjo temperaturo.

Če bo takrat nastavljiv termostat izklapljal prej kot varnostni, menjaj varnostni termostat, drugače pa nastavljivega, ki očitno ne izklaplja takrat ko bi moral.

Če nastavljiv termostat spustim na nižjo temperaturo, lepo preklaplja. Torej sta možni dve varianti:
- vodni kamen ali
- varnostni termostat

bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.58
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 06, 2011 9:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imaš vodni kamen. Pripravi večjo posodo za kamen ~ 30l škaf. O čiščenju grela je pa že bila debata.
Ps. Kdaj je bil bojler očiščen nazadnje?

NUFAN
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 06, 2011 9:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bojans je napisal/a:
Kdaj je bil bojler očiščen nazadnje?

Še ni bil Think Star je pa 4 leta. Je že čas, da ga osvobodim nesnage Wink

Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.97

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 07, 2011 12:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja bravo. Brick wall

Kupi še dober liter HCl, da boš spucal grelec, ter novo tesnilo.

(Prej se pa stuširaj da pokuriš vso toplo vodo)

Ko pucaš, pa si podstavi nekaj, kamor boš metal ves ta kamen.

In filter da se ti ne zamaši odtok.

Pravtako novo tesnilo)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.58
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 07, 2011 12:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pyr0Beast je napisal/a:
Ja bravo. Brick wall

Kupi še dober liter HCl, da boš spucal grelec, ter novo tesnilo.

(Prej se pa stuširaj da pokuriš vso toplo vodo)

Ko pucaš, pa si podstavi nekaj, kamor boš metal ves ta kamen.

In filter da se ti ne zamaši odtok.

Pravtako novo tesnilo)

O čiščenju grel smo že (HCl),

Tople vode ima bore malo!

Škaf sem tudi že omenil.

"filter" je pa "cunja na odtoku iz kopalnice" malo več vode danes Smile , bomo "oreng" pomili kopalnico! Dancing

Novo tesnilo pa po "željah poslušalcev". 3x sem že čistil kamen pa še vedno prvo tesnilo. Think . Meni dela, ostali pa na lastno odgovornost.

PS. Tesnilo je na TIKI bojlerju po 20 letih uporabe kot novo! Si predstavljam določene člane kako bodo .O imenih pa ne bi! Shame on you Very Happy

Pyr0Beast
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 07, 2011 3:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni kot novo, ker zgubi prožnost. Pravtako ga namažeš s silikonom, da res tesni.
Tudi 5€ za tesnilo ni nič v primerjavi s morebitno poplavo.
Nazaj na vrh
Nace
Član
Član

Pridružen-a: Pon 12 Maj 2003 0:12
Aktiv.: 3.49
Kraj: Zagorje ob Savi

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 07, 2011 12:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej še ali je kapilara varnostnega termostata pod regulacijskim termostatom. Jaz sem imel podoben problem!
LP Nace
Nazaj na vrh
NUFAN
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 07, 2011 1:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tesnilo sem nabavil, škaf imam pripravljen, zdaj me pa še nekaj zanima. Kako odprem spodnji varnostni ventil? Dovodno cev do bojlerja (ventila) sem odstranil, zdaj pa ne vem ali moram tisti "gumb", ki ima gor rdečo piko, do konca odvit, da bo pritekla voda iz bojlerja Neutral

ventil_varnostnonepovratni_unitas.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  8.43 KB
 Pogledana:  17568 krat

ventil_varnostnonepovratni_unitas.jpg

Pyr0Beast
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 07, 2011 1:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
To je na mestu, kjer so nad plastiko samo zice napeljave (ne toplotni vodniki od termostata), a nobena od izolacij na zicah ni niti najmanj poskodovana Confused

Še tale starejša zadeva - silikon se ne tali ampak preprosto zgori. Tudi takšna silikonska žica ima lahko mnogo višje delovne temperature, kakor je temperatura, pri kateri se tali PVC.

Vzrok za izklapljanje varnostnega termostata so lahko tudi zapikani kontakti glavnega termostata.

Varnosni ventil kar lepo do kraja odvij, Sicer ne vem če bo kaj priteklo iz njega, ker ga še vedno drži vzmet, bo treba kar cel ventil dol sneti.
Nazaj na vrh
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 11.99
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 07, 2011 1:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če odviješ varnostni ventil iz bojlerja (na dovodu hladne vode) in odpreš pipo tople vode, bo voda iztekla iz bojlerja mnogo hitreje, kot čez sam varnostni ventil.
NUFAN
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 09, 2011 10:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aja, pozabil sem se zahvaliti za vso pomoč!! Bojler dela. Kriv je bil vodni kamen, ki se ga je z leti kar precej nabralo. Grelec je bil ovit v kamen, tako da sem ga komaj ven dobil Wink
Me pa še nekaj zanima. Kako globoko je potrebno poriniti sondi od delovnega in varnostnega termostata v cev. Jaz sem jih porinil kolikor sem imel odvite cevke na katerih sta sondi (približno 25 cm s sondo vred). Sprašujem zato, ker mi sedaj bojler segreje vodo na občutno višjo temperaturo kot prej, kjub enaki nastavljeni temperaturi na termostatu (economy). Kazalec mi pride do tistega polnega dela, kot prikazuje spodnja slika.
Se to res lahko toliko pozna zaradi vodnega kamna?

Števec.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.76 MB
 Pogledana:  1 krat

Števec.jpg

MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 19.99

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 09, 2011 10:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nastavi na max. in počakaj da segreje, nato pa pomeri temperaturo vode, ki prileti iz pipe.
Naj ne bi bila preko cca 70 stopinj.

Je pa tudi finta katero tipalo je globje v tulki. Eno gre do konca, drugo pa do tega prvega (ni prostora za oba vzporedno).
Žal se ne spomnim, katero mora biti globje....
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Stran 4 od 6

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 5 Ur