www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Menjava velikostnega obroča za varovalko
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.39

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 20, 2011 2:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

reber je napisal/a:
Očitno nisi prebral, kar sem napisal, da naj to počne nekdo, ki ve za kaj se gre in jasno je, da tisti ne bo dajal notri premočne varovalke.

Očitno mi boš dal link na to, ker pri najboljši volji ne najdem tega...

reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.61
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 20, 2011 4:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj si me citiral in v citatu je to napisano in ta citat sem jaz še 1x citiral, seveda v tej temi Wink
Lojz
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2003 8:31
Aktiv.: 2.82
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 20, 2011 5:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

reber je napisal/a:
Očitno nisi prebral, kar sem napisal, da naj to počne nekdo, ki ve za kaj se gre in jasno je, da tisti ne bo dajal notri premočne varovalke.

Še manj pa bo razbijal vpasni vijak!. Tudi elektro inštalaterji, ki vgrajujejo omarice vedo, kakšne varovalke je potrebno vgraditi, pa vseeno uporabljajo vpasne vijake!
Vpasni vijaki niso brez veze!

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.20
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 20, 2011 6:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

reber je napisal/a:
Sicer pa, ali ni že čas, da stara podnožja in varovalke vržete ven in vgradite "avtomate" Wink

Štacunarji bi rekli: Odlična ideja !
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
strobos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 12:19
Aktiv.: 3.06
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 20, 2011 7:07 pm    Naslov sporočila:  Re: el. banja Odgovori s citatom

milko je napisal/a:
strobos in ostali strokovnjaki,
ali je kdo pomislil na zaščito pred el.udarom pri napajanju el. banje, z kombiniranim zaščitnim stikalom-KZS, na diferenčni tok 30mA? Izenačenje potencialov?

Strobos-kako ste se lotili beljenja in ostalega v kopalnici, prej pa niste zamenjali el. inštalacije iz kopalnice do el. razdelilnika?

Po starih JUS in novem Pravilniku za NN inštalacije Ur.List RS 41/2009 je potrebno el. porabnike v kopalnici napajati preko zaščitne naprave na diferenčni tok ki ne presega deltaI-tok napake- 30mA in ostalo si preberite na spodnjih povezavah (stran 39-posebni prostori).

V praksi jaz to naredim tako: za vsak porabnik v kopalnici potegnem svoj kabel do el. razdelilnika(seveda preko stikalnega tabloja pred kopalnico-ne direktno).V omarici tako montiram za vsak kabel iz kopalnice KZS stikalo.Za luč, ventilator in vt. za fen 3x1,5 na 10A KZS, za Pralni stroj 3x2,5 16A kzs, za bojler isto, za infra peč isto,za el. banjo isto, za talno el. ogrevanje isto.........Tu nimate kaj šparat,saj vas vsaka napaka, ko ste v banji, lahko stane življenja! Po končanju instalacije izvesti meritve!

Prosim da si vsi forumaši večkrat dobro preberete spodnji pravilnik in teh. smernico in da, če niste strokovni in izkušeni, raje ne svetujete neusposobljenim, vse v izogib nesreči ali požaru.

Investitorjem svetujem da se pred adaptacijo posvetujete z elektrotehnikom, elektroinženirjem ali merilcem el. inštalacij ki imajo strokovni izpit!

http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200941&stevilka=1990

http://www.mop.gov.si/fileadmin/mop.gov.si/pageuploads/zakonodaja/prostor/graditev/tsg_nizkonapetostne_elektricne_instalacije.pdf

lp milko

Shame on you

Milko, ne razburjaj se. Seveda ima nova kopalnica popolnoma novo napeljavo in tudi 0,03A FID in lepo posebej varovalke za vsak večji porabnik posebej. Tega pač nisem pisal, ker sem spraševal samo o menjavi velikostnega obroča v glavni omarici. In prosim brez kreganja ostalih.

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.75
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 20, 2011 7:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hm...milko a ni to malce razsipno? Ja, pri varnosti se ne špara, ampaktudi pretiravati ni treba. Mislim da je čisto brez potrebe dati 4 ali 5 KSZ-jev, če daš lahko 4-5 varovalk in pred njih en FID 0.03 ali eno samo KZS. KZS je precej dražje od navadnih varovalk.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
integrerc
Član
Član

Pridružen-a: Sob 23 Sep 2006 14:50
Aktiv.: 1.86
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 04, 2011 11:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Protonček se strinjam s tabo, mislim, da je dovolj varovanja na ta način.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Stran 3 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni