www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

dvobrzinski motor
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.92
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 24, 2009 8:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

(tri mesece kasneje) priklopiti moram en kalorifer z dvobrzinskim motorjem.
Podatki na tablici:

priključna ploščica, tovarniško zvezana za višjo hitrost (kratkospojniki):

načrt na pokrovu:

Glede na ta načrt sklepam, da rabim tri kontaktorje:
- nižja hitrost (K1): enostavno, tri faze na U-V-W, ostalo ni priklopljeno;
- višja hitrost (K2 in K3): sponke U-V-W je treba kratko skleniti, tri faze pa na Z-X-Y pod pogojem, da K1 ni vklopljen.

Takole bi naj izgledala moč:

takole pa krmilje:

Pripombe, predlogi ?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BojanR
Član
Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52
Aktiv.: 3.31
Kraj: Vnanje Gorice

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 24, 2009 8:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vezavi se reče Dahlender, če hočeš poiskati podobne na spletu...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Srecko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29
Aktiv.: 4.28
Kraj: Okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 25, 2011 1:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za priključit sem dobil motor kot je slike zanj pripel @psevdonim, z 6 priključki.

Mene samo zanima ali se dobi grebenasto stikalo v stilu 4G za priključit ta motor tako, da se da uporabljat obe hitrosti.

Kakšna je oznaka zanj, če obstaja. Sem spraševal lokalnega trgovca za stikalo pa pojma ni imel. Pray

LP Srečko

Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.22
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 25, 2011 1:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dahlander stikalo, naprimer TKM-20/D.
http://www.elektrotrgovina.si/motorno-stikalo-dahlander-15-kw-400-v-p-3348.html
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.88
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 25, 2011 1:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda se dobi. V prilogi katalog rade končarja, katerega stikala ni problem dobiti pri nas. Glej stran 44

rade_koncar.PDF
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  rade_koncar.PDF
 Velikost datoteke:  1.88 MB
 Downloadano:  19 krat

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.88
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 25, 2011 1:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Slika na povezavi, ki jo je pripel Slowflay je verjetno simbolična. Dahladner stikala so običajno 1-0-2. Vezava namreč običajno ni namenjena za zmanjšanje zagonskega toka, ampak spremembi števila obratov. Stikalo 0-1-2 je namreč sila neugodno, da ne rečem neuporabno v koliko je potrebna tudi sprememba smeri pri menjavi obratov. (recimo, da se poganja nek pomik - hitra brzina pa se uporablja za prazen hod)
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.92
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 27, 2011 4:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pazljivo s Končarjem, če so v škatli navodila od "Lovato Electric". Ne vem, kaj se na tej relaciji dogaja, a če je to njihov nov partner za Slovenijo, so pljunili v lastno skledo.
Za priklopiti sem imel neko stikalo 4G40:
- priložene sheme ni. Ok, saj je v katalogu, ampak "original" Končar je zmeraj dal zraven shemo priklopa;
- številke, ki označujejo kontakte: narobe vstavljene ! Bi bilo BUM, če bi priklopil po številkah in iskal napako povsod drugod, samo v novem stikalu ne !
- kratkospojniki niso zategnjeni ! Pri 40A-stikalu se s tem ni za igrati .

S Končarjem v večini primerov do sedaj ni bilo problemov, vsaj zgoraj opisanih ne. Pred nekaj leti so sicer naredili grobo konstrukcijsko napako, ko so pri kontaktih vgradili preslabe plastične omejevalce, do koder lahko potisneš žico. Omejevalec se je odlomil in padel v notranjost stikala, tako da si lahko takoj popolnoma razdrl novo stikalo in poiskal odlomljen plastični del, da se ni kdaj kasneje zagozdil v stikalni mehanizem ali celo med kontakte.

Za konkretni primer, ki ga opisuje Srecko, sem gledal po katalogu za stikala 4G in je za dve strani shem za Dahlanderjeve vezave, zato bi mogoče raje naredil s kontaktorji, ker so takšna stikala v trgovini verjetno samo po naročilu.
Slowfly, hvala za (posredni) link do Tracon Electric. Bo za preveriti, če je kaj ceneje kot Iskra.
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.61
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 27, 2011 6:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadnjič sem kupoval Končarjevo stikalo 1-0-2 3-polno 10A in ga res niso imeli, ampak so ga naročili. Jaz sem ga sicer potreboval za ureditev pričljučka za agregat. Ima pa 4 x po 3 priključe in ode teh sta dva sklopa po dva skupaj povezana. Ne vem sicer čemu tako, morda zaradi enotnega dizajna za vsa stikala, ampak meni je tole celo olajšalo priklop. So zaradi tega zbiralke odpadle. Je pa bila poleg stikala shema, vendar mi na prvi pogled ni bila razumljiva. Zato vedno pri takih stikalih vzamem inštrument nastavim na piskača in v minutki, ali pa še toliko ne ugotovim kako deluje,
Drugače sem s stikali odlično zadovoljen, edino cena je kar visoka.

Pa pazite, če boste v trgovini pred nakupom jemali stikala iz škatle. Ker ročke niso več zategnjene in se lahko zgodi, da bo šel iz škatle brez problema v rokah bo pa glavni del odpadel in ob padcu na tla lahko poči. Ker je cena kar visoka je bolje paziti.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni