|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
limona Član

Pridružen-a: Čet 28 Jan 2010 21:01 Prispevkov: 53 Aktiv.: 0.28 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jul 23, 2010 6:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seprav najboljši sistem je furled sistem. Odločil sem se da bom kar furled sistem naredu načrti so dokaj razumljivo narejeni edina težava pa je ta da so mere v inchih. Še vedno ne vem zakaj se rep v močnem vetru odkloni od vetra vendar se dobro sliši . Prvo bom naredil prototip potem pa če bo deloval pa na večjo resnejšo zadevo.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ak81 Neznanec

Pridružen-a: Pet 11 Mar 2011 0:09 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Pet Mar 11, 2011 12:48 am Naslov sporočila: veter za ogrevanje vode |
|
|
Pozdravljeni
Rad bi izdelal veterno elektrarno za ogrevanje/dogrevanje sanitarne vode.
Nekaj sem že naredil in čakam na test "veter"
Zamislil sem pa si vse skupaj tako:
Veternica pritrjena direktno na os alternatorja el. tok pa bi speljal direktno na 12v grelec.
Ker vrjetno zadeva ne bo delala, glede na prebrano bi prosil za pomoč
Zanima me kakšno (napetost, tok, moč) generatorja potrebujem da bi lahko ogreval 50l bojler. (od 15 stopinj celzija pa do 50, v 24 urah) Ali je možno priklopit direkt generator-grelec.
Prosil bi tudi za kakšno literaturo o generatorjih v slovenščini če se da.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.04 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Mar 11, 2011 10:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Fizika pravi, da je za segrevanje vode potrebna toplota, ki jo izračunamo:
Q = m . c . (T2 - T1)
Če vstavimo tvoje podatke dobimo:
Q = 50 kg . 4200 J/kg°K . (323°K - 288°K) = 7.350.000 J
Ker bi rad zagrel to vodo v 24 urah je za to potrebna moč:
P = Q/t = 85 J/s = 85 W
Toliko o teoriji. V praksi boš potreboval malce več, ker bo toplota prehajala tudi iz vode na bojler in posledično v okolico.
LpA. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.21 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Mar 11, 2011 11:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Hmm, pa še en problem je. Tistih 24 ur mora pihati. Imate v Butalah dovolj vetra?
ak81 je napisal/a: |
Prosil bi tudi za kakšno literaturo o generatorjih v slovenščini...... |
Ta vic je odličen. Daj napiši še kakšnega! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sibica Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24 Prispevkov: 1097 Aktiv.: 5.58 Kraj: Vremska Dolina
|
Objavljeno: Pet Mar 11, 2011 2:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
V Novo Goriški knjižnici sem zasledil knjigo "izdelajmo malo hidroelektrarno" - nekaj v tem stilu.
Noter je bilo na dolgo in široko razloženo o generatorjih, skice in izračuni za napravit mehanski del in turbino.
Lahko prebereš samo del od generatorja. _________________ Slabih pilotov ni. So dobri ali pokojni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ak81 Neznanec

Pridružen-a: Pet 11 Mar 2011 0:09 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Pet Mar 11, 2011 4:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovore.
Torej bi bila elektrarna z 160w več kot dovolj.
Hvala tudi za literaturo, bom pobrskal po knjižnici, če pa ima kdo kaj uporabnega za prebrat pa mi naj sporoči.
Slowfly, beri ogrevanje/DOGREVANJE, pa pomoje je vredo, predvsem za okolico, da se preseliš k nam v butale. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Drago_G Član

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2010 15:12 Prispevkov: 288 Aktiv.: 1.63 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: Sob Mar 12, 2011 12:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Na papirju bi delovalo. Sedaj pa rabiš le še dovolj močan veter, da ti bo to poganjal in hkrati dovolj šibak, da ti ne bo vsega odnesel. V glavnem, veliko sreče pri izdelavi in uporabi ter kaj poročaj o ugotovitvah. Da vidimo, če je stvar koristna (moje mnenje je, da ni). _________________ Neumnih vprašanj ni, so le neumni odgovori |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni