|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.91 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Feb 17, 2006 5:24 pm Naslov sporočila: Katero osnovno ploščo? |
|
|
V delavnici imam star P150. Za tisto, za kar ga uporabljam mi dobro služi. Včasih bi mi prav prišla povezava z "glavnim" pc-jem doma ter na splet a v njem nimam mrežne kartice. (zaradi počasnosti se mi je ne zdi niti smiselno vgrajevati)
Imam pa na "rezervi" disk, CD pogon ter ohišje. Razmišlajm, da bi sestavil eno res low cost varinato PC-ja. Na njem bi tekel W2000 služila pa bi za potrebe v delavnici.
(rabim COM ter LPT ter LAN) Vse tudi grafična je lahko na njej. Ko sem gledal na spletni stani comtrona sem se "zgubil" Torej katero osnovno, procesor ter ram naj vzamem. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.28 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Feb 17, 2006 6:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nevem če je pametno kupovat nov material. Poglej na bolho za kak kompleten PC ali po delih, procesor nekje med 500 in 750mhz, ram 192 do 256mb, grafična 16mb
Matična te bo stala kakšne 5000SIT, procesor 4000SIT, ram 6000SIT, grafična 2000SIT, pa imaš overkill za delavnico
Jaz sem do nedavnega imel za glavni računalnik pentiuma 650Mhz, 256mb rama, pa nisem imel nobene želje po novem, potem sem nekje dobil zastonj plato + procesor pentium 1ghz, pa ni neke bistvene razlike. Na obeh sem imel naložene win XP
Zelo se pri hitrosti celotnega računalnika pozna disk, tako, da ne stavit noter kakšnega pod 10Gb |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oversc0re Član

Pridružen-a: Tor 13 Sep 2005 15:20 Prispevkov: 460 Aktiv.: 1.94 Kraj: Radomlje
|
Objavljeno: Pet Feb 17, 2006 8:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se popolnoma strinjam s Podbojem. Tudi jaz kot sekundarni računalnik še vedno uporabljam PIII/500. Celo Autocad 2006 na njem teče brez problemov (le zagon precej traja), tako da je bolha prava stvar. Tam okoli 1GHz/256MB je več kot dovolj. Grafična pa bo tudi vsaka dobra.
Lp, M@ic |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
[g0ran24] Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 11:27 Prispevkov: 503 Aktiv.: 2.12 Kraj: Brežice
|
Objavljeno: Pet Feb 17, 2006 9:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dovolj bo PII ali pa PIII 300Mhz procesor(box verzija) in približno 256 ali še bolje 512 rama in bo win2000 lepo delovalo. Take komponente so pa poceni. Jaz imam procesor nevem točne vrednosti če rabiš. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.28 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Feb 17, 2006 9:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Močno dvomim, da je potrebno za dobro delovanje win2000 več kot 192mb rama. Vsaj pri winXP je med 128mb in 192mb velika razlika, med 192mb in 256mb pa je skoraj ni. To govorim za hitrost nalaganja sistema, brskanje po internetu, kakšen bolj enostaven program itd.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.91 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Feb 17, 2006 10:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
W2000 lepo teče na 128M rama. Če sem iskren, nekako mi ne diši kupovati preko Blohe. Raje kupim nekaj novega. Res pa, za tisto ne mislim dajati ne vem kaj, kajti doma imam sicer en soliden računalnik. Prav tako imam dober računalnik v službi. V predalu se mi valja en 20G malo rabljen disk, ter en CDRW, kar mi bo itak "zastaralo". Imam še eno nerabljeno brezžično tipkovnico ter miš.
Zato me zanima kaj od low cost opreme gre skupaj osnovna plošča-procesor- ram. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slawc Član

Pridružen-a: Ned 07 Mar 2004 11:43 Prispevkov: 210 Aktiv.: 0.89
|
Objavljeno: Pet Feb 17, 2006 10:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Racunalnika nimas samo zato, da nalozis sistem. Ce delas z vecimi programi naenkrat in ce je racunalnik odprt cel dan, se pozna vsak MB pomnilnika. Ce pomnilnika ne bo dovolj, bo trdi disk delal kot utrgan. To je pa najpocasnejsi del racunalnika. Procesor in plato vzami cenejse, za razliko pa kupi pomnilnik. BTW, na hitrost lahko vpliva tudi mrezna, nekatere nimajo dobrih driverjev in potem po nepotrebnem obremenjujejo CPU. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

|
Objavljeno: Pet Feb 17, 2006 10:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če nakupuješ preko bolhe, je najbolje, da kupiš od koga iz tvojega kraja, da lahko pred nakupom vse stestiraš. Jaz sem preko bolhe prodal in nabavil že dosti računalniškega materiala, pa je bilo vedno vse vredu. Saj že po oglasu vidiš, če je oseba resna. Ponavadi se da dogovorit tudi za garancijo
Če ne maraš kupovat preko bolhe, vprašaj kakšnega kolega, če ima kaj doma
Meni trenutno stojijo 3 ustrezne matične, kakšnih 10 procesorjev + komplet P166 in dvomim, da sem edini tak
Če bi vseeno rad nabavil novo, pa najdeš najcenejšo plato, ki ima vse integrirano (Asrock, Epox), pogledaš kake procesorje in ram podpira, šele nato iščeš ustrezen najcenejši procesor in ram
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Pet Feb 17, 2006 11:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo, kaj ce bi glede na nizke zahteve kupil kar najcenejso kombinacijo (Celeron + motherboard ali Sempron + motherboard) ? Hiter bo cez glavo dovolj, vse kar prihranis pri procesorju in plosci pa se bo poznalo bistveno bolj, ce ta denar porabis za RAM. Ce nimas graficne, bos za delo v 2D lahko prezivel cisto solidno z morebitno integrirano (tukaj se se bolj pozna koliko RAMa si racunalniku privoscil). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slawc Član

|
Objavljeno: Pet Feb 17, 2006 11:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
pa raje AMD kot celerona. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
egomez Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49 Prispevkov: 517 Aktiv.: 2.18 Kraj: Ljubljana/Sežana
|
Objavljeno: Sob Feb 18, 2006 1:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
podboj je napisal/a: |
Močno dvomim, da je potrebno za dobro delovanje win2000 več kot 192mb rama. Vsaj pri winXP je med 128mb in 192mb velika razlika, med 192mb in 256mb pa je skoraj ni. To govorim za hitrost nalaganja sistema, brskanje po internetu, kakšen bolj enostaven program itd.
Lp |
Saj so že ostali to pokomentirali, vendar bolj na kratko. Ti nisi videl razlike med 192MB in 256MB, ker jih nisi uporabljal nisti tistih 192. Tudi če jih bi dal 1G gor, ne bi videl bistvene razlike, saj bi bil neizkoriščen. Takoj ko pa zaženeš dodatne programe in presežeš količino fizičnega pomnilnika, opaziš bistveno razliko, ko sečnejo podatki namenjeni ramu shranjevati na disk.
Kar se tiče AMD vs INTEL pa se mi tu ne zdi smiselno kregat, saj bo vsaka izbira dobra za take zahteve. Sicer pa tudi če imaš raketo od računalnika pa počasen disk, ta zelo upliva na počasnost delovanja. Sicer ima računalnik veliko "računsko moč", sam kaj ko ne more nalagati podatkov dovolj hitro. To je prevsem zoprno, če odpiraš različne programe. Če pa zaženeš vsake toliko enega, pa že počakaš nekaj več časa. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slawc Član

|
Objavljeno: Sob Feb 18, 2006 2:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
To je res malce OT.
To je res, vendar zakaj bi za isti denar kupil nekaj slabsega? Razumem pa to, ko recemo gremo res na najceneso varianto, ker se takrat ne gleda kako dobro je. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Ch4N93 Član

Pridružen-a: Tor 21 Jun 2005 0:21 Prispevkov: 58 Aktiv.: 0.24 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Pon Feb 20, 2006 12:43 am Naslov sporočila: |
|
|
poglej tukaj za rabljen računalnik. primerna bi bila tisti za 23k5 in 28k z AMD procesorjem.
prednost je, da imaš garancijo, kar boš na bolhi težko našel.
z novo zadevo boš težko prišel na to ceno (sploh pri comtronu) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BrezC Član

Pridružen-a: Pet 19 Dec 2003 9:06 Prispevkov: 93 Aktiv.: 0.39
|
Objavljeno: Tor Feb 21, 2006 9:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Vzemi eno plato od Asrock-a, za 2.hišni PC bo več kot dovolj, so poceni, zanesljive, imajo vse onboard..Skratka vse kar rabiš za cca 12 jurjev, rabiš samo še proc...Epox plate so po mojem mnenju [slovenščina je zame španska vas].. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni