|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Čet Apr 21, 2011 12:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zaviranje se lažje napravi tako, da napraviš tečaj ("pant" ) z osjo, ki je vodoravna in pravokotna na smer vetra.
Glede na moč vetra se celotna vetrnica z generatorjem in smernim repom nagne nazaj.
Tečaj vpneš tako, da lahko pomikaš vetrnico naprej-nazaj glede na smer vetra, pri čemer težišče celega sklopa skrbi kdaj sila vetra preseže silo, pri kateri se sklop začne nagibati.
Ko enkrat nastaviš, imaš mir.
Rešitev z nagibom nazaj je varnejša in enostavnejša od rešitve z odklonom po navpični osi stran od vetra (kompliciran rep vetrnice). _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mark003 Neznanec

Pridružen-a: Sre 14 Dec 2011 22:47 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.01 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Čet Dec 15, 2011 10:41 pm Naslov sporočila: Re: Priključujem mojo idejo na vetrno elektrarno |
|
|
vilko je napisal/a: |
Priključujem mojo idejo na vetrno elektrarno.
Ker ima sinhroni generator, bi lahko generiral energijo 50Hz in bi jo lahko sinhroniziralz z omrežjem. Morda. Ne vem.
Moja ideja je tale:
Namesto akumulatorja bi uporabil (verjetno prepovedano) omrežje 220V, ki je priključeno na hišo. Kadar bi imel veter in višek energije, bi to energijo pošiljal v omrežje, števec porabljene energije bi odšteval,
kadar bi pa potreboval energijo (in to je vedno) bi se pa enerigja pretakal iz omrežja v hišo in števec bi tekel lepo kot vedno.
na ta način ne bi nikogar ogoljufal, bi pa prihranil.
Zadeva ima dva kaveljca: potrebna je kar zahtevna elektronika, ki bi nadzirala in prikljapljala in odklapljala vetrno elektrarno na omrežje.
in ali se števec porabljene električne energije vrti nazaj, če teče tok v obratno smer. To bi se dalo preizkusiti na ta način, da narobe zvežeš tokovno tuljavico števca.
In še ena- Pri 50Hz in dvopolnem sihronem generatorju je potrebno 50x60=3000 obratov, to pa ne prenese nobena vetrnica. Ali je generator poln, (ima več polovo) ali pa je potrebne mehanska trasformacija obratov navzgor- kar pomeni izguba cene in energije.
Pozdrav |
Pozdravljeni, ker se zanimam za nakup 600W veterne turbine + 200W panela, prosim za eno informacijo. Proizvajalec ponuja hibridni sistem, kjer kontroler krmili panel in veternico, razsmernik pa se priključi preko 2x6,5AH baterije (24V) na el. omrežje (on gird inverter). Ali to pomeni, da viške pošilja v omrežje oz. števec porabe beleži samo razliko v porabi? _________________ Mark |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zamot1 Član

Pridružen-a: Sre 28 Feb 2007 15:11 Prispevkov: 148 Aktiv.: 0.66
|
Objavljeno: Pon Dec 19, 2011 9:07 pm Naslov sporočila: Vezava generatorja kot zavora vetrnici! |
|
|
Pri svojem "izumlanju" vetrtne elektrarne sem preišel do enostavne vezave trifaznega AFPM generatorja ki prilagaja moč generatorja glede na hitrost vetra. Pri 36 špulah (12 na vsako fazo) mi to deluje štiristopensko in vzdržuje v širokem razponu hitrosti vetra napetost generatorja v mejah 20 do 55 v - toliko prenese polnilec akusov.
Prototip imam narejen iz dirtekt drive motorja za prelni stroj in hobi elektroniko od Conrada. Nekaj si lahko ogledate na strojniškem forumu pod Vetrne elektrarne trejič! Sheme pa nisem pripel ker je to moja mala "kuharska specialiteta". če koga zanima naj me kontaktira ali se oglasi da si ogleda prototip ki je bil razstavljen na dnevih inovacij v Bistri!
Lp Zamot |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni