|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
cero Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37 Prispevkov: 1179 Aktiv.: 4.97 Kraj: vipava
|
Objavljeno: Čet Maj 12, 2011 9:52 pm Naslov sporočila: elektropoliranje |
|
|
Rad bi doma naredil pripravo za elektropoliranje, v mojem primeru nerjavečega jekla, pa me zanima kako to deluje.
Sicer poanta je v tem, da materjal najbolj odnaša na mikrovrhovih in jih na ta način lepo zaoblji. Stvar pa se zakomplicira ko obdelovanec pojedka in postane mat, namesto da bi se lesketal. Tu je potem za vsako kovino svoja mešanica kislin, pri nekaterih še določena temperatura, določen tok celo oddaljenost med anodo in katodo vpljiva na rezultat.
Torej kako naj se sploh stvari lotim? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pet Maj 13, 2011 12:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Si siguren da bi rad s takimi strupi doma "packal"?  _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

|
Objavljeno: Pet Maj 13, 2011 12:47 am Naslov sporočila: |
|
|
V bistvu sem dobil vse kisline v sluzbi, tako da sem se tam malo igral. Razen fluorovodikove kisline se mi pa to ne zdijo nevemkaksni strupi. Pa se fluorovodikovo kislino se meddrugim uporablja za ciscenje zvarov in ni to noben bavbav. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Pet Maj 13, 2011 6:31 am Naslov sporočila: |
|
|
HF kislina pa mislim da ni tako nedolžna, kot jo ti tukaj opisuješ.
Opekline od nje so ene najhujših kemičnih opeklin, ker prodirajo zelo globoko (lahko poškoduje tudi kosti), težko se izpere in poškodbe - brazgotine ostanejo za vedno. Ali pa še kaj hujšega. Da ne omenjam dolgotrajnega zdravljenja.
Tako nekako so nam razlagali pri varstvu pri delu in v internem časopisju.
V glavnem, ko je bilo govora o kislinah in varstvu pri delu, druge kisline skoraj niso bile omenjene, čeprav se jih pri delovnih procesih uporablja kar nekaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tamy Član

Pridružen-a: Pon 28 Dec 2009 17:00 Prispevkov: 97 Aktiv.: 0.51 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Pet Maj 13, 2011 7:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem se te zadeve lotil cisto preprosto: v plasticno posodo das mesanico vode in soli, vanj potopis obdelovanec, pa 24V usmernik, dovolj mocan, ter eno elektrodo v tekocino, drugo na obdelovanec, pa stvar deluje. Je pa povrsina v tem primeru mat. _________________ Clovek se celo zivljenje uci! Tamy |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05 Prispevkov: 1095 Aktiv.: 6.00 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Pet Maj 13, 2011 7:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Tamy je napisal/a: |
... das mesanico vode in soli... |
in zraven se zagiftaš s klorom, ki nastaja pri elektrolizi  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mkezmah Član

Pridružen-a: Sre 21 Jan 2009 16:30 Prispevkov: 220 Aktiv.: 1.10 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Maj 13, 2011 7:58 am Naslov sporočila: |
|
|
S HF kislino se ni za igrat!
Zanimivo, kako smo ljudje brezbrižni ko gre za snovi, ki nimajo nekega vonja in "zgledajo" kot voda.
Izpostavljenost večjim koncentracijam je lahko smrtna že v manjših količinah, dolgotrajna izpostavljenost manjšim koncentracijam pa ima tudi zanimive posledice.
Sem moral nekaj časa delati v službi s to kislino v popolnoma neprimernih pogojih in je to eden od razlogov, zakaj sem se od tam poslovil... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.75 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Pet Maj 13, 2011 8:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Kam daš anodo in kam katodo? Bilo je govora samo o elektrodah.
Jah zagiftaš. Ponavadi pravijo delajte v prezračevanem prostoru, se pravi če je možno, kar zunaj. Kakšna maska in očala sploh ne škodijo če jih imaš v bližini rok, pravtako rokavice. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boriskozjan Član

Pridružen-a: Pet 14 Nov 2008 23:23 Prispevkov: 956 Aktiv.: 4.73 Kraj: Šmarje pri Jelšah
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53 Prispevkov: 2116 Aktiv.: 9.50 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Pet Maj 13, 2011 10:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Za poliranje(sijaj) inox zvarov potrebuješ DC(13V) napetost, za čiščenje pa AC napetost(24), ter pravilne elektrolite(kisline). _________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.42 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Maj 13, 2011 10:16 am Naslov sporočila: |
|
|
HF je huda svinjarija, neprimerljiva z drugimi mineralnimi kislinami, še posebo zato, ker slabo disociira in je tako topna tudi v maščobah. To pomeni, da difundira skozi kožo. Zastrupitve so hude, ker ne peče in lahko prepozno reagiraš. Včasih je treba komu dobesedno postrgat kožo do kosti na mestu, kjer se je polil (se je že zgodilo pri nas).
Torej, previdno! HF se je treba bolj bati kot katerekoli druge mineralne kisline! Jaz brez plinske maske, primerne obleke, rokavic in očal ne bi delal z njo. _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.03 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pet Maj 13, 2011 11:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Od spojin, ki jih poznam jaz, bi se samo še cianovodikove kisline bolj izogibal. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

|
Objavljeno: Pet Maj 13, 2011 11:53 am Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Od spojin, ki jih poznam jaz, bi se samo še cianovodikove kisline bolj izogibal. |
Čeprav bi bila njena uporaba na nekatere v trenutnih družbeno političnih danostih ne samo zaželjena, temveč celo zahtevana |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

|
Objavljeno: Pet Maj 13, 2011 3:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uf uf ste se pa razpisali...
No da ne skrenemo preveč s teme, že v prvem postu sem napisal da gre v mojem primeru elektropoliranje nerjavečega jekla. Na tem linku linku in tem linku linku piše da se za ta namen uporablja žveplova in fosforjeva kislina, ti dve mislim da nista tako probematični z varnostnega stališča kot HF mogoče tudi HClO4, ni pa zadosti informacij za praktično izvedbo postopka. Kot sem že omenil, pa še enkrat: v kateri smeri morem iskat rešitev da obdelovanca ne bi pojedkalo (mat) ampak da bi ga le spoliralo (lesk). v čem je še bistvo različnih elektrolitov, razen to kakšni plini se tvorijo na elektrodah. Pa še, kaj je poanta gretja elektrolita. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni