|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
For Član

Pridružen-a: Sre 01 Mar 2006 18:56 Prispevkov: 33 Aktiv.: 0.14 Kraj: Jesenice
|
Objavljeno: Čet Mar 02, 2006 3:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni
Mene zanima zakaj z drugega uporabniškega računa ne pridem noter v SKB NET
Indetifikacijsko številko še lahko vpišem, ko pa hočem vpisati še varnostno geslo mi sploh ne dovoli tega.
Na banki so mi rekli da bi načeloma lahko z vsakega računalnika prišel noter z tistim kalkulatorjem, ki po vpisu pina, vedno da drugo geslo.
A mi lahko kdo pove v čem je problem. Kaj sploh moram nastaviti.
Hvala _________________ ROCK!
Pa bodimo enkrat za spremembo navadni človečki komu za zgled |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.01 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Čet Mar 02, 2006 3:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na drugem računu zelo verjentno nimaš bančnega certifikata(ključ). Ta je vezan na posamezen račun. Torej iz prvega ga moraš izvoziti in uvoziti v drugega.
Certifikati so ene vrste osebna izkaznica preko katere računalnik na banki prepozna tebe. Geslo je sekundarna zaščita. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
For Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.55
|
Objavljeno: Čet Mar 02, 2006 5:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Certifikat se nalozi tako, kot pise v navodilih, ki ti jih je poslala banka (ce uporabljas Internet Explorer, potem se to naredi v Tools | Internet Options | Content | Certificates ...).
Glede na to, da banki za storitev (in podporo!) placujes, naj ti ne bo nerodno uporabiti podpore, ki jo ponujajo. Dodatno te nic ne stane, enkrat pa si ze placal zanjo, zakaj je torej ne bi izkoristil ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
For Član

|
Objavljeno: Čet Mar 02, 2006 5:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sokrat je napisal/a: |
Certifikat se nalozi tako, kot pise v navodilih, ki ti jih je poslala banka (ce uporabljas Internet Explorer, potem se to naredi v Tools | Internet Options | Content | Certificates ...).
Glede na to, da banki za storitev (in podporo!) placujes, naj ti ne bo nerodno uporabiti podpore, ki jo ponujajo. Dodatno te nic ne stane, enkrat pa si ze placal zanjo, zakaj je torej ne bi izkoristil ? |
Hvala za odgovor, bom poskusil....
Kar se pa tiče podpore, sem klical in postopek enak kot če policijo kličeš na 113 ...ko sem ji povedal kaj bi rad, me je na hitro skenslala in rekla da to moram urediti na banki na kateri imam račun odprt. Oni so mi rekli da verjetno gre za kakšne nastavitve v računalniku. _________________ ROCK!
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Čet Mar 02, 2006 5:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hm, slaba banka - jaz imam pozitivne izkusnje s Hypo, ko sem klical tja (za nekoga sem nastavljal program, na katerega se nisem spoznal, ker ga sam ne uporabljam). Zelo prijazni in kompetentni ljudje ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
For Član

|
Objavljeno: Čet Mar 02, 2006 7:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sokrat je napisal/a: |
Certifikat se nalozi tako, kot pise v navodilih, ki ti jih je poslala banka (ce uporabljas Internet Explorer, potem se to naredi v Tools | Internet Options | Content | Certificates ...). |
Še enkrat sem prebral navodila in nič ne piše o certifikatih.
Vsa filozofija SKB NET-a je v indentifikacijski kartici v katero vpišeš pin, in kartica vedno znova regenerira geslo, nikoli ni isto! To je to!
Tam potem vpišeš indentifikacijsko številko ki je vedno ista, in potem regenerirano geslo.
Zato mi je čudno da ne morem priti noter tudi z drugim uporabniškim računom.
Kakšen predlog!? _________________ ROCK!
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

|
Objavljeno: Čet Mar 02, 2006 7:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
A s prvim računom pa deluje?
Dole sem našel na njihovi strani:
Digitalni podpis
Digitalni podpis preprečuje spreminjanje in zlorabljanje sporočil; zagotavlja, da tok podatkov med banko in uporabnikom ostane nedotaknjen.
Ob začetku transakcije pošljemo preko brkljalnika v banko varno sporočilo. Banka vrne certifikat, ki vsebuje njen javni ključ. Brkljalnik preveri certifikat in generira sejni ključ, s katerim se šifrirajo nadaljnja sporočila; banka lahko ta sporočila dešifrira s svojim zasebnim ključem. Kadarkoli se lahko tudi sami prepričate, da res komunicirate z banko, če izberete možnost za prikaz lastnika certifikata.
Skoraj sigurno je nameščen še certifikat. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
For Član

|
Objavljeno: Čet Mar 02, 2006 9:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se mi je zdelo da je nekaj tazga
Ja, s prvim računom pa dela!
Zanimivo je pa da sem vmes zamenjal računalnik in nisem imel nobenih težav???
Prej sem imel zelo star računalnik /Windows 98/, in po tistem ropu so povečali varnost tako da sem zaradi tega moral kupiti novega, da sem spet lahko noter prišel.
Zanimivo je tudi to da sem po navodilih bančnega uslužbenca šel v orodja/internetne možnosti/vsebina/samodokončaj in tam sem umaknil klukico z /samodokončaj uporabi za: uporabniška imena in gesla na obrazcih....prej je klukica bila. Takoj potem sem probal in sem prišel noter. Sem mislil da je to to. Drugi dan sem spet probal in ni šlo.
V prvem uporabniškem računu je to odkljukano!!??
Zdaj, če gre res za certifikat bi prosil če mi kdo razloži postopek izvoza/uvoza istega, in kako ga sploh prepoznam med vsemi ki so tam v "certifikati".
Se opravičujem, ampak že to da se ukvarjam s tem, je za moje poznavanje računalnika, preveč....sam če ne probam ne bom nikoli znal kaj nastaviti, tako da če se komu da ukvarjati z mano, naj mi pomaga prosim
Hvala _________________ ROCK!
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.61 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Čet Mar 02, 2006 10:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Čisto mimogrede, še vedno točno ne razumem problema, ampak pri skb.net ne potrebuješ nobenega certifikata ali pa ključa in res lahko dostopaš iz kateregakoli računalnika, preizkušeno. Vem še za nekaj drugih ljudi, ki jim dela na večih računalnikih. Še moja soseda, ki ima vedno neke probleme z računalnikom in je na sploh precej "lesena" za določene zadeve ni imela težav.
Vse kar rabiš je identifikacijska številka in časovno generirano geslo. Kakšne samodokončaj funkcije pa res znajo delat traparije.
Po mojem mnenju je tale skb kalkulatorček precej boljša zadeva kot klik nlb |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70762.57
|
Objavljeno: Čet Mar 02, 2006 10:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
For Član

|
Objavljeno: Čet Mar 02, 2006 10:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
reber je napisal/a: |
Čisto mimogrede, še vedno točno ne razumem problema, ampak pri skb.net ne potrebuješ nobenega certifikata ali pa ključa in res lahko dostopaš iz kateregakoli računalnika, preizkušeno. Vem še za nekaj drugih ljudi, ki jim dela na večih računalnikih. Še moja soseda, ki ima vedno neke probleme z računalnikom in je na sploh precej "lesena" za določene zadeve ni imela težav.
Vse kar rabiš je identifikacijska številka in časovno generirano geslo. Kakšne samodokončaj funkcije pa res znajo delat traparije.
Po mojem mnenju je tale skb kalkulatorček precej boljša zadeva kot klik nlb |
Jaz ne vem v čem je fora, mogoče pri SKB še delajo na varnosti, in kaj spreminjajo....kaj pa veš!? Ni mi jasno zakaj sem enkrat prišel noter, potem pa nič!?
Kar se tiče proklik nlb.....ne me strašit ker sem ravno danes sem dobil v roke tista navodila in zgoščenko z namestitvenim programom.  _________________ ROCK!
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Čet Mar 02, 2006 11:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam izkusnje samo z NLB certifikatom (pri Hypo je bil na kartici) in ne z SKB ... tam je bilo enostavno: v oknu, ki sem ti ga opisal ze prej po PM, imas spodaj gumb Export (Izvozi ?). Izberes torej ustrezni certifikat (na tistem, racunalniku je bil en sam, tako da ni bilo kaj za izbirati), das Export, ga spravis nekam (recimo na disketo ali CD ali USB kljuc), ko pa ga hoces uvoziti pa uporabis gumb Import (Uvozi ?) - pac izberes kje se nahaja in to je to. Zraven imas se moznost, da ob izvozu dolocis, da original izgine od tam (torej ostane *samo* se na mediju, kamor ga preneses in ne vec tudi na originalnem mestu). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
For Član

|
Objavljeno: Čet Mar 02, 2006 11:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
borisz je napisal/a: |
namreč ko nekajkrat dobiš geslo in ga ne vtipkaš ne gre več. Pomaga samo tehnična pomoč na SKB. Dela samo dopoldan.
Če nista prvi dve možnosti, imaš težave na svojem računalniku.
lp
Boris |
Ja, na to sem bil pozoren in sem vsakič znova preveril na prvem uporabniškem računu, pa je delovalo, normalno sem prišel noter.
Kakšne težave so s drugim uporabniškim računom, pa ne vem!  _________________ ROCK!
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

|
Objavljeno: Čet Mar 02, 2006 11:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam brez problemov uporbljam Klik, kjer se uporablja certifikat.
Čudi me, da V navodilih govorijo o nekem certifikatu, če se potem ne uporablja. Sam sem mislil, da je Kartica le neke vrste izboljšano geslo. Sam imampri kliku geslo fiksno, in je s tem bolj ranljivo. Če se geslo generira časovno ga praktično ne moreš ponarediti.
Kot razumem to zadevo se certifikat se uporablja za kodiranje prenosa podatkov, kakršnikoli že so. Tudi gesla.
SKB sicer lahko deluje drugače. Samo po opisu potem nebi smelo biti važno s katerega računa geslo vpiše. Kot se sam prijavem na Maxi forum doma ali iz službe.
Edino nekaj mi je še padlo na misel. Kaj pa piškotki? Nekaj govorijo o njih v navodilih. Možno, da je tisti ključ nekako zaklenjen na en piškot, ki ga drugi uporabnik pri prijavi ne pošlje, ker ga pač nima?
Podobno delujejo registracije na forume, ko se registriraš z enega računalnika, ti na drugem avtomatko preneha veljati prijava? _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni