|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.55
|
Objavljeno: Ned Mar 05, 2006 11:11 pm Naslov sporočila: Ikone in barve |
|
|
Dve vprasanji za Windows-znalce, vprasanji se obe nanasata na Windows XP:
1: Kako dolocenemu tipu datotek (npr. iso) spremenim ikono ? Trenutno so asociirane neki aplikaciji, pa mi tiste ikone niso vsec in bi jih rad zamenjal. Naivno sem verjel, da bo dovolj pod Tools | Folder Options | File Types | Advanced dovolj izbrati novo ikono in bo potem kar delalo (potem jo pa svizec zavije ...); to povzroci samo da se nova ikona prikaze na desni v tem istem oknu (Advanced), ko pa grem na My Computer pa se vedno prikaze staro ikono.
2: Monitor na tistem racunalniku ima precej "izprane" barve (starejsi LCD). Domnevam, da bi kaksna sprememba nastavitev to spremenila na bolje (= vec rdece). Ker v racunalniku ni kaksne super-dobre graficne, kjer bi lahko nastavljal gamma, kontrast, temperaturo barv in podobno v gonilniku, ocitno preostane samo Control Panel | Display | Settings | Advanced | Color management, a ne vem kaj tam narediti oz. kje dobiti barvni profil, ki bi barve nekoliko "pozivil" (zraven je nekaj profilov ocitno ze prilozenih, pa se bojim da bom kaj temeljito pokvaril z eksperimentiranjem ce jih kar po vrsti preizkusim ). Ima kdo kaksne izkusnje s tem ? Ja, kontrast monitorja je tak kot pac je in se ga ne da izboljsati, jaz bi samo rad malo vec rdece komponente v vseh barvah na zaslonu, da ne bo vse tako neznansko pusto
Aja, pa se to: ikone so videti puste tudi ko se tja prijavim preko RDP, torej tudi na drugem, zelo "zivem" monitorju, zato domnevam, da je vendarle mozno kaj storiti v zvezi s tem. Tam je nastavljena 32-bitna globina barv, je pa tudi moznost za 24-bitne (bil sem sicer pod vtisom, da je bila vcasih izbrana 24-bitna, pa ocitno ni bilo tako).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
egomez Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49 Prispevkov: 517 Aktiv.: 2.18 Kraj: Ljubljana/Sežana
|
Objavljeno: Pon Mar 06, 2006 12:43 am Naslov sporočila: |
|
|
1. Nisem še nikoli spreminjal, ker nisem videl koristi v tem. Sem pa sedaj poskušal isto kot si ti, kar mi je tudi prvo prišlo na pamet, kar se bi dalo. Pa mi dela čisto normalno. Če tam spremenim ikono, mi jo spremeni tudi drugje.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
egomez Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49 Prispevkov: 517 Aktiv.: 2.18 Kraj: Ljubljana/Sežana
|
Objavljeno: Pon Mar 06, 2006 1:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Sem sedaj še malo gledal, pa na ta način spremeni ikono le, če si izbereš eno od predlaganih ikon programa, ki je izbran za odpiranje tega določenega formata datoteke.
Če izberem pa poljubno ikono, pa je tako, kot si napisal.
EDIT:
Če prenesem ikono v imenik iz kjer se zaganja tudi program, pa dobim to ikono tudi v programih za pregledovanje datotek.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Mar 06, 2006 9:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Ikono zamenjaš v (file) eksplorerju:
Orodja>možnosti mape>Vrste datotek>Dodatno>Zamenjaj ikono.
Ikona se spremeni v trenutku (preizkušeno ta trenutek). Opcija >prebrskaj najde ikone, ki se nahajajo drugje na disku.
Lastnosti barv monitorja zamenjaš tako:
Klikneš na desktop (desna tipka, na prazno ozadje)>Lastnosti>Videz>Barvna shema.
Za test poizkusi kakšno visokokontrastno. Glede na to, da imaš tudi pri RDP bledo sliko, je verjetno sedaj izbrana taka shema.
Sprememba izgleda posameznih delov okolja windows:
Klikneš na desktop (desna tipka, na prazno ozadje)>Lastnosti>Videz>Dodatno
Tu se spremenijo velikosti napisov, fontov in barve in nevemkajše (nisem poizkušal). Primerno za kratkovidne.
Ne beri tega!
Registry>HKEY_CURRENT_USER>Colors (in nekaj ključev gor in dol okoli tega)
vsebujejo barve v detajlih
Pri roki imam ta hip žal le slovenske Windowse, zato ne vem, kakšni so točni angleški izrazi za zgoraj navedeno.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Pon Mar 06, 2006 12:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Egomez: rad bi uporabil kar ikono iz tistega DLLja opd Windowsov, kjer jih je cela mnozica. Ali to pomeni, da moram doticni DLL prestaviti v direktorij, kjer se nahaja program s katerim so koncnice asociirane, ali da moram ikono shraniti v locen .ico in jo potem spraviti ?
Se dodatna informacija, ce kaj spremeni: asociirane sicer so, a ne za default odpiranje in take stvari ampak izjkljucno za "shell context extension", torej da se ob desnem kliku na ikono pojavi dodatna izbira v meniju, se evdno pa ni default aplikacije, s katero bi datoteko odprl (tega ne rabim, hocem samo dodatno izbiru v meniju ter drugo ikono).
Jur: ali bom kaj nepopravljivo pokvaril ce kar nakljucno izbiram profile med tistimi opcijami in jih preizkusim ? Trenutno kaze, da ni izbran noben, zato res ne znam razloziti zakaj je taka razlika med barvami identicnih ikon (npr. tista od Media Playerja, ki se pokaze za .avi in podobne stvari ima vse barve "mavrice" bolj blede), tudi preko RDP. Tisti monitor ni tako zelo slab, da bi bile barve tako obupne (nekatere so bolj zivahne), ocitno je to stvar nastavitev.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Mar 06, 2006 2:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Normalno je izbrana barvna shema "windows standardna". Barvna shema torej vedno obstoja. Če izbereš drugo, lahko vedno vrneš brez škode nazaj. Trpele bodo le oči, ker so nekatere barve obupne. To velja za normalno nastavitev. Tista v registry pa lahko (če se zmotiš) naredi težave.
Kakšno VGA kartico imaš? Mogoče je kakšna nastavitev kartice napačna.
Poizkusi še nastavitev "barvna kakovost" 8bit, 16bit ali 32 bit.
Jur
Nazadnje urejal/a jur Pon Mar 06, 2006 2:51 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Pon Mar 06, 2006 2:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aha, tukaj sva se narobe razumela - na tistem racunalniku je sicer izbrana Windows Classic (ki je nekoliko bolj barvita), a tukaj gre za drugo stvar: mozno je nastavljati barvne profile, ki (domnevno) spremenijo paleto, da bolj ustreza "resnicnim" barvam (npr. izpisu na papir, itd.). Ker trenutno ni izbran noben profil, sam pa nisem tega se nikoli spreminjal in ne bi rad tvegal popolne zmede z eksperimentiranjem, sem raje vprasal ce se je ze kdo s tem ukvarjal. Glede na to, da imamo tukaj najbrz tudi nekaj ljudi, ki se ukvarjajo z grafiko in podobnimi recmi, imajo zagotovo vec izkusenj; meni v normalnih razmerah zadostujejo nastavitve monitorja, ki so neodvisne od nastavitev okolja, a tam pac ni druge alternative.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Pon Mar 06, 2006 2:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Color kalibracija ne bi smela toliko pokvariti slike, da bi bile barve blede.
Pri dobrih monitorjih zraven dobiš datoteko z profilom. Meni se je slika na monitorju zdela enaka z ali brez. Igranje z profilom tudi ne povzroči škode. Ravnokar sem kar tako dva izbral, pa nič hudega (sRGB Color Space profile.icm in kodak_dc.icm).
Kakšno VGA kartico imaš? Nekatere kartice imajo možnost izbire barv in podobnega. Mogoče je kakšna nastavitev kartice napačna.
Poizkusi še nastavitev "barvna kakovost" ali "colour depth" 8bit, 16bit ali 32 bit.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
egomez Član

|
Objavljeno: Pon Mar 06, 2006 7:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Egomez: rad bi uporabil kar ikono iz tistega DLLja opd Windowsov, kjer jih je cela mnozica. Ali to pomeni, da moram doticni DLL prestaviti v direktorij, kjer se nahaja program s katerim so koncnice asociirane, ali da moram ikono shraniti v locen .ico in jo potem spraviti ? |
Ikone lahko iz dll-ja in še nekaterih drugih formatov izvlešeč ven s številnimi temu namenjenimi programčki. Eden takih je:
http://www.nirsoft.net/utils/iconsext.html
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Pon Mar 06, 2006 8:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Starinska ATIjeva Rage 3D LT ali nekaj podobnega, brez posebnih gonilnikov (samo tisto, kar pride z WinXP). Color depth je trenutno 32 bitov, mislim pa, da je bilo vcasih 24 pa ni bilo nobene opazne razlike (sploh kar se "izpranosti" barv tice).
Cudna rec to z barvnimi profili - predstavljal sem si, da bi taka stvar povzrocila opazno spremembo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Tor Mar 07, 2006 10:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Imam v pogonu eno ATI rage pro VGA. Barve so še kar normalne. Ne dela mi pa z windows priloženim driverjem.
V prilogi (word) pošiljam ekstrakt iz registra moje machine. Primerjaj z svojim. Novo instalirani win xp pro, barve so nedotaknjene, samo desktop imam svetlomoder.
v prilogi je še nekaj dodanih ključev
Jur
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
color.doc |
Velikost datoteke: |
319 KB |
Downloadano: |
2 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni