www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kontaktor knl 16-10 380VAC vezava
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
alexx
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2011 14:41
Aktiv.: 0.08

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 08, 2011 3:53 pm    Naslov sporočila:  Kontaktor knl 16-10 380VAC vezava Odgovori s citatom

Imam en problem glede vezave kontaktorja KNL16-10 380 VAC, kajti ne vem ga zvezat tako da bi se odklopil in vklopil oziroma bi vklapljal pa izklapljal grelec.
Moja željena vezava je naslednja: TERMOMETER -> KONTAKTOR -> GRELEC.

Kontakte na termometru imam pravilno zvezane, saj mi pri določeni zgornji temperaturi prekine delovanje pri spodnji temperaturi pa spet vklopi (sprobal sem z lučjo, saj jo vklaplja pa izklaplja oziroma prekine in vklopi napetost, vendar pa to dela samo ko je bila luč direkt na termometer vezana).
Izhod iz termometra sem vezal na kontakt A1 na kontaktorju (ki je na zgornji strani kontaktorja), potem pa sem na spodnjem A2 kontaktu(predvideval sem da moram na ta kontakt) vezal kabel, ki gre nazaj oz dalje do v vtičnico in s tem sklene tokokrog. Ali pa bi moral vezat na zgornji A2 (poleg A1) kontakr izhodno žico vezat?
Na kontakte od 1-6 sem vezal faze.
Težavo imam v tem, da se trenutno kontaktor samo vklopi ter z tem vklopi tudi grelec, vendar pa ostane cel čas vklopljen, tudi ko temperatura pride preko zgornje meje na termometru, tako da je očitno nekaj narobe z mojo vezavo, bi moral nekako drugače zvezat krmilno vezavo kontaktorja.

Ima mogoče kdo kakšno rešitev kako bi pravilno povezal oz zvezal vse skupaj da bo delovalo?

trenutna vezava kontaktorja.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  222.26 KB
 Pogledana:  119 krat

trenutna vezava kontaktorja.png

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.61
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 08, 2011 3:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A1 in A2 sta priključka tuljavice. Potem pa imaš vsako fazo navpično. Skratka prekine in sklene povezavo med priključkoma, ki sta navpično v isti liniji.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Nace
Član
Član

Pridružen-a: Pon 12 Maj 2003 0:12
Aktiv.: 3.49
Kraj: Zagorje ob Savi

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 08, 2011 4:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Namesto žarnice veži kontaktor A1 in A2 pa mora delovati.
LP Nace
Nazaj na vrh
alexx
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 08, 2011 5:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na kateri A2 naj vežem? spodnji ali zgornji tisti poleg A1?
Ker trenutno imam vezano tako kot je na sliki, na A1 izhod iz termometra iz spodnjega A2 pa sem peljal žico nazaj v vtičnico. in ko zadevo vključim v vtičnico, potem se kontaktor sproži in mi začne goreti luč, vendar pa ko termometer (ga segrevam v vodi) pride preko zgornje meje oz temperature, enostavno deluje celotna zadeva dalje, in noče prekiniti delovanje =/
Ali pa moram peljati iz A2 žico kam drugam, ne nazaj v vtičnico?
Faze, ki grejo na grelec oziroma zdaj ko testitam uporabljam samo eno fazo, in imam obe žici ki gresta do luči povezane eno na vhod 1 in drugo na izhod 2, je to pravilno? Ali pa bi morala biti celotna zadeva drugače povezana?

nisem doma v elektrotehniki, zato se opravičujem za bedasta vprašanja
Nazaj na vrh
Alex17
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Feb 2010 21:46
Aktiv.: 2.55
Kraj: Ljutomer

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 08, 2011 7:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A2 kontakta bi morala biti znotraj ohišja povezana, tako da nima veze kam priklopiš drugo žico. Če ti kontaktor vklopi, je A1 in A2 pravilno povezano.

Zakaj ne izklopi je verjetno bolj vprašanje termometra. Sigurno "klikne", ko bi moral kontaktor izklopiti?

Edit: Kontaktor se vklopi takoj, ko zadevo priklopiš? Mogoče si na A1 vzel kaj drugega kot izhod iz termometra. Kako izgleda ta termometer?
Nazaj na vrh
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.39

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 08, 2011 7:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

btw ima tale kontaktor 380V tuljavo?
alexx
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 08, 2011 7:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Takrat ko bi moral izklopiti, ni nobenega klika =/ sliši se samo kako deluje kontaktor, klika pa nobenega nisem slišal.

Termometer je naslednji:
Metalflex

Imam pa model KR- 803

Skupaj imam zvezana 2 in 6, na kontakt 3 pripeljem žico iz napajanja, iz kontakta 5 pa peljem na kontaktor. Ali je to narobe?

Ko sem vezal luč na termometer pri testiranju, sem eno žico prerezal, ter dal en konec na vhod 3 drugi del, ki je pa šel dalje do luči, sem pa dal na izhod 5.
Zaradi tega sem mislil da zdaj dam napajanje na vhod 3, izhod 5 iz termometra pa povežem na A1, A2 pa potem gre nazaj v napajanje. Luč oziroma grelec pa imam preko faze priklopljeno (2 kabla ki gresta v luč, sem dal vsak na svoj vhod oz izhod)
Za lažje razumevanje spodaj prilagam sliko moje trenutne vezave (za grelec pa uporabim vse 3 faze)

Je ta vezava sploh dobra?

vezava.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  17.17 KB
 Pogledana:  70 krat

vezava.png

Nazaj na vrh
alexx
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 08, 2011 7:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gumby je napisal/a:
btw ima tale kontaktor 380V tuljavo?

Predvidevam da ja. Na kontaktorju je oznaka 380VAC, ali pa ni to to?
Nazaj na vrh
zoran
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Nov 2004 14:44
Aktiv.: 2.32
Kraj: SG

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 08, 2011 8:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na narisani vezavi mi nekaj ni jasno..
Manjka napajanje žarnice kot porabnika, sicer pa to za testiranje delovanja termostata ni pomembno, saj žarnica v nobenem primeru ne sveti.
Pri prikazu kontaktov termostata pa me moti povezava med kontaktom 6 in 2.
Jaz bi vezal: krmiljenje kontaktorja
Faza --> kontakt 3 iz kontakta 2 --> kontaktor A1
Nula --> kontaktor A2

če je kontaktor 380V, se namesto nule uporabi bruga faza.

napajanje grelca:
L1,L2,L3 --> kontakti 1,3,5 na kontaktorju
kontakti 2,4,6 na kontaktorju --> priključek na grelcu (vezava trikot)
Če je vezava zvezda pa je potrebna še ničla, direktno na grelce.

Sicer pa, glede na to da nisi vešč v tem poslu, upoštevaj da so to napetosti, ki lahko povzročijo marsikaj...
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.61
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 08, 2011 8:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Žarnica ne more svetiti iz zraka. Fazo pripelji na 1 in jo od 2 pelji na žarnico, potem pa še direktno nulo na žarnico in stvar mora delovati. Z grelcem pa stvar ni skoraj nič drugačna.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
alexx
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 08, 2011 8:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zoran je napisal/a:
Na narisani vezavi mi nekaj ni jasno..
Manjka napajanje žarnice kot porabnika, sicer pa to za testiranje delovanja termostata ni pomembno, saj žarnica v nobenem primeru ne sveti.
Pri prikazu kontaktov termostata pa me moti povezava med kontaktom 6 in 2.
Jaz bi vezal: krmiljenje kontaktorja
Faza --> kontakt 3 iz kontakta 2 --> kontaktor A1
Nula --> kontaktor A2

če je kontaktor 380V, se namesto nule uporabi bruga faza.

napajanje grelca:
L1,L2,L3 --> kontakti 1,3,5 na kontaktorju
kontakti 2,4,6 na kontaktorju --> priključek na grelcu (vezava trikot)
Če je vezava zvezda pa je potrebna še ničla, direktno na grelce.

Sicer pa, glede na to da nisi vešč v tem poslu, upoštevaj da so to napetosti, ki lahko povzročijo marsikaj...

Kontakta 2 in 3 sta samo za spodnjo temperaturno mejo, 5 in 6 sta za zgornjo temperaturno mejo, in po el. sheme, sta kontakta 6 in 2 skupaj povezana (v prejšnjem postu sem dodal povezavo na uradn stran kjer je tudi el shema).

Je pa res da sem čisto pozabil na napajanje žarnice oziroma grelca.
Čista butasta napaka.
Nazaj na vrh
alexx
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 08, 2011 8:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Žarnica ne more svetiti iz zraka. Fazo pripelji na 1 in jo od 2 pelji na žarnico, potem pa še direktno nulo na žarnico in stvar mora delovati. Z grelcem pa stvar ni skoraj nič drugačna.

Na najbolj osnovno stvar sem čisto pozabil. Oziroma ko sem samo termometer testiral, sem imel tako vezano, in takrat so me še dodajal zraven kontaktor sem na to čisto pozabo =/ butasta napaka.
Hvala
Nazaj na vrh
zoran
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Nov 2004 14:44
Aktiv.: 2.32
Kraj: SG

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 08, 2011 9:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po električni shemi na uradni strani sta povezana kontakta 3 in 6 kar je v neki meri normalno, saj morač na oba pripeljati fazo, če želiš uporabiti ostale kontakte. Če rabiš zgornjo tepreraturo pa vzami kontakt 5 in ga pelji na A1.
Nazaj na vrh
Alex17
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Feb 2010 21:46
Aktiv.: 2.55
Kraj: Ljutomer

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 08, 2011 11:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tu pa nekaj ne štima.
Na shemi na tisti strani (Rele za dobijanje reversne funkcije) je faza res pripeljana na kontakt 3, na rele pa gre iz 6 (oz. 2) ker sta povezna skupaj. Kontakt 5 skrbi za napajanje tuljave kontaktorja med delovanjem grelca, ko se izklopi stikalo za spodnjo temepraturo (če prav razumem).

Spodaj je shema, pri tem predvidevam, da je tuljava kontaktorja 230V, če praviš, da ti je prej vklopilo kontaktor. A2 je vseeno, katerega povežeš.

Predvidevam, da grelec znaš priklopiti, če je vezan v zvezdo, rabiš še nulo.

PS: Čas je, da se preseliš iz Butal.

grelec.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  39.2 KB
 Pogledana:  7 krat

grelec.jpg

Nazaj na vrh
alexx
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 09, 2011 12:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja pri kontaktu 5 je to, da ko pade na spodnjo (GREENE kazalec) temperaturo se ponovno vklopi, tako da ja, skrbi za napajanje grelca, ko pa pride do zgornje (RED kazalec), pa se spet izklopi in ohlaja posledično zaradi tega, in potem spet vse od začetka
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni