|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Marjancek84 Član

Pridružen-a: Ned 17 Jun 2007 22:08 Prispevkov: 22 Aktiv.: 0.10 Kraj: Mihovci
|
Objavljeno: Pon Sep 19, 2011 7:18 pm Naslov sporočila: crm 42 brez prekinitev |
|
|
Pozdravljeni!
Kupil sem stopniščni avtomat, ki ga imam pač predvidenega za občasno razsvetljevanje dvorišča in ga seveda priklopil. Nato se mi je pojavila težava, da si nisem prej prebral, da ima avtomat opozorilno izklapljanje 40 in 30 sekund pred iztekom časa, kar se je izkazalo kot neki light show na dvorišču. Zanima me, kako bi ti dve kratki prekinitvi (1s) premostil? Ta stopniščni avtomat mi sicer vklaplja SCHRACK-ov rele, na katerega je obešen tokokrog žarnic. V mislih sem imel rešitev, da vežem kondenzator na izhod releja, eno žico pa na tuljavico releja A1...
hvala za odgovore:)
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Pon Sep 19, 2011 11:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tisto s kondenzatorjem vzporedno k tuljavi bi šlo, ampak ... ustrezno velik kondenzator lahko ob polnjenju potegne precejšen tok, ki lahko poškoduje tranzistor, ki vklaplja rele.
Temu se izogneš, če se kondenzator polni preko upora, sprazne pa preko diode (1N400x) , kot je vezava na sliki. Modro je obstoječa vezava, črno je dodano.
Seveda je predpostavljena klasična vezava, da se rele vklaplja s pomočjo NPN tranzistorja.
Opis: |
Modro je obstoječe, črno je dodano. Za silo bi delovalo, a boš vrednost kondenzatorja moral določiti s poskušanjem. |
|
Velikost datoteke: |
8.87 KB |
Pogledana: |
2744 krat |

|
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Marjancek84 Član

|
Objavljeno: Tor Sep 20, 2011 8:37 am Naslov sporočila: |
|
|
glej glede kondenzatorja sem imel v mislih, da bi en konec priklopil na izhod RELEJA (ki dobi dejansko elektriko, ko stopniščni avtomat vklopi rele) drugi konec kondenzatorja pa na tuljavo releja, tako, da se kondenzator nebi polnil preko stopniščnega avtomata, ali? imam več kondenzatorjev na voljo, kakšna velikost bi bila primerna?
aja pa še link od CRM-a
http://www.lasma.lv/data/doc/12789198110325.pdf je identičen kot ETI CRM 42.
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Tor Sep 20, 2011 9:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Marjancek, kondenzator ne bo pomagal, ker imaš izmenično krmilno napetost. Jaz bi naredil podobno kot igo-tov predlog, edinole da bi kondenzator dodal v bazo tranzistorja. Težko točno rečem kako, bi moral rele videti. V glavnem, v bazo tranzistorja za vklop releja gre sedaj preko upora tok. To vejo bi prekinil, v to prekinitev dodal diodo in kondenzator kakih 10-100uF.
Nekako tako, kot sem na brzino spacal v Paintu... Nova sta dioda in kondi...
Torej bi bil potreben poseg v rele...
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
Rele.JPG |
Velikost datoteke: |
5.34 KB |
Downloadano: |
313 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Marjancek84 Član

|
Objavljeno: Tor Sep 27, 2011 1:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
hvala vsem za trud... zadevo sem sicer zdaj rešil z enim časovnikom, ki sem ga privlekel iz starih škatel, ima pa funkcijo do 10 sekund zakasnjenenega izklopa, kar pomeni, da mi z nastavitvijo na 3 sekunde z lahkoto premosti tisto utripanje:)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni