|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mateo Član

Pridružen-a: Sre 20 Maj 2009 20:17 Prispevkov: 40 Aktiv.: 0.20 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Okt 28, 2011 3:04 pm Naslov sporočila: Zandja meglenka.....okvara |
|
|
Pozdravljeni
Imam Hyundai Accent l.01.Problem je v tem da mi ne ne dela zadnja meglenka.Stvar je sledeča:
Ko vklopim stikalo za zadnjo meglenko mi ta ne sveti.Ne sveti mi ne žarnica od zunaj in ne tista lučka v stikalu(tista za siganlizacijo stikala).
Sveti mi samo lučka z slikco.
Pogledal sme žarnico 12V n 21W in je cela,pogledal sem varovalko je cela 10A.Kupil sem novo stikalo in klub temu ne dela....
Potlej sem po vzel inštrument v roke,sem vklopil stikalo za meglenko,ter snel žarnico,pomeril sem napetost na fasngi ta je 9,13V.Pogledam čez avto na armaturo in vidmi da na stikalu sveti lučka za sgnalizacijo.Vstavim nazaj žarnico v meglenko(žarnica ne sveti) ugasne pa se lučka za signalizacijo......Potlej sme začel sklepat da nekaj v stiku.....Ko vklopim stikalo štrom je ... ko vstvavim žarnico se podre............
Potlej pa sem naredil nekaj drugega......vzel sem stikalo od gretja zadnjih šip(ta zdraven rdečega).Razlika med njia je v načinu vklopa....od meglenke stikalo klocne.....od gretja-stikalo pa ima mehak vklop. je pa res da sami pini na stikalih so med obema stikali različna..Imata 2 od 3 iste kompinacije.No potlej ga postavim namesto meglenke.......ga stisnem in žanica zagori v meglenki.....zanimivo.......Potem se mi pa postavi vprašanje zakaj potlej orginal stikal ne vžge meglenko.....
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
11.46 KB |
Pogledana: |
4183 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RUros Član

Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 22:26 Prispevkov: 1031 Aktiv.: 4.39
|
Objavljeno: Pet Okt 28, 2011 3:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Možno da je kje slaba masa. Preveri kje je masa privijačena na karoserijo in očisti spoj (z brusnim papirjem). Prav tako lahko to narediš pri jezičku za žarnico, če je oksidirano. V glavnem preveri spoje.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.58 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Okt 28, 2011 4:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da ti ne prekinja kakšen spoj v konektorju?
_________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mateo Član

|
Objavljeno: Sob Okt 29, 2011 5:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
bojans je napisal/a: |
Da ti ne prekinja kakšen spoj v konektorju? |
a misliš na stikalu konektor?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mateo Član

|
Objavljeno: Sob Okt 29, 2011 5:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
RUros je napisal/a: |
Možno da je kje slaba masa. Preveri kje je masa privijačena na karoserijo in očisti spoj (z brusnim papirjem). Prav tako lahko to narediš pri jezičku za žarnico, če je oksidirano. V glavnem preveri spoje. |
Hvala ,bom pogledu če je kje slaba masa........
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.21 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Sob Okt 29, 2011 9:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Si preveril konektor za zadnjo meglenko? Jaz (ko sem imel še accenta) sem jo kasneje eliminiral...bil sem brez meglenke, vem pa da do nje pride "švoh" žica, ne vem če ni celo 1mm2....
Nimam slik brez nje ampak vseeno; http://www.mojalbum.com/divniydon/accent
_________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mateo Član

|
Objavljeno: Tor Nov 01, 2011 11:48 am Naslov sporočila: |
|
|
aljoš je napisal/a: |
Si preveril konektor za zadnjo meglenko? Jaz (ko sem imel še accenta) sem jo kasneje eliminiral...bil sem brez meglenke, vem pa da do nje pride "švoh" žica, ne vem če ni celo 1mm2....
Nimam slik brez nje ampak vseeno; http://www.mojalbum.com/divniydon/accent |
koko si pa na tehničnem ušel čez:)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.21 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Tor Nov 01, 2011 11:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Sploh niso porajtali.... No, malo offtopic: Ko vidiš kakšen avto ki se vozi po cesti, se kdaj tudi vprašam kako je čez tehničnega prišel.... Mogoče kak € oz. sixpack znancu ki dela na teh.pregledih?
_________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.58 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Nov 01, 2011 3:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
[quote="aljoš"]Si preveril konektor za zadnjo meglenko? Jaz (ko sem imel še accenta) sem jo kasneje eliminiral...bil sem brez meglenke, vem pa da do nje pride "švoh" žica, ne vem če ni celo 1mm2....
Korejci, pa tudi drugi radi "šparajo" pri bakru. Po mojem občutku je kar precej kablovja v avtomobilu cca 0,75 mm2. Sicer pa za obremenitve 20W = ~ 1,6A ta presek zadostuje. Problem se pojavi na spojih, kjer ni dovolj mehanske trdnosti in spoj potem ni več spoj. Kot je problem zgoraj. Prepričan sem, da je nekje od varovalke pa do stikala nekje slab spoj na stiku kabel - kabel čeveljček. Če izvleče žarnico mu kontrolna lučka normalno sveti, ko vstavi žarnico mu ugasne. Kdo tukaj upa trditi, da mase ni? NI plusa!
+ pa pride od accu preko ...... stikala ..... žarnica - masa.
............................." išči napako"
Nisem avtoelektričar, uporabljam pa logiko. Lahko, da se motim , počakajmo. Morda bo avtor teme našel napako in celo poročal.
_________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.86 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Tor Nov 01, 2011 10:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor razberem iz njegovih sporočil je vzrok za okvaro samo v stikalu. Masa, plus, ohišje,...?
Če pa je zamenjal z drugim stikalom in je žarnica svetila, torej je okvarjeno le stikalo.
_________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni