|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
quadracer Član

Pridružen-a: Pet 04 Mar 2011 13:50 Prispevkov: 14 Aktiv.: 0.08 Kraj: Nazarje
|
Objavljeno: Ned Nov 06, 2011 4:18 pm Naslov sporočila: VAWT - vertikalna vetrna elektrarna |
|
|
Pozdravljeni
Že nekaj časa prebiram forum, vendar nisem zasledil, da bi se kaj dosti govorilo o VAWT elektrarni(ali Vertikalno orientirana vetrna elektrarna).
Nekaj sem našel na internetu in Youtubu, ampak me zanima če ima kdo na forumu kaj izkušenj s tem.
Zanimajo me predvsem generatorji s permanentnimi magneti ali neodimovimi magneti, kakšne so vaše izkušnje, kje kupiti? Kakršna koli informacija v zvezi s tem, je dobrodošla.
Hvala
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.65 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Ned Nov 06, 2011 7:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vertikalna vetrnica nima najboljšega izkoristka.
Glede generatorjev - alternatorjev, dinamov, sinronih in asinhronih generatorjev je pa na forumu že mnogo povedanega. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
quadracer Član

|
Objavljeno: Ned Nov 06, 2011 8:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
to se zavedam, vendar je za njeno obratovanje dovolj že najmanjša sapica.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.72 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Ned Nov 06, 2011 8:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot so pred časom debatirali na forumu, poskusi s koračnimi in brezkrtačnimi motorji, ki imajo boljši izkoristek, pa menda ne potrebujejo zbujanja ali kako se že temu reče.
Nazadnje urejal/a kobranka Pon Nov 07, 2011 2:09 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sscott Član

Pridružen-a: Pet 10 Jul 2009 12:11 Prispevkov: 1133 Aktiv.: 5.83 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Ned Nov 06, 2011 10:50 pm Naslov sporočila: Re: VAWT - vertikalna vetrna elektrarna |
|
|
quadracer je napisal/a: |
Pozdravljeni
Že nekaj časa prebiram forum, vendar nisem zasledil, da bi se kaj dosti govorilo o VAWT elektrarni(ali Vertikalno orientirana vetrna elektrarna).
Nekaj sem našel na internetu in Youtubu, ampak me zanima če ima kdo na forumu kaj izkušenj s tem.
Zanimajo me predvsem generatorji s permanentnimi magneti ali neodimovimi magneti, kakšne so vaše izkušnje, kje kupiti? Kakršna koli informacija v zvezi s tem, je dobrodošla.
Hvala
lp |
Jaz sem že doktoriral z vetrnih elektrarn. Zaključek. Se ne splača.
generator kot kit komplet
http://kleinwindanlagen.de/Shop-KWK/index.php?a=74
profili za vetrnico
http://www.ecokraft.se/vawt-ecowing-150-utan-lack/90-0
Rabiš pa obvezno še železn stolp vsaj 6" dolg 5m
Skupni stroški cca 3000eur za 500W |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Pon Nov 07, 2011 11:27 am Naslov sporočila: Re: VAWT - vertikalna vetrna elektrarna |
|
|
sscott je napisal/a: |
Temu stolpu se lahko tudi izogneš, če je zgornji ležaj vstavljen v "zvezdo", katere kraki segajo preko kril od vetrnice, nato pa so s pletenicami sidrani v tla.
Seveda pri tem krila vetrnice nosijo precej več, kot pri rešitvi s stebrom.
Na Fakulteti za Energetiko v Krškem imajo v enem laboratoriju modele različnih vetrnih elektrarn. Jih bom poslikal, ko bo laboratorij odklenjen. _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.35 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Pon Nov 07, 2011 11:44 am Naslov sporočila: |
|
|
@igo
Slike bi tudi mene zanimale. Dolgo že imam v planu, da bi preštudiral stvar in mogoče v prihodnosti postavil malo večjo vrtnico na mojem grebenu. Najprej moram postaviti steber in merilne naprave, da dobim letne statistike vetra. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4770 Aktiv.: 20.10 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Pon Nov 07, 2011 12:21 pm Naslov sporočila: Re: VAWT - vertikalna vetrna elektrarna |
|
|
quadracer je napisal/a: |
Pozdravljeni
Hvala
lp |
Jaz sem že doktoriral z vetrnih elektrarn. Zaključek. Se ne splača.
generator kot kit komplet
http://kleinwindanlagen.de/Shop-KWK/index.php?a=74
profili za vetrnico
http://www.ecokraft.se/vawt-ecowing-150-utan-lack/90-0
Nekaj je "se ne izplača" nekaj drugega pa je hobi in veselje do experimentiranja... _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sscott Član

|
Objavljeno: Pon Nov 07, 2011 1:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
stolp je še najmanjši strošek.
Ogrinc doo prodaja 6 robe železne profile premera 15cm. Narediti je potrebno še prirobnice. Zvariti in pocinkati. Strošek cca 400eur.
Krake lahko narediš tudi sam. Kopiraš NACA0018 profil. Izrezeš iz stiroporja, čez to pa tkanino in smolo. Večji problem je balansiranje.
Za generator imam že narisane sestavne dele, vendar je kar veliko dela. Navijanje tuljav, zalivanje s smolo... Najdražji sestavni del generatorja so magneti, ki jih rabiš vsaj 24, raje več.
VAWT vetrne elektrarne so počasne, zato je nujno narediti LOW RPM generator, BREZ VSAKIH PRENOSOV.
LP Mare |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.80 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pon Nov 07, 2011 1:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
hmm tale profil ni preveč kapljičast (simetričen)? Kolikor vem bi pot zraka morala biti različna
[/img] _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
quadracer Član

|
Objavljeno: Pon Nov 07, 2011 3:55 pm Naslov sporočila: Re: VAWT - vertikalna vetrna elektrarna |
|
|
Citiram: |
Nekaj je "se ne izplača" nekaj drugega pa je hobi in veselje do experimentiranja... |
no, podobno tudi jaz razmišljam. Po izobrazbi sem elektrotehnik elektronik, vendar sem zaposlen v popolnoma drugi stroki, zato smatram projekt za hobi, ne za trženje.
stvar je pritegnila mojo pozornost zaradi dokaj nezahtevne izvedbe (vsaj po opisih in načrtih sodeč), po drugi strani sem pa zagovornik zelene energije in nasprotnik kapitalizma(prav zaradi tega se ne sprašujem koliko se splača)
Hvala za uporabne informacije, katerih pa nikoli ni preveč, zato so še dobrodošle.
lp
Nazadnje urejal/a quadracer Pon Nov 07, 2011 4:06 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
quadracer Član

|
Objavljeno: Pon Nov 07, 2011 4:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
stolp je še najmanjši strošek.
Ogrinc doo prodaja 6 robe železne profile premera 15cm. Narediti je potrebno še prirobnice. Zvariti in pocinkati. Strošek cca 400eur.
Krake lahko narediš tudi sam. Kopiraš NACA0018 profil. Izrezeš iz stiroporja, čez to pa tkanino in smolo. Večji problem je balansiranje.
Za generator imam že narisane sestavne dele, vendar je kar veliko dela. Navijanje tuljav, zalivanje s smolo... Najdražji sestavni del generatorja so magneti, ki jih rabiš vsaj 24, raje več.
VAWT vetrne elektrarne so počasne, zato je nujno narediti LOW RPM generator, BREZ VSAKIH PRENOSOV.
LP Mare |
Tudi jaz imam že ene načrte in danes sem zvedel, da nekdo v bljižini mojega doma izdeluje nekaj podobnega.
LOW RPM - ja, prav zaradi tega se mi zdi zanimiva ta varianta, ker v planini na vikendu skoraj stalno piha veter 10kmh. In če cel tedn tako piha sem skoraj prepričan da bi bilo dovolj za 7 žarnic, mogoče se motim.
ne glede na to, da že imam nekaj načrtov, se ne bom branil še kakšnega.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sscott Član

|
Objavljeno: Pon Nov 07, 2011 4:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
LOW RPM - ja, prav zaradi tega se mi zdi zanimiva ta varianta, ker v planini na vikendu skoraj stalno piha veter 10kmh. In če cel tedn tako piha sem skoraj prepričan da bi bilo dovolj za 7 žarnic, mogoče se motim.
lp |
ja, motiš se. Malo si izračunaj velikost kril, pa ti bo vse jasno. (Hitrost vetra je v m/s)
http://www.slog.net/vts/izracun_moci_WAVT.php |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rafaellsi Član

Pridružen-a: Ned 11 Sep 2011 18:54 Prispevkov: 479 Aktiv.: 2.85 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Pon Nov 07, 2011 5:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vprašanje je tudi, ali so lopatice v obliki "krila - kaplje" naprimernejša izbira za ta tip veternic. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
quadracer Član

|
Objavljeno: Pon Nov 07, 2011 6:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
lp |
ja, motiš se. Malo si izračunaj velikost kril, pa ti bo vse jasno. (Hitrost vetra je v m/s)
http://www.slog.net/vts/izracun_moci_WAVT.php |
Z 10kmh sem imel v mislih najmanjšo sapico, vetrovi na grebenu dosegajo tako visoke hitrosti, da bo potrebna tudi nekakšna zaščit. Glede na to da bo prva izvedenka v manjšem merilu, jo bom lahko preprosto pokril.
sem pa zasledil, da se s pravo postavitvijo zidov oz. ovir v okolici vetrnice lahko vetrove pospeši (seveda pri konstantni smeri vetra).
Vprašanje je tudi, ali so lopatice v obliki "krila - kaplje" naprimernejša izbira za ta tip veternic. |
na internetu sem že zasledi vertikalno vetrnico s takšnimi lopaticami. Jaz bom za začetek poskusil takole:
Če malo poguglaš, hitro naletiš na več različnih variant. Naprimer japonci in kitajci predvsem prakticirajo spiralno "lopatico": |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 13 Ur