|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ATA Član

Pridružen-a: Sob 12 Jun 2004 13:40 Prispevkov: 135 Aktiv.: 0.57
|
Objavljeno: Tor Nov 24, 2009 11:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Sosed jo ima ,deluje odlično in pravi pokurim namesto 30m drva 15-do16 dodajam- to je njegovo mnenje jaz delovanja peči nisem videl v zivo,jaz dokler sam ne vidim sistema v delovanju ne verjamem nobenemu nič.Izkušnje imam,ko sem delal t.č. in sem vprašal na forumih po porabi toka so mi večina zatrjevali da je tako majhna poraba da ni omembe vredna.Sama natolcevanja in nerealne ocene skratka resnica je drugačna(naj se pove realno kar je tudi pošteno do strokovnosti).Občudujem ljudi ki dajo v peč tri polenčke in imajo toplo stanovanje in toplo vodo za dva dni.Vse kaze da imamo v Sloveniji super kurilne sisteme,ali pa so dotični ljudje eksperti za kurjenje, to sem napisal zato ker sem naveličan zlaganih podatkov .prepričan pa sem da je omenjena peč zelo kvalitetna.Čeprav še zdaleč ne mislim krititirati ker vem da to ni tema na debato,zelim samo da bi se uporabljali realni podatki.
Nazadnje urejal/a ATA Tor Nov 24, 2009 1:37 pm; skupaj popravljeno 4 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.45 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Tor Nov 24, 2009 11:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Meni tudi, samo se moram še mal naučit nakladat. Mogoče pa pridem en dan na obisk pogledat, če bi sosed dovolil. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sabla Član

Pridružen-a: Ned 09 Avg 2009 10:51 Prispevkov: 56 Aktiv.: 0.29 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Pon Nov 21, 2011 6:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
V hiši imam dve ločeni »coni« ogrevanja (prva etaža in druga etaža) ter eno cntralno na olje.
Ko temperatura v prvi etaži pade termostat vklopi gorilnik ter črpalka za prvo etažo.
Da bi za drugo nadstropje naredil isto (ko termostat vklopi le ta vklopi gorilnik ter črpalko za drugo nadstropje) moram ta drugi termostat vezati vzporedno prvemu?
Hvala za odgovor in pojasnila! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robika Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 20:55 Prispevkov: 281 Aktiv.: 1.18 Kraj: ajdovščina
|
Objavljeno: Pon Nov 21, 2011 6:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ponavadi se to reši z relejno omarico. Vsak termostat vklopi z enim kontaktom črpalko, ki pripada temu ogrevalnemu tokokrogu, z drugim kontaktom pa vklopi gorilec. Če sta vklopljena oba termostata hkrati, potem delujeta obe črpalki in gorilec. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sabla Član

|
Objavljeno: Pon Nov 21, 2011 6:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa bi to delovalo da bi drugi termostat enostavno vezal vzporednemu termostatu z razliko da drugi termostat prižge drugo črpalko?
Hvala! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Pon Nov 21, 2011 6:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Daj si malce nariši, kar praviš, boš laže zastopil.
Robika je lepo predlagal:
Vsak termostat vklaplja svoj pomožni rele. Ta morata imeti po dva kontakta. En kontakt vsakega releja zvežeš paralelno in služita vklopu grelca.
Drugi kontakt vsakega releja vklaplja črpalko svojega nadstropja.
Poskusi razumet svoj post: Dva kontakta bi vezal vzporedno, od tega pa bi vsak vklapljal 1 skupno breme, ter še vsak posebej svoje breme.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s51o Član

Pridružen-a: Sre 26 Avg 2009 14:10 Prispevkov: 59 Aktiv.: 0.31 Kraj: celje
|
Objavljeno: Pon Nov 21, 2011 8:27 pm Naslov sporočila: centralno ogrevanje,sobni termostat |
|
|
lep večer vsem skupaj.
bom,zelo na kratko opisal moj sistem.peč,na plin ima stalno 50 stopinj.na izhodu iz peči imam razdelilec za 3(tri)neodvisne veje ogrevanja,potem pride za vsako vejo črpalka in nepovratni ventil,zaradi termovzgona.hišo imam razdeljeno na tri neodvisne veje,katere potem preko termostata vkljapljam črpalko.termostati so tisti, poceni od termoakumulacijskih peči,cena cca10 eur.zadeva deluje 20 let brez vzdrževanja.
best dx
73
s51o
igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.61 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pon Nov 21, 2011 10:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da bi gorilnik vklapljal glede na sobni termostat se mi zdi malce nenavadno. Ponavadi se peč oziroma gorilnik vklaplja glede na temperaturo vode. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.58 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Nov 21, 2011 11:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po mojih izkušnjah bi takole.
Peč na stalni temperaturi in na vsakem radiatorju termostatski ventil. Je sicer veliko prilagajanja na začetku. Ko pa enkrat dela potem DELA! Za vedno, oz. dokler ne crkne kaj. Je pa potrebno zapisati nastavitve. KER ventili poleti radi "zapikajo", tako da je dobro na koncu kurilne sezone odpreti vse ventile na MAX!. To je tudi edina slabost, katero sem opazil po ~ 20 letih uporabe. _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robika Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 20:55 Prispevkov: 281 Aktiv.: 1.18 Kraj: ajdovščina
|
Objavljeno: Tor Nov 22, 2011 12:13 am Naslov sporočila: |
|
|
Sobni termostat da komando za vklop črpalke in komando za vklop gorilca. Seveda gorilec ni vezan direktno na to komando, ker mora gorilec ugasnit, ko je v kotlu dosežena nastavljena kotlovna temperatura in se ponovno vklopi, ko kotlovna temperatura pade pod temperaturo, ki je določena s histerezo kotlovnega termostata. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.58 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Nov 22, 2011 1:45 am Naslov sporočila: |
|
|
[quote="robika"]Sobni termostat da komando za vklop črpalke in komando za vklop gorilca. Seveda gorilec ni vezan direktno na to komando, ker mora gorilec ugasnit, ko je v kotlu dosežena nastavljena kotlovna temperatura in se ponovno vklopi, ko kotlovna temperatura pade pod temperaturo, ki je določena s histerezo kotlovnega termostata.[/quote]
In to je NAJVEČJA napka!."Sobni" termostat imaš v nekem prostoru. Ostali pa so KAJ???? En prostor pozimi pri - 14 obsevan s soncem cel dan, drugi pri +5 pa sonca ne "vidi" Primerjaj! Sobni termostat po možnosti v kopalnici, da komando za vklop črpalke in komando za vklop gorilca." ,Če ti "znese" imaš v 0 "nulo" poračunano ogrevanje! Velika večina žal ne. Rešitev? Je.
In ko bo "avtorja zgora"j zeblo ali vroče ko bo megla. Se bo morda spomnill na tole temo.
Fantje! Priporočam. Pravzaprav, kot zahtevamo za LED tokovno napajanje, bo morda 10% uporabnikov "prijelo", da imam mrzel radiator! zunaj pa - 15°, sonček pa "šiba". Drugi dan pa +2 zunaj, in megla. Kaj pravite o radiatorju?
.
Zanajbolj vstrajne. Raditor je topel LE DO 1/4 višine. Ups?
Zaključek?
Pustimo avtomatiki njeno delo. Nastavitev je pa naša skrb. _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sabla Član

|
Objavljeno: Tor Nov 22, 2011 5:18 am Naslov sporočila: |
|
|
se pravi (malo smo skrenili)!
Obstoječe stanje (opisno):
1. ena črpalka za prvo etažo, eden termostat nekje v prvi etaži:
Termostat nastvljen na cca 22 C, temperatura pade pod 22 se vklopi gorilnik ter pumapa -> OK
2. Napeljen dodatni vod za drugo etažo s pumpo! Ali ahko na isti princip zvežem termostat kot v točki 1 (se pravi vzporedno) ?
hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Nace Član

Pridružen-a: Pon 12 Maj 2003 0:12 Prispevkov: 828 Aktiv.: 3.49 Kraj: Zagorje ob Savi
|
Objavljeno: Tor Nov 22, 2011 5:45 am Naslov sporočila: |
|
|
sabla je napisal/a: |
se pravi (malo smo skrenili)!
Obstoječe stanje (opisno):
1. ena črpalka za prvo etažo, eden termostat nekje v prvi etaži:
Termostat nastvljen na cca 22 C, temperatura pade pod 22 se vklopi gorilnik ter pumapa -> OK
2. Napeljen dodatni vod za drugo etažo s pumpo! Ali ahko na isti princip zvežem termostat kot v točki 1 (se pravi vzporedno) ?
hvala |
Ne bo šlo, ker če boš vezal vzporedno se ti bodo vklapljale obe črpalki ne glede na to, če je en termostat izklopil.
Rešitev - vsak termostat na svoj rele, en kontak releja na črpalko drugi na gorilec. Druga veja ravno tako.
LP Nace |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3407 Aktiv.: 14.92 Kraj: slo
|
Objavljeno: Tor Nov 22, 2011 7:37 am Naslov sporočila: |
|
|
sabla, tako kot so nekateri že prej opisali:
- gorilec na peči naj ne bo odvisen od sobne temperature. Voda v peči naj bo stalno ogreta vsaj na minimum, ki ga je določil proizvajalec (kondenzna točka);
- s sobnimi termostati vklapljaj samo črpalki za vsako nadstropje posebej;
- kako je rešeno ogrevanje sanitarne vode (bojler) ?
Termostatski ventili na radiatorjih so odlična rešitev, razen za tiste, ki želijo avtomatsko delovanje po nekem urniku (npr. vklop ogrevanja ob 5. uri, potem gremo od doma in od 6. do 13:30 znižana temperatura, popoldan spet gretje pod polno, zvečer nek minimum). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rudiP Član

Pridružen-a: Tor 07 Avg 2007 15:30 Prispevkov: 1235 Aktiv.: 5.67 Kraj: KOPER
|
Objavljeno: Tor Nov 22, 2011 8:23 am Naslov sporočila: |
|
|
psevdonim je napisal/a: |
sabla,
Termostatski ventili na radiatorjih so odlična rešitev, razen za tiste, ki želijo avtomatsko delovanje po nekem urniku (npr. vklop ogrevanja ob 5. uri, potem gremo od doma in od 6. do 13:30 znižana temperatura, popoldan spet gretje pod polno, zvečer nek minimum). |
Tudi to ni problem. Če ni ogravanja tudi termostatski ventili ne delajo(so odprti), vzdržuje pa se minimalna temperatura. _________________ Lep pozdrav iz Kopra Rudi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni