www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Trifazni 4000W grelec
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.67
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 07, 2012 9:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi zadevo vsekakor vezal v zvezdo, tako kot je na shemi narisano - POWER CONNECTION.
stane
Član
Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19
Aktiv.: 5.79
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 08, 2012 3:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na las podoben grelec se uporablja pri brizganju plastike za sušenje oziroma predgretje granulata. Montiran je v sušilcih firme Arburg in greje zrak.
Ni obdan z nikakršno tekočino. Montiran pa je v cevi, ki ima premer kakšen cm večji od grelca. Pretok zraka je kar močan.

Arburg THERMOLIFT
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
king25
Član
Član

Pridružen-a: Ned 18 Jul 2004 1:06
Aktiv.: 2.44
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 09, 2012 9:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vsem za odgovor in predloge.

Grelec se uporablja za gretje hidravličnega olja v sistemu.
Zrisal sem tudi shemo kako sem si zamislil vezavo:

4kW grelec.GIF
 Opis:
 Velikost datoteke:  30.58 KB
 Pogledana:  22 krat

4kW grelec.GIF

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.39

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 09, 2012 10:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MS25 daj pred kontaktor, dodaj tudi varovalko za krmilno napetost (C-2A recimo). Drugače je ok...
king25
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 09, 2012 11:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala @gumby za popravek Wink

Se pravi to bo to, dodal sem še elektromotor z zaščito:

4kW_03.GIF
 Opis:
 Velikost datoteke:  52.5 KB
 Pogledana:  16 krat

4kW_03.GIF

Nazaj na vrh
Nace
Član
Član

Pridružen-a: Pon 12 Maj 2003 0:12
Aktiv.: 3.49
Kraj: Zagorje ob Savi

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 09, 2012 2:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tam kjer sem prej delal smo imeli kar nekaj hidravljičnih pogonov in na nobenem nismo greli olja navkljub zimskim razmeram temoerature tudi do -15 st. C. Smo pa greli olje za mazanje zobnikov vendar je grelec deloval samo takrat, ko je črpalka obratovala. Pa tudi izvedba grelca je bila daljša in manjše moči.

LP Nace
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
king25
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 09, 2012 2:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nace je napisal/a:
Tam kjer sem prej delal smo imeli kar nekaj hidravljičnih pogonov in na nobenem nismo greli olja navkljub zimskim razmeram temoerature tudi do -15 st.

-15° Think , čisto odvisno od aplikacije ki ste jo imeli in od same viskoznosti olja... Čeprav iz izkušenj lahko povem, da se pri teh nizkih temperaturah in viskoznosti hidravličnega olja VG46 lahko pojavijo problemi.

V mojem primeru je grelec montiran na filtracijski napravi za hidravlično olje večje gostote in zato ga mora segreti na določeno temperaturo, da postane redkejši in hkrati je vseeno ali se nahaja zunaj pri -xx° ali v proizvodnji na +xx°.
Nazaj na vrh
6dan8
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53
Aktiv.: 5.99
Kraj: Goriška

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 09, 2012 4:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

king25, drobceno vprašanje: na koliko pa bodo nastavljeni regulacijski termostati? Z drugimi besedami: ali obstaja možnost, da se zaradi prevelike površinske temperature grelcev začne olje na njih "smoditi"?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
StricGeza
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2007 11:53
Aktiv.: 4.72
Kraj: Gradišče pri Divači

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 09, 2012 8:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Med opravljanjem prakse v Cimos Senožeče sem pomagal menjati batno črpalko od briketirke (stiskanje odrezkov) katera je zaribala ravno zaradi prenizkih temperatur.
Briketirka obratuje po potrebi in olje ne doseže delovne temperature samo od sebe, sploh pa ne pozimi. Ko smo črpalko zamenjali smo v rezervoar olja potopili namenski grelec (podatkov ne vem) je pa bil grelec sestavljen iz treh grelnih palic, magneta ki naj bi služil za pritrditev na dno ali steno in termostata ki je vgrajen v grelcu samem. Termostat je fiksno nastavljen na 40°C. Od takrat briketirka deluje brez problemov.

king25
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 10, 2012 1:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@6dan8 glede smodenja oz. žganje olja se lahko zgodi takrat, če je grelec deloma v olju in nad površino olja recimo v rezervoarju in to vsekakor ni zaželjeno oz. ne sme do tega priti! Drugi vzrok pa je, če pozabi kdo vgraditi termostat oz. ga nastavi na previsoko temperaturo. V mojem primeru je celoten grelec potopljen v olju in tudi vsi grelci za hid. olja so potopljeni v celoti v olje. Sicer obstajajo tudi grelci ki imajo grelno telo samo na določeni razdalji celotnega ohišja grelca in le ta del mora biti v olju...

Obstajajo tudi takšni grelci, kot je omenil @StricGeza. Takšni imajo integriran termostat v sebi na 40°C in preprečuje "žganje" olja in hkrati ima na ohišju magnet, tako da se lepo samodejno pritrdi na dno rezervoarja in ga ni treba posebej pritrjevati.

VR1000.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  115.95 KB
 Pogledana:  4 krat

VR1000.png

Nazaj na vrh
6dan8
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53
Aktiv.: 5.99
Kraj: Goriška

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 11, 2012 11:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@king25: problematika mi je znana (a vseeno hvala za podatke), zato pa sem postavil vprašanje o tem, na koliko boš nastavil regulacijski termostat (T.R. na prvi shemi, ki si jo pripel).
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni