|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mzmarez Član

Pridružen-a: Tor 22 Jan 2008 19:03 Prispevkov: 184 Aktiv.: 0.87 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Mar 02, 2012 2:20 pm Naslov sporočila: Bootloader Ardiuno |
|
|
Imam vprašanje. Sin dela projekt spektralnega analizatorja za wifi področje. V njem je po projektu procesor Ardiuno. Če prav razumem, pomeni to da je to čip s programom za Atmega328P , v katerega je bil predhodno naložen bootloader. Problem je namreč v tem, da je sin kupil Atmega328P. Če je to kar pravim res, bi imel še dva vprašanja. Pred leti sem delal programator za avr mikrokontrolerje BIPROG v katerem je kontroler atmega8. Tudi v ta mikrokontroler sem moral predhodno naložiti bootloader ( v tem primeru je bil to program (BootloaderDL5NEG.asm). Zanima me ali gre v Atmega328 ta bootloader program (oziroma mora biti Ardiuno bootloader program).
Nadalje me zanima, če lahko zapečem hex program za spektralca kar iz tega Biprog programatorja. Programator namreč omogoča da s prestavitvijo džamperja vstavim program. V tem primeru bi bil v podnožje programatorja vstavil Atmega328P in ga zapekel . |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.56 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Pet Mar 02, 2012 3:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je zadeva zasnovana na Arduinotu potem mora biti v njem Arduino Bootloader, če hočeš kontroler programirati v Arduino IDE okolju.
Bootloader za ATmega328 je priložen programu Arduino IDE, v katerem bo zadevo tudi programiral.
Seveda se da zapeči program, ki je preveden v Arduino IDE tudi brez Bootloaderja, le pravilno je potrebno nastavit fuse bite.
Za samo delovanje programa, ki je preveden v Arduino IDE okolju, ne potrebuješ Bootloaderja, ta je potreben za programiranje kontrolerja direktno iz Arduino IDE okolja.
Če bi ga lahko naložil s tvojim programatorjem ?
Mislim, da ga lahko naložiš, vendar je veliko vprašanje kako bo delal, kajti ATmega328 v Arduino okolju dela s kristalom 16MHz(običajno) v primeru tvojega programatorja pa je uporabljen 7.3728MHz.
Se pa da tudi v Arduino IDE okolju dodati definicije za ta kristal, tako, da bi program, ki bo preveden na Arduino IDE deloval pravilno.
Druga možnost pa je, da prevedeš BootloaderDL5NEG.asm za 16MHz kristal (fCK = 16000000). _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dumr666 Član

Pridružen-a: Tor 31 Jan 2012 23:30 Prispevkov: 409 Aktiv.: 2.51 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Mar 02, 2012 8:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
da se dobit na kitajskih straneh programatorje za 3 dolarje ki super delujejo za arduino, sicer je to USB 2 TTL UART , če potrebuješ programator. Sicer če je pa stvar nujna lahko jst dam enega ker mam enega viška. Pač jemlem na zalogo  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.56 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Pet Mar 02, 2012 9:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa ima že skoraj vse.
Jaz pa mu lahko zamenjam ATmega328 z Arduino bootloaderjem za praznega. _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mzmarez Član

|
Objavljeno: Pon Mar 05, 2012 7:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali bi se dalo izvedet kako nastaviti fuse bite, da nebi uničil čipa. Nekaj sem najdel, kot navodila:
Fuse Calculator http://www.engbedded.com/fusecalc/
http://letsmakerobots.com/node/28002
http://www.estechnical.co.uk/case-studies/50-embedded-devices-and-software/90-atmega-fuses-and-arduino-bootloaders
za nastavljat fuse bite za atmega328 nisem pa prepričan, da bo to delovalo.
Zdej pa če ne morem uporabiti notranjega oscilatorja, kako naj ga nastavim, da bom uporabil 7.3728MHz oz. 16MHz? Zasledil sem, da ima velik pomen tudi napetost pri frekvencah, uporabil bom pa 3,3V.
Največ sem zasledil, da so uporabili te nastavitve -U lfuse:w:0xff:m -U hfuse:w:0xde:m -U efuse:w:0x05:m , ki pa so verjetno natavitve za Arduino Bootloader |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

|
Objavljeno: Tor Mar 06, 2012 2:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne razumem najbolje, zakaj moraš nastavljati fuse bite?
Kdo pravi, da ne moreš uporabiti notranjega oscilatorja?
V glavnem, če spremeniš frekvenco potem je potrebno znova prevesti bootloader za točno to frekvenco, ker drugače ne bo komunikacije.
Sicer včasih gre tudi to (videl v več primerih ravno pri Arduinotu) npr. če je bootloader preveden za 16MHz ti pa uporabiš 8MHz boš pač zmanjšal hitrost serijske komunikacije in boš še vedno lahko nekaj naložil.
Običajno so prevedeni za 16MHz, v Arduino IDE imaš pa tudi izbiro nekaterih na 8MHz.
Če potrebuješ ATmega328, ti prevedem bootloader za frekvenco, ki jo želiš. Tudi za notranji oscilator in to Optiboot loader, ki je dvakrat manjši od uradnega Arduino loaderja.
In kot sem napisal, jaz ti dam polnega ti mi daš praznega in ko imaš enega lahko drugega programiraš s prvim, kot je opisano tukaj. _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mzmarez Član

|
Objavljeno: Pet Mar 09, 2012 6:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prosil bi koga iz Ljubljane ali okolice, ki ima Ardiuno ploščico, da bi lahko stestiral program pri njemu, ker mi z čipom atmega328p ne deluje ?? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marksev Član

Pridružen-a: Sre 11 Feb 2009 20:26 Prispevkov: 98 Aktiv.: 0.49 Kraj: Gorenjska - okolica Kranja
|
Objavljeno: Sob Maj 05, 2012 11:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo torej imam nekaj vprašanj glede bootloaderja... A če ima dip atmega gor uno bootloader, lahko "sketche" vseeno "uploadam" z ftdi-jem, oz. v mojem primeru bi rad uporabil cp2102.
Kaj pa če ima optiboot bootloader? A moram naročit takega, ki ima duemilanove bootloader...Gre pa za atmego328 dip. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

|
Objavljeno: Ned Maj 06, 2012 10:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Arduino UNO uporablja Optiboot Bootloader in ne vidim razloga, zakaj ne bi mogel uporabiti FTDI ali v tvojem primeru CP2102.
Ko sem se začel igrati z Arduinoti sem uporabil PL2303, ki sem ga imel pri roki in je zadeva špilala brez vsakih problemov.
Zadnji stavek, kjer sprašuješ o naročevanju mi ni jasen, torej, kaj bi ti naročil?
Bootloaderje imaš v mapi Arduino-xx\hardvare\bootloaders\ že prevedene in mi ni jasno, kaj bi naročeval, če že imaš AtMego328? _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marksev Član

Pridružen-a: Sre 11 Feb 2009 20:26 Prispevkov: 98 Aktiv.: 0.49 Kraj: Gorenjska - okolica Kranja
|
Objavljeno: Ned Maj 06, 2012 10:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Nimam še atmega, vprašanje pa se nanaša na to kakšen bootloader naj ima naročeni čip naložen.
Še eno vprašanje, ali je vseeno v kakšnem "paketu" je čip, če je npr. dip ali pa smd paket, če je isti čip npr. atmega8 je isti bootloader, ne glede na paket?
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

|
Objavljeno: Ned Maj 06, 2012 12:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
A ti boš naročil samo kontroler z bootloaderjem?
Ja, vseeno je, v kakšnem ohišju je kontroler, kar se bootloaderja tiče.
Drugače pa, bootloader ti lahko sprogramira vsak, ki ima programator. Zakaj bi plačeval nekaj, kar je zastonj? _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
darko Član

Pridružen-a: Ned 11 Apr 2004 14:05 Prispevkov: 17 Aktiv.: 0.07 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Ned Maj 06, 2012 8:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
mzmarez!
imam Arduino mega 128, če želiš, lahko stakneva glavi in poskusiva.
LJ. oz. 25km severno - popoldan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni