|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
cero Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37 Prispevkov: 1179 Aktiv.: 4.97 Kraj: vipava
|
Objavljeno: Ned Mar 11, 2012 12:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poanta elektropoliranja je , kot mislim da sem v tej temi že napisal, poliranje mikrostrukture materjala. Torej kar se mehansko spolira ima še vedno neke mikroskopske "raze, pore", te pa se potem z elektropoliranjem zaoblijo in stvar dobi še večji lesk. Elektropoliranje pride tudi v poštev pri predmetih čudnih oblik (zvari, utori in podobno) kje se z mehanskim ne da priti zraven, pa tudi v medicini je zelo prisotno ker z navadnim poliranjem pritiskamo ostanek poliranja v pore, z elektropoliranjem pa gre ta ostanek v elektrolit.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.99
|
Objavljeno: Ned Mar 11, 2012 1:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Precej možno je da s takim poliranjem samo poslabšaš trenje v 'motorju'
Ker se olje nima kam prijeti namreč.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.22 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Mar 11, 2012 2:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne samo možno, kar gotovo s tem motorju bolj škodiš kot koristiš.
Če že kaj polirati, potem se poilra čelo bata, ev. še notranjost glave cilindra.
Cilindre se samo hona.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SamoR Član

Pridružen-a: Ned 24 Jan 2010 3:58 Prispevkov: 393 Aktiv.: 2.10 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Pon Mar 12, 2012 1:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Pri tomosovih dvotaktaših se je poliralo pretočne kanale, da so bila manjša vrtinčenja izpušnih in sesalnih plinov, samega cilindra nismo nikoli polirali, smo pa brusili spodnje dele batov, da so prej odpirali kanale. Tudi kape smo nižali in polirali do skrajnosti. Samega cilindra se pa nismo dotikali, do zamenjave srajčk.
_________________ ISF
Boljše je sovražnik dobrega! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SolarPlazma Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2012 10:47 Prispevkov: 175 Aktiv.: 1.08 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Pon Mar 12, 2012 9:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede poliranja cilindrov bo verjetno res držalo, kar je bilo napisano, da se ne smejo polirati do zrcala in se samo honajo, kaj več bo pa moral povedati kak strojnik, ki se ukvarja s tem. Jaz poznam elektropoliranje samo z vidika uporabe v vakuumistiki, kjer se uporablja za zmanjšanje površine sten komor.
Prilagam članek iz Vakuumista.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
434.91 KB |
Pogledana: |
52 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.42 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Mar 16, 2012 7:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kakšne pa so kaj napetosti pri elektropoliranju?
_________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

|
Objavljeno: Pet Mar 16, 2012 9:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Važen je tok, napetosti so pa nizke par voltov.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.42 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Mar 16, 2012 9:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, to mi je jasno, vendar me je zanimalo v kakšnem rangu so napetosti, da ugotovim, če imam kak primeren napajalnik. No, sedaj vem - par voltov
_________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.99
|
Objavljeno: Sob Mar 17, 2012 2:01 am Naslov sporočila: |
|
|
5V bo dosti ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

|
Objavljeno: Sob Mar 17, 2012 9:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ravnokar sem preizkusil recept št. 1 in rezultati so odlični. 6V, 4A, 25cm^2 cevi Aisi 304, 47°C. Površina je gladka, vendar se poznajo večje nepravilnosti od tovarniške obdelave cevi. Če se zadeve najprej lotim na stružnici do šmirgla gradacije 2000 je po dveh, treh minutah površina kot ogledalo
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

|
Objavljeno: Pet Mar 23, 2012 1:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Tudi sam sem se danes igral in po receptu 1 mi je lepo uspevalo. Opazil sem da je treba elektrolit hladiti, za lepši učinek se je treba igrati s postavitvijo elektrod (na robovih lepši učinek), za najboljše rezultate pa je potrebno obdelovanec že prej mehansko spolirati in očistiti kot je bilo napisano. Nasplošno zadovoljen s testom. Na koncu sem elektrolit zredčil in odplaknil. A to se lahko spravi za večkratno uporabo, in če se kolikokrat se pa to lahko uporabi?
|
822.86 KB |
14 krat |

|
|
588.89 KB |
7 krat |

|
|
436.34 KB |
4 krat |

|
|
322.57 KB |
6 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SolarPlazma Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2012 10:47 Prispevkov: 175 Aktiv.: 1.08 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sob Mar 24, 2012 9:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Zelo dobro. Me veseli, da je uspelo.
Elektrolit lahko uporabiš večkrat, takole na palec bi rekel, da bi s 100 ml lahko spoliral vasj 5 krat toliko, kot na slikah. Kdaj "preneha" delovati pač vidiš po efektu, nabere se tudi konkretna količina črne usedline.
Izrabljen elektrolit jaz nevtraliziram z bazo in pustim odhlapeti vodo, preostalo zbiram v posodi, ki jo oddam na komunalo med škodlijve odpadke, kar to vsekakor je, glede na vsebnost okolju škodljivih kromovih in nikljevih soli.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tonny Član

Pridružen-a: Sre 23 Dec 2009 11:57 Prispevkov: 289 Aktiv.: 1.53 Kraj: Vrhnika - MS
|
Objavljeno: Sre Apr 04, 2012 8:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni,
ker smo ravno na elektro forumu bi bilo dobro omeniti tudi elektropoliranje bakra za pripravo ploščice pred nanosom tonerja oziroma katerokoli metodo že uporabljate pri izdelavi tiskanine.
Za test sem uporabil cca 10 let staro pertinaks ploščo z močno oksidirano bakreno površino, ki je poleg tega očitno nekoč bila še drgnjena z grobim brusnim papirjem. Skratka, v prototipne namene skoraj že neuporabna, če ne želimo drgniti do onemoglosti.
Baker je predstavljal anodo, za katodo pa sem vzel kar navadno železo (kar ni najboljše - baje se v ta namen najbolj uporabljajo svinec, medenina ali nikelj). Med katodo in anodo se da nek gost filc (moj je bil namenski za elektropoliranje nerjavečega jekla), prepojen s fosforno kislino. Uporabil sem tok nekje 0,3A (zasledil sem, da se v industriji uporablja bistveno manjši tok - 20mA/cm^2, ampak pri tem toku pri meni zadeva ni dajala nobenih znakov življenja).
Spodaj (prva slika) je končni izdelek. Povsem levo je neobdelana površina (na robovih že skoraj povsem črna, kar je zadnji stadij pred zeleno ), na sredini je zelo na hitro potegnjeno (zelo dobro in hitro pobira oksid), desno spodaj pa je že malo boljše obdelana površina, ki je že povsem uporabna za nanos tonerja (druga slika - tiskanina že plava v modrem jakuziju - linije so zelo izrazite. Uporabljen je bil povsem navaden bel pisarniški papir in nepredelana breskvica - laminator).
Slike niso ne vem kaj kvalitetne, vidi pa se bistvo
Opozorila za tiste, ki se boste tega lotili? Nič posebnega. Mogoče velja (poleg uporabe rokavic in ostalih zaščitnih sredstev) omeniti močno gretje železne katode, s katero se lahko fajn popečete.
Lp, Toni
|
662.75 KB |
10 krat |
![DSC00695[1].JPG](files/thumbs/t_dsc00695_1_.jpg)
|
|
1.43 MB |
6 krat |
![DSC00697[1].JPG](files/thumbs/t_dsc00697_1_.jpg)
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.75 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Sre Apr 04, 2012 8:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Torej uporabljati ognevarno posodo ali kako?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni