|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
branko28 Neznanec

Pridružen-a: Pon 21 Nov 2011 11:23 Prispevkov: 9 Aktiv.: 0.05 Kraj: MB-okolica
|
Objavljeno: Čet Mar 29, 2012 7:49 pm Naslov sporočila: Pečica |
|
|
Prosim za pomoč strokonjakov?
Priklopil sem Konv.pečico 24 Kw in je delovala cca. 3 mes., sedaj pa v dveh dneh kuri glavno varovalko? Ne vem v čem je problem, če so s to pečico normalno pekli tri mesece...vem, da je obremenitev velika, vendar zakaj je do sedaj delovalo, sedaj pa ne? Hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lipa Član

Pridružen-a: Ned 27 Sep 2009 9:39 Prispevkov: 734 Aktiv.: 3.83 Kraj: Lipa Beltinci
|
Objavljeno: Čet Mar 29, 2012 8:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
24kW pečica. Kakšne pa so glavne varovalke. Po moje v času delovanja pečice vklopijo še kakšen drug velik porabnik. _________________ Lep pozdrav!
Boris Z. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LinuxFuter Član

Pridružen-a: Pon 18 Jun 2007 14:40 Prispevkov: 389 Aktiv.: 1.77 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Čet Mar 29, 2012 8:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če si se zatipkal in imate doma 2.4kW pečico je lahko vzrok v zaribanem/prebiti izolaciji motorja ventilatorja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
branko28 Neznanec

|
Objavljeno: Pet Mar 30, 2012 8:55 am Naslov sporočila: |
|
|
lipa je napisal/a: |
24kW pečica. Kakšne pa so glavne varovalke. Po moje v času delovanja pečice vklopijo še kakšen drug velik porabnik. |
Pozdravljen. Glavne varovalke so 25A...Kot sem napisal prvenstveno, je peč delovala 3 mesece, sedaj ko pa je elektrikar skrajšal dovodni kabel zaradi prostorske preureditve,in s tem ponovno priklopil peč, je začelo kuriti glavno varovalko. V omarici je avtom.varovalka 20A,katero večkrat dnevno izklopi...Ker pooblaščen elektrikar ne zna rešiti težave,sem predlagal,da bi zamenjal avtom.varovalko s 30A, vendar ne vem če je to dovolj varno? Moje mnenje je,da je težava v zaporedju faz-da je ena izmet faz preveč obremenjena (to ki izklaplja)-zato je peč pred ponovno priključitvijo delovala. Ali bi se kaj spremenilo,če zamenjam dve fazi? (poraba grelcev je seveda enaka in s tem obremenitev faz,vendar je lahko obremenitev druge faze s strani ostalih,enofaznih porabnikov toliko večja?)-hvala za pomoč.Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
branko28 Neznanec

|
Objavljeno: Pet Mar 30, 2012 8:56 am Naslov sporočila: |
|
|
LinuxFuter je napisal/a: |
Če si se zatipkal in imate doma 2.4kW pečico je lahko vzrok v zaribanem/prebiti izolaciji motorja ventilatorja. |
Nisem se zatipkal,gre za konv.pečico-industr.24Kw.
Glavne varovalke so 25A...Kot sem napisal prvenstveno, je peč delovala 3 mesece, sedaj ko pa je elektrikar skrajšal dovodni kabel zaradi prostorske preureditve,in s tem ponovno priklopil peč, je začelo kuriti glavno varovalko. V omarici je avtom.varovalka 20A,katero večkrat dnevno izklopi...Ker pooblaščen elektrikar ne zna rešiti težave,sem predlagal,da bi zamenjal avtom.varovalko s 30A, vendar ne vem če je to dovolj varno? Moje mnenje je,da je težava v zaporedju faz-da je ena izmet faz preveč obremenjena (to ki izklaplja)-zato je peč pred ponovno priključitvijo delovala. Ali bi se kaj spremenilo,če zamenjam dve fazi? (poraba grelcev je seveda enaka in s tem obremenitev faz,vendar je lahko obremenitev druge faze s strani ostalih,enofaznih porabnikov toliko večja?)-hvala za pomoč.Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stane Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19 Prispevkov: 1281 Aktiv.: 5.79 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Pet Mar 30, 2012 9:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Zapiši si zaporedje faz, ki je sedaj. Menjaj faze. To bo pomagalo, saj si že sam odgovoril. Pred posegom je delovalo, po posegu pa so faze očitno menjane.
Najbolje, da poiščeš to fazo, ki praviš, da izklaplja avtomatsko varovalko in jo prestaviš. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
branko28 Neznanec

|
Objavljeno: Pet Mar 30, 2012 9:04 am Naslov sporočila: |
|
|
stane je napisal/a: |
Zapiši si zaporedje faz, ki je sedaj. Menjaj faze. To bo pomagalo, saj si že sam odgovoril. Pred posegom je delovalo, po posegu pa so faze očitno menjane.
Najbolje, da poiščeš to fazo, ki praviš, da izklaplja avtomatsko varovalko in jo prestaviš. |
Bom poskusil...Hvala lepa za odgovor...Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
skat Član

Pridružen-a: Čet 05 Mar 2009 12:10 Prispevkov: 402 Aktiv.: 2.03 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Pet Mar 30, 2012 9:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Predvidevam da je pečica priklopljena na 3 faze x 230V kar pomeni 8 kW po fazi to pa je 36A. Varovalke pa naj bi bile malo večje- se pravi prva naslednja standardna
vrednost 40A
Če pa je priključena na 3x 380V pa je nazivni tok 20 A, pa poišči če imaš še kak porabnik _________________ ne sekiraj se, če kaj crkne, vsaka šola nekaj stane! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JELKO neregistriran
Pridružen-a: Pet 16 Mar 2012 23:00 Prispevkov: 93 Aktiv.: 0.58
|
Objavljeno: Pet Mar 30, 2012 9:27 am Naslov sporočila: |
|
|
edit
Nazadnje urejal/a JELKO Pet Mar 30, 2012 10:50 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lipa Član

Pridružen-a: Ned 27 Sep 2009 9:39 Prispevkov: 734 Aktiv.: 3.83 Kraj: Lipa Beltinci
|
Objavljeno: Pet Mar 30, 2012 9:59 am Naslov sporočila: |
|
|
To je veliko premočaan porabnik za varovalko 25A. Po mojem izračunu tak porabnik vleče 35A na vsako fazo. In to neglede na vezavo zveda ali trikotnik. Priskrbi si tokovne klešče, potem ti bo vse jasno, zakaj varovalke pregorijo. _________________ Lep pozdrav!
Boris Z. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lipa Član

|
Objavljeno: Pet Mar 30, 2012 10:30 am Naslov sporočila: |
|
|
24kW je nazivna oz max moč. Tako pečico lahko vežemo na različne načine, da dobimo manjšo moč. Pečica je razdeljena na 3 grelce po 8kW. če je 8kW dovolj, in če je tak grelec vezan medfazno, pa je potem poraba na dveh fazah 20A. Vsekakor si moraš nabaviti tokovne klešče, da lahko kontroliraš samo porabo pečice, šele potem se posveti temu zakaj varovalke pregorijo. _________________ Lep pozdrav!
Boris Z. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 11.99 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Pet Mar 30, 2012 11:41 am Naslov sporočila: |
|
|
branko28 je napisal/a: |
Kot sem napisal prvenstveno, je peč delovala 3 mesece, sedaj ko pa je elektrikar skrajšal dovodni kabel zaradi prostorske preureditve,in s tem ponovno priklopil peč, je začelo kuriti glavno varovalko. |
Hja, sedaj peč nima več serijskega upora, pa povleče še več toka, kot ga je prej.
Kot so ti zgoraj svetovali, bo za 8kW potrebno večje varovalke kot 25A. _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34 Prispevkov: 1442 Aktiv.: 7.20 Kraj: Lj.
|
Objavljeno: Pet Mar 30, 2012 2:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moji izračuni:
24000W / 3faze = 8000W
8000W / 230V = cca 35A na fazo
Torej zdaj smo zračunali da kurimo 35A konstantno na fazo ko je peč 100% obremenjena.
Osebno bi uporabil 45A ali 50A varovalke (zagonski tok). In seveda ustrezno dimenzioniran kabel.
Kako je pa delovalo na 25A pa??? Lahko da ima krmiljenje in je možnost reguliranja moči/porabe. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
skat Član

Pridružen-a: Čet 05 Mar 2009 12:10 Prispevkov: 402 Aktiv.: 2.03 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Pet Mar 30, 2012 3:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor bolj premišljam, vidim da sploh ne more biti drugače, kot da so grelci vezani v trikot po 8kW, kar da nazivni tok 20A in mora to brez problema delat na 25A varovalki.
Seveda pa morajo bit drugi porabniki izklopljeni!! Tako lahko kak hladilnik ali pralni stroj hitro povzroči pregorevanje glavnih varovalk. _________________ ne sekiraj se, če kaj crkne, vsaka šola nekaj stane! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lipa Član

|
Objavljeno: Pet Mar 30, 2012 3:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
24kW je ogromna moč za pečico, to je veliko tudi za ogrevanje velike hiše. Če je recimo 8kW dovolj, in je grelec primeren za 400V, potem rabimo 2 fazi po 20A. Če pa je grelec 230V, pa ga moramo priklopiti enofazno in rabimo 35A za istih 8kW.
Glede na to, da človek nekje navaja da se avt. varovalka 20A nekajkrat na dan izklopi, je sklepati da je obremenjena z 20A toka, oz 8kW. _________________ Lep pozdrav!
Boris Z.
Nazadnje urejal/a lipa Pet Mar 30, 2012 5:17 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni