|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Lizard64 Član

Pridružen-a: Pet 12 Feb 2010 9:31 Prispevkov: 558 Aktiv.: 2.98 Kraj: Severna Primorska
|
Objavljeno: Pon Apr 16, 2012 8:43 am Naslov sporočila: zaščita pred udarom strele |
|
|
Na inštalaciji ni ozemljitve. Zanima me kako bi lahko
nekako zaščitil audio/video opremo pred udarom strele brez, da bi vlekel na
novo ozemljitev? Je kakšna rešitev? _________________ Prejudice is ignorance... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.21 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Pon Apr 16, 2012 8:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Tole si ga pa malo mimo pihnil....
Najbolje da izklopiš iz vtičnice, ko bo "treskalo" _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Lizard64 Član

Pridružen-a: Pet 12 Feb 2010 9:31 Prispevkov: 558 Aktiv.: 2.98 Kraj: Severna Primorska
|
Objavljeno: Pon Apr 16, 2012 9:03 am Naslov sporočila: |
|
|
aljoš je napisal/a: |
Tole si ga pa malo mimo pihnil....
Najbolje da izklopiš iz vtičnice, ko bo "treskalo" |
TO VEM...Pihnil je mimo tisti ki je štrom vlekel! _________________ Prejudice is ignorance... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Lizard64 Član

|
Objavljeno: Pon Apr 16, 2012 9:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče pa obstaja kak hitro odzivni odklopnik.. _________________ Prejudice is ignorance... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elson2k Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 18:09 Prispevkov: 1660 Aktiv.: 8.71 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Pon Apr 16, 2012 9:08 am Naslov sporočila: |
|
|
Mislim da ti pred udarom strele samo ozemljitev ne bo pomagala. Tudi "zaščite" ki se prodajajo v ta namen niso vsemogočne, še najbolj sigurna je možnost ki jo je ponudil aljoš.
Offtopic; kdaj pa ti je ta, ki je pihnil mimo, sploh delal inštalacijo? Leta 1960? A ni zakonsko že nekaj desetletij obvezna trožilna inštalacija oziroma taka z ločenim ozemljitvenim vodnikom? _________________ As every cat owner knows, nobody owns a cat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Lizard64 Član

|
Objavljeno: Pon Apr 16, 2012 9:24 am Naslov sporočila: |
|
|
elson2k je napisal/a: |
Mislim da ti pred udarom strele samo ozemljitev ne bo pomagala. Tudi "zaščite" ki se prodajajo v ta namen niso vsemogočne, še najbolj sigurna je možnost ki jo je ponudil aljoš.
Offtopic; kdaj pa ti je ta, ki je pihnil mimo, sploh delal inštalacijo? Leta 1960? A ni zakonsko že nekaj desetletij obvezna trožilna inštalacija oziroma taka z ločenim ozemljitvenim vodnikom? |
Ni za govorit! Res ne!
To kar ste napisal vse vem in mi je jasno da je edina popolna
zaščita pred strelo izklop iz utičnice ampak kaj ko te pa ni doma
ali pa da bi lahko z enim gumbom odlopil vse naprave ali pa vsako posebej
tudi ko te
ni doma! Sem samo hotel vprašat če je
kak modrijan izumil kaj novega.  
Hvala vseeno!
Lp. _________________ Prejudice is ignorance... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.76 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pon Apr 16, 2012 9:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Nabavi si kvalitetno zaščito, bo vseeno bolje kot nič. jaz imam na vseh napravah Belkinove zaščite, pa kar bo, bo. Gotovo so boljše kot kakšne kitajske za par evrov. Poleg tega ti Belkin daje nekakšno garancijo, kolikor velja...
Novega ni kaj izumljati, ker ne obstaja. Stele ni mogoče ukrotiti in to je pač žal dejstvo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.94 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Pon Apr 16, 2012 9:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Plinski odvodnik,varistor....Najboljše je kot je je pisal Aljoša,če pa nisi doma je pa problem.[/img] |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Lizard64 Član

|
Objavljeno: Pon Apr 16, 2012 9:57 am Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
Nabavi si kvalitetno zaščito, bo vseeno bolje kot nič. jaz imam na vseh napravah Belkinove zaščite, pa kar bo, bo. Gotovo so boljše kot kakšne kitajske za par evrov. Poleg tega ti Belkin daje nekakšno garancijo, kolikor velja...
Novega ni kaj izumljati, ker ne obstaja. Stele ni mogoče ukrotiti in to je pač žal dejstvo. |
Kaj prenapetostna zaščita ne odvaja preko ozemljitve? Jaz jo pa nimam. _________________ Prejudice is ignorance... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pon Apr 16, 2012 10:03 am Naslov sporočila: |
|
|
To je res, ampak ima zaščitne elemente tudi vezane med fazo in nulo in tako ti lahko vhodno napetost omeji, seveda če ščitena naprava sama ni kje vezana na ozemljitev (TV, npr. preko antene je že problem, čeprav antena ni ozemljena ima nek potencial, ki ni ravno nizek). V skrajnem primeru lahko izvedeš ničenje, samo v tem primeru mora biti priključek, kjer je to narejeno obvezno vezan direktno, NE preko vtičnice in vtikača, saj bi kontra obrnjen vtikač pomenil fazo na ohišju naprave. Sicer ne vem, če je to "uradno" še dovoljeno, je pa varianta.
Kaj pa ozemljitev na najbližji radiator ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.02 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Apr 16, 2012 10:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Že pred kakimi 15-timi leti sem problem strele reševal tako, da sem naredil nek števec, ki je štel električna praznjenja v časovni enoti. Podatek sem jemal iz treh virov: pomožna antena, energetsko omrežje in telefonska parica. Napravica je bila relativno preprosta. časovni timer z NE555, ki je prožil preset na enem števcu. Preset vrednost se je nastavilo iz enega BCD mehanskega dekoderja. Ob časovnem timerju se je v števec vedno prepisala nastavljena vrednost BCD dekoderja. Ob pojavu overflov pogoja je to pomenilo, da je bilo v enoti časa več pražnjenj kot je bilo nastavljeno na BCD dekoderju. Overflov signal je preko nekaj tranzistorjev sprožil odklop kontaktorja in releja. Kontaktor je odklopil električno napajanje, rele pa telefonsko linijo.
Naprava je delovala skoraj pol leta zelo uspešno. Potem pa sem nekega dne prišel domov in mi ni bilo nič jasno. Vse je delovalo, vse je bilo v redu, le od naprave same je ostalo bore malo. Nekaj naparin kovine na plastični škatli in osmojena tiskanina. Druge škode v celotni hiši ni bilo, čeprav kontaktor in rele nista odklopila, saj je prebilo tranzistor, ki je držal rele pritegnjen, ta pa je držal pritegnjen kontaktor.
Nauk: strela zmaga! _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pon Apr 16, 2012 10:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Sicer jaz vedno pravim: če ima strela toliko energije, da prebije od oblaka do tvoje strehe, ne vidim prav nobenega razloga zakaj ne bi nadaljevala še tistih par cm do televizorja in naprej v zemljo, če že hoče tja.
Kot praviš, strela vedno zmaga. Kdor bi jo premagal, bi zagotovo peljal "scat" Rockefellerja, ki še vedno velja za najbogatejšega zemljana. Žal mislim da se junak še ni rodil. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Pon Apr 16, 2012 10:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Tako kot protonček pravi:
Če zna strela tudi vtičnice in stikala iz stene zabrisat, jo tudi nekaj malih varistorjev in največ pol cm razmaka med kontakti releja/šicne ne bo ustavilo. Je pa tudi res, da gre v takem primeru bolj ko ne za direkten udar strele, pri katerem znajo biti stroški z uničeno instalacijo in TVjem zanemarljivi v primerjavi s celotno škodo
Te zaščite znajo pomagat pri indirektnih ali oddaljenih udarih, kjer je energija strele na poti do ščitene naprave že polomila večino svojih zob in se kaže samo še kot neka "manjša" prenapetost. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pon Apr 16, 2012 10:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Seveda pozabil sem omeniti ---vse te zaščite pomagajo pri INDIREKTNEM udaru, pri direktnem itak pozabiš na TV, ker imaš druge skrbi...je nekaj let nazaj udarilo v anteno par sto metrov od nas - je "splužilo" celoten prvi štuk bajte. TV je menda zagnalo čez celo dnevno v drug konec...smo bili več kot en teden brez interneta ker je spražilo glavni kabel...v takem primeru se ti gladko =be za TV... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Lizard64 Član

|
Objavljeno: Pon Apr 16, 2012 11:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Sem mislil da je logično da se pogovarjamo o INDIREKTNEM UDARU...
Lahko pa se tudi o DIREKTNEM... ..Po želji...
Lp. _________________ Prejudice is ignorance... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni