|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
kumarat Neznanec

Pridružen-a: Tor 09 Maj 2006 13:13 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.00
|
Objavljeno: Tor Maj 16, 2006 10:15 pm Naslov sporočila: Visoko frekvenčno gretje |
|
|
Halooo!
Če je kdo, ki mi lahko pomaga v zvezi z visokofrekvenčnim gretjem, bi me rešil velike skrbi.
Potreboval bi električni načrt za samogradnjo naprave manjše moči - do 100W in morda kaj teorije.
Lep pozdrav vsem!
Kumarat
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.55
|
Objavljeno: Sre Maj 17, 2006 9:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Ce imava v mislih isto stvar, bos opis delovanja nasel na strani proizvajalcev gospodinjske opreme (stedilnikov), ali pa morda v kaksni seminarski nalogi iz metalurgije (?). Google izpljune kar nekaj zadetkov ce vtipkas "induction cooktop" ali "induction oven" (brez ""), tukaj je recimo ena stran z opisom delovanja. V tuljavo porines (z vidika jeder za tuljave) neucinkovito jedro, ki se zaradi spreminjanja magnetnega polja zacne greti (indukcija). Ce je to jedro posoda s hrano, se prenese toplota na hrano in juhica je kuhana (termodinamika)
Nacrta najbrz ne bos nasel, tako kot ga ne najdes za plinski stedilnik ali za bicikel - ce razumes kako stvar deluje, potem jo lahko naredis sam, ce ne, jo pa kupis po potrosniski ceni (ki jih konkurenca znizuje - kupljen stedilnik bo najbrz precej cenejsi kot doma narejen).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Maj 17, 2006 10:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Način visokofrekvenčnega gretja je odvisen od materiala, ki se ga segreva. Najbolj splošno znan in uporabljan visokofrekvenčni grelec je mikrovalovna pečica. Že narejene se dobi za nizko ceno. Poleg mikrovalovnih so dosti uporabljani še induktivni in kapacitivni VF grelci. Kateri je pravi, je odvisno od konkretnega primera, ki ga je potrebno greti. Te naprave pa povzročajo strahovite RF motnje. Dobra/pravilna blokada presega domačo delavnico.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37 Prispevkov: 1179 Aktiv.: 4.97 Kraj: vipava
|
Objavljeno: Sre Maj 17, 2006 10:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
ko smo že pri teh stvareh
ravno smo na firmi razkopali en stroj ki ima tudi IH enoto (visokofrekvenčno varjenje) le ta pa je izvedena še na elektronke.
Pa me zanima kolikšna je frekvenca potrebna za te stvari
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robertos Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31 Prispevkov: 792 Aktiv.: 3.34 Kraj: Vuhred JN76OO
|
Objavljeno: Čet Maj 18, 2006 8:09 am Naslov sporočila: |
|
|
cero je napisal/a: |
ko smo že pri teh stvareh
ravno smo na firmi razkopali en stroj ki ima tudi IH enoto (visokofrekvenčno varjenje) le ta pa je izvedena še na elektronke.
Pa me zanima kolikšna je frekvenca potrebna za te stvari |
Nisi zapisal kakšen je način varjenja, tudi sam imam v firmi visokofrekvenčni varilni stroj. Generator je od Ameriške firme Branson, stroj pa od firme Sona.
Obstaja namreč več načinov varjenja Vibracijsko, ultrazvočno, rotacijsko vse je odvisno kakšen materijal variš. Pri nas uporabljamo takozvano ultrazvočno, ki deluje na frekvenci 20KHz (2KW). Teoretične skripte z izračuni, primeri, grafi, za vse tri načine varjenja, (cca 100listov v nemškem jeziku), lahko dobiš pri meni.
_________________ Cheerio baj frm S58S Robert !
http://www.kapunar.eu |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37 Prispevkov: 1179 Aktiv.: 4.97 Kraj: vipava
|
Objavljeno: Čet Maj 18, 2006 10:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne ne mislil sem na indukcijsko,pač čeljusti primejo vrečko s folije in stisnejo Skoznje se spusti tok visoke frekvence in ta zvari vrečko.Konkretno se to uporablja na embalaži od tetrapacka
kaj pa tisto visokofrekvenčno sušenje lesa a je to kaj podobno kako pa tista stvar deluje?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
binemm Član

Pridružen-a: Čet 23 Feb 2006 13:10 Prispevkov: 29 Aktiv.: 0.12
|
Objavljeno: Pet Maj 19, 2006 6:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas uporabljamo visokofrekvenčne agregate moči do 6 kW.Uporablja pa se jih za mehko spajkanje kovin.(lotanje)Le ti še vsi delujejo na lampe.Na glavi je zanka,skozi katero se avtomatsko vstavi kos,doda lot,ostalo opravi indukcijsko segrevanje.Deluje pa s frekvenco od 1.9 MHz pa do 2.3 MHz.Frekvenca je nastavljiva s spremenljivo tuljavo,ter s tem spreminjamo moč.Drugače pa je odličen članek o vf indukcijskem segrevanju v Svet elektronike letnik junij 1999.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Razer Član

Pridružen-a: Čet 11 Dec 2008 22:08 Prispevkov: 13 Aktiv.: 0.06 Kraj: Prekmurje
|
Objavljeno: Čet Dec 11, 2008 10:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Živjo poskušam doma narediti majhen indukcijski grelec tako za hoby projekt (za firbec).
Sem našel veliko gradiva ampak v nobenem ni nič veliko opisano delovanje ali kako poteka ta reakcija. Če ima kdor koli tako po domače opisati zadevo bi bilo lepo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70767.99
|
Objavljeno: Čet Dec 11, 2008 10:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elos Član

Pridružen-a: Sob 15 Mar 2008 12:23 Prispevkov: 171 Aktiv.: 0.81
|
Objavljeno: Čet Dec 11, 2008 11:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem se že ukvarjal s indukcijskim gretjem in mi je delovalo, le majnše probleme sem imel s drajvanjem zgornjega tranzistroja v half bridge vezavi.
Nekaj slik:
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
493.64 KB |
Pogledana: |
3 krat |

|
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
564.38 KB |
Pogledana: |
14 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.55
|
Objavljeno: Pet Dec 12, 2008 1:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Razer je napisal/a: |
Živjo poskušam doma narediti majhen indukcijski grelec tako za hoby projekt (za firbec).
Sem našel veliko gradiva ampak v nobenem ni nič veliko opisano delovanje ali kako poteka ta reakcija. Če ima kdor koli tako po domače opisati zadevo bi bilo lepo. |
Ni nasel pravega gradiva; preberi tole, tukaj vse pise, pa se dober primer je zraven Sicer je tak projekt majhnega grelca interesanten edinole za hobby. Za par deset evrov (manj kot strosek materiala) namrec dobis delujoc kuhalnik, pred kratkim pa so imeli v eni od hipertrgovin naprodaj v akciji primerek celo za pol cene najcenejsih primerkov, ki jih najdem danes (akcijska cena je bila 30 EUR).
Ker ze ravno pisem v to temo: ima kdo konkretne podatke o tuljavah, ki so uporabljene v kuhinjskih kuhalnikih ? Bolj konkretno, zanima me premer zice in stevilo ovojev v eni "povprecni" ploscati tuljavi (ocitno obstajajo razlicne dimenzije). Najdem vse druge podatke, samo najbolj pomembnih ne
_________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Razer Član

Pridružen-a: Čet 11 Dec 2008 22:08 Prispevkov: 13 Aktiv.: 0.06 Kraj: Prekmurje
|
Objavljeno: Ned Mar 15, 2009 1:20 pm Naslov sporočila: Hvala! |
|
|
Hvala za informacije te bodo prišle dobro pri kaki nalogi!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni