|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.77 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pet Apr 20, 2012 11:07 am Naslov sporočila: |
|
|
gumby je napisal/a: |
Ja, na koncu bo vsak svojega konja hvalil.
Hotel sem samo povedat, da je C precej fleksibilna stvar, in z malo muke lahko spraviš program na čisto drugo platformo. Pri bascomu si pa "zabetoniran" na AVR. |
Ammmmm.... Ne bo držalo. Sem ravno program iz bascoma zelo enostavno prenesel v microbasic za PIC. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.42 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Apr 20, 2012 11:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Lahko potegnemo tudi kakšno vzporednico z jeziki. Če bi nekdo s kitajske prišel v evropo in se želel naučiti komunicirati, kaj bi mu svetovali? Slovenščino (basic), ki jo govori le dva miljona ljudi ali angleščino (C), s katero se lahko pogovarjaš tako v evropi, kot tudi drugje po svetu?
Če bi razmišljal o tem, kako bom porabil manj možganske kapacitete, se niti ne bi lotil progamiranja ampak bi se vsedel pod drevo in odprl pivo. To je še bistveno manj zahtevno  _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33 Prispevkov: 847 Aktiv.: 3.57
|
Objavljeno: Pet Apr 20, 2012 12:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vilko
Mislim, da je šlo tukaj že v začetku te teme mimo.
Iz pravil tega foruma:
Postopki ob kršitvi pravil
Sporočila iz napačnega foruma bo moderator po svoji presoji premaknil v pravega. Če vaše sporočilo izgine, preverite v drugih forumih, če je bilo premaknjeno. Moderator lahko vzroke za svojo odločitev pojasni. Sporočila, ki bodo vsebovala žaljivosti, opolzkosti ali neprimerno vsebino bodo prestavljena in zaklenjena ali odstranjena. Uporabnik, ki se ne bo držal teh pravil pa bo opozorjen in ob ponovni kršitvi odstranjen iz foruma.
LP M. _________________ Električni aparati delujejo na dim ... ko dim iz njih uide ... ne delujejo več! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.04 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pet Apr 20, 2012 12:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
vilko je napisal/a: |
Darko, če si že zlil vso gnojnico (tako si se ti izrazil, in smatram, da je tako pisanje žaljivo in proti pravilom foruma), zakleni temo in jo preimenuj v 'Še ena verska vojna'. Prosim. |
Prosim, če poveš v čem je moja debata v tej temi žaljiva.
Oglej si forum. Koliko ljudi še programira 8051 serijo ? Malo ali nič. Stvar je pač preživela. Danes se tu pogovarjamo o AVR PIC in ARM. Dejstvo je, da se bomo jutri pogovarjali pretežno še o ARM in CORTEX.
Ne gre torej za versko vojno temveč gre zato, da je usmerjanje začetnika, ki je za povrh še srednješolec, v učenje bascom-a, ena velika neumnost. Človek bo zapravil ure in ure zato, da se bo naučil nekaj, ne bom rekel neuporabnega, ampak bom rekel, nekaj kar se bo v bodočnosti moral učiti znova na drugačen način. Današnji mikrokontrolerji cenovno segajo pod 1€ pa do nekaj 10 €. To je drobiž proti temu koliko časa lahko nekdo vrže preč, če ga napačno usmerimo.Ne gre se torej za versko vojno temveč za to, da nimamo pravice zapravljati tujega časa, če so nam vsem znana zgornja destva.
Glede na to, da si me citiral in poimensko izzval se torej gre bolj za osebno vojno. In če je tako - sprejmem:
Aktivno delo - torej za denar, kjer je treba narediti prav in z vso dokumentacijo
SIMBAL16,FORTRAN,FORTRAN II,RPG,RPG II,RPG raport,PLI,PLI opt,COBOL,ASM/360/370,ICCF tak compiler,PASCAL
Ljubiteljsko:
ALGOL,LISP,Prolog,Basic Z80,ASM Z80,ASM za 8051,Bascom 8051,Bascom AVR,ASM AVR,C (8051, AVR, ARM),Delphi
Nekaj malega sem ovohal tudi:
php,Java,JavaScript,C++,C#
Slednji so vse C-ju sorodni jeziki.
Največ kode sem napisal v RPG II, PLI opt in PASCAL. V slednjem sem napisal celoten set programov za poslovni software. Vključno z bazo podatkov. In od tega sem živel, ne ravno slabo, celih 19 let.
Kot vidite so jeziki kjer sem doma več ali manj že zgodovina. S temi dejstvi se je treba sprijazniti. In ko vlagaš svoj čas v znanje se je pač potrebno odločiti koliko časa je na razpolago in koliko znanja potrebujemo, ter čemu nam bo to znanje.
Če to potrebujemo za hoby, potem si izberemo to, kar nam je najbolj všeč in kar nas najbolj veseli. Hoby namreč nima omejitev ne pri času ne pri denarju.
Ko nekomu svetujemo kaj naj si izbere kot jezik za svoj hoby, potem mu mirne duše lahko svetujemo to, kar je nam najbližje, a se moramo zavedati, da smo s tem prevzeli vsaj delček obveznosti za pomoč. In pri tem nasvetu je vsekakor primerno vedeti koliko ljudi v njegovem okolju se s tem jezikom ukvarja.
Ko pa nekomu, ki je v učnem procesu (dijaki, študenti), svetujemo kam naj vlaga svoj čas, moramo biti hudo previdni. Upoštevati je namreč treba kam gre razvoj in kaj bo v bodoče pri svojem delu potreboval. Mladim ljudem se življenje namreč odvija mnogo hitreje kot se odvija nam penzionistom. Imajo sicer precej večje zmožnosti absorbcije znanja, a od njih to zahteva tudi veliko energije. Zato je njihov čas bolj dragocen. Glede na dogajanju na trgu tako SW(število prevajalnikov, količina knjžnic, prenosljivost), kot HW(Celotno ARM jedro je namreč narejeno na dušo C-ja) in na trgu delovne sile, se potem taka odločitev nagiba na C oziroma njemu sorodne jezike.
Kar se mene osebno tiče je pa tako, da sem v letih, ko mi učenje ne gre več najbolje. Iz zgoraj povedanega je jasno da se moram C učiti tudi sam, ker ga preprosto ne znam dovolj.
Ne gre torej za hvaljenje lastnega konja, ker bi v tem primeru hvalil PASCAL (tudi to obstaja za mikrokontrolerje). Potrebno je pogledati naprej in dati realno usmeritev. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pet Apr 20, 2012 1:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
...usmerjanje začetnika, ki je za povrh še srednješolec, v učenje bascom-a, ena velika neumnost... |
Tule sem pa s tabo, ja. Moj del slave Bascomu gre samo zato, ker to delam IZKLJUČNO za hobi. To nima veze z mojo trditvijo, da se z njim čisto lepo da narediti tudi zahtevne naloge...tudi take delajo(-mo) hobyisti.
Vilko --> ne vzemi no tega preveč resno, no...saj je samo kramljanje. Marsikdo napiše kaj v majhnem pretiravanju...
Razen če ta srednješolec dela npr. gostinsko šolo in se podaja v AVR/PIC vode izključno za občasen hobi in takrat bi rad čim hitreje in brez prevelikih muk napisal tistih trinajst vrstic programa za utripanje LEDic...
Sicer bova pa jutri kakšno rekla, Darko. Prinesi kakšen baseball kij s seboj  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3362 Aktiv.: 14.19 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pet Apr 20, 2012 3:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dajmo, ločujmo mnenja od dejstev!
Mnenja niso argumenti, dejstva so argumenti.
Mnenja so lahko, a ne nujno žaljiva, a samo če jih izrečemo ali napišemo. Stavek, ki pravi da je to in to neumnost, je menje in to žaljivo mnenje, sa posredno žali avtorja, ki je to in to zapisal, izrazil.
Nekako smo se dogovorili, da se vzdržimo žaljivih mnenj.
Da je potrebno začetnika usmeriti v C, da je to najboljša pot, je mnenje in ne dejstvo, a mnenje, ki ga deli veliko od vas in mu tudi jaz ne oporekam prav ognjevito, malo pa. Za argumentiran tak nasvet, bi se bilo potrebno s kandidatom pogovoriti in ugotoviti, kakšne namene ima. Dejstvo, da je srednešolec, še ni zadosten argument, da bi ga lahko dobro usmerili. Pravzaprav je usmerjevanje srednješolca dolžnost in kompetenca njegovega učitelja, ta ga najbolj pozna.
Dejstvo je, da so tudi profesionalci preizkusili veliko programskih jezikov, in so se na koncu odločili za enega, ki mu dajejo prednost. Dokaz za to je Darko, pa mislim, da ni edini.
Moje mnenje je, da bo tudi začetnik v svojem življenju pomočil kljun v različne programske jezike in se bo na koncu odločil za tistega, ki mu najbolj odgovarja.
Starejši iz izkušenj vemo, da tudi za programske jezike velja, da se rojevajo, dožive svoj klimaks, in potem počasi izzvenevajo. Tisti, ki je dandanes začetnik bo moral hočeš nočeš preko več programskih jezikov, da bo postal profesionalec. (moje mnenje).
Glede na to, da se bo ta tudi ta vojna končala, kot vse prejšnje na to temo, (moje mnenje), se pravi, da bo vsak ostal na svojih okopih (kot vlada in sindikati, hi) predlagam, da se ločimo:
Predlagam, da administratorji odprete ločene podforume po programskih jezikih, vsaj za tiste jezike, ki so sedaj v klimaksu svojega življenja, za C, PHP, Java, Bascom in morda še en podforum za vse ostale, ki imajo manj privržencev. Tako se bo vsak našel med svojimi prijatelji, in ne kot sedaj, ko se verbalno zaletavamo eni ob druge in ko se nekateri počutimo kot Slovenci v Italiji, kot nekak nebodigatreba, nadloga, nadležna manjšina. Nekaj takega sem nekoč, mislim, že predlagal, če ne pisno, pa ustno, pa sem dobil odgovor, da se to ne da, in pika. Odgovor sem 'dol požrl'. In vendar dvomim, da se to res ne da. Mislim, da sem dobil odgovor nekaj takega, da ste administratorji že tako preobremenjeni, in da bi z novimi podforumi imeli še več dela. Težko sodim, a tudi težko kupim tak argument, saj količino dela za administratorje predstavlja količina vseh zapisov v forum, ta količina pa se samo na osnovi te delitve ne bi povečala.
Seveda je pa še druga možnost: Vse prijatelje Bascoma izženemo, naj gredo na kak drug forum, in se tam družijo in delijo izkušnje. Če pa se na tem forumu prikaže od koga vprašanje, v katerem je beseda Bascom, se mu takoj programsko generira odgovor, 'Daj, postavi vprašanje na tistem drugem forumu.!'
Osebno nisem pristaš kakršnekoli diferenciacije in izključevanja. Rad sem na tem forumu, a včasih (kot sedaj) s slabim okusom v ustih. Pogosto sem dobil pomoč, (res, da ne bascom pomoč, seveda, saj samo bascom ni alfa in omega, ni dovolj, da se kaj naredi), ko sem jo potreboval in odgovori so bili pretežno smiselni in točni in hitri.
Naj končam s šalo, da popravim slab okus:
Dva balonarja sta se izgubila, spustila sta balon niže proti travniku, kjer je kosec s koso kosil travo. Zavpila sta mu: 'Človek, povej, kje sva!?'
Kosec se ozre navzgor in zavpije nazaj: 'V balonu!'
Veter je balon odnesel dalje .
Pa pravi prvi balonar drugemu:'Ta je pa gotovo bil računalničar.'
Pa vpraša drugi: 'Kako pa si prišel do tega zaključka?'
Pravi prvi: 'Preprosto, odgovarja hitro, točno, a odgovor je neuporaben.'
No to za ta forum pretežno ni res. Odgovori so pretežno še kako uporabni, le vprašati je treba tako, da ljudje lahko vedo, kaj pravzaprav hočeš. _________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
vsi so za bratstvo, nihče za prepir.
Od same ljubezni vsak čas na granatah
bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.63 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pet Apr 20, 2012 3:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne bom hvalil ne enega ne drugega. Začel sem s Flowcode za PIC. Sedaj se učim Bascom, kolikor imam potrebe za hobi, C pa znam toliko kot ga moram znati. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Pet Apr 20, 2012 4:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seveda je pa še druga možnost: Vse prijatelje Bascoma izženemo, naj gredo na kak drug forum, in se tam družijo in delijo izkušnje. Če pa se na tem forumu prikaže od koga vprašanje, v katerem je beseda Bascom, se mu takoj programsko generira odgovor, 'Daj, postavi vprašanje na tistem drugem forumu.! |
Seveda ta forum že imamo, v naši domači kokoški . |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
janiP Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2008 23:00 Prispevkov: 145 Aktiv.: 0.72 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pet Apr 20, 2012 5:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
To je ital dejstvo in ne more biti predmet razprave. "pravi" moški res programirajo v C-ju ali recimo raje kjerkoli samo v Bascomu ne. Bascom je itak rezerviran za hobi in PREPOVEDAN za profesionalno uporabo . Enako tudi npr. velja da "pravi moški pijejo Heineken pivo".
Sicer so pa RN bolj kot ne "revolver cajtng"....novice tam so take, da dokler sem jih še bral sem jih bral na WC-ju, ker se enostavno pos*** ob njihovih "novicah", ki so ali stare ali pa idiotske... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vran Član

Pridružen-a: Pon 02 Maj 2011 11:32 Prispevkov: 92 Aktiv.: 0.53 Kraj: slovenija
|
Objavljeno: Pet Apr 20, 2012 6:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
@protoncek: Imam 500€ zate. Ampak si jih pravkar zavrnil. So namreč tako umazani, da jih ti nebi nikoli sprejel. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregoral Član

Pridružen-a: Pet 24 Nov 2006 9:42 Prispevkov: 688 Aktiv.: 3.04 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Apr 20, 2012 8:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najprej vsem lep pozdrav,
napisali ste kar nekaj komentarjev na moj post.
1) podal sem le svoje mnenje vsak od vas pa ima seveda lahko svojega
2) od naštetega nisem delal le z arduinom in bascom-om
Torej že 23 let programiram od tega 20 v C in sorodnih variantah.
Sicer pa tudi Delphi, Pascal, Java, Php, tudi Visual Basic, JavaScript, PostScript, VBScript, ... pa še kaj bi se našlo).
Od teh jezikov je edino C tisti s katerim lahko programiram:
- programe za linux
- programe za Windows
- programe za skoraj vse mikrokontrolerje (FPGAji so verjetno izvzeti)
- prevajam lahko za ARM, x86, x64, Cortex, ... (verjetno za vse procesorje obstaja C prevajalnik)
Veliko uporabne kode ki sem jo napisal v Visual C++ za windows je uporabne tudi na linux-u (brez sprememb), seveda govorimo o posameznih modulih ne o celih programih.
Marsikaj sem lahko uporabil tudi ko programiram mikrokontrolerje.
Predvsem pa imam znanje o programiranju v C in to je največ vredno.
Kar sem napisal v VisualBasicu je neprenosljivo. Znanja iz VB tudi nimam kje uporabljat.
VB -> zelo slaba ocena (prenos kode ni mogoč, znanje tudi ni uporabno)
@protoncek
protoncek je napisal/a: |
Iz česa sklepaš da je za kaj resnega bascom nesprejemljiv?
...
--> bascom je omejen na EN tip procesorjev, ja, podpira pa vse v tisti družini |
Mislim da si že sam podal ODLIČEN odgovor zakaj je za kaj resnega nesprejemljiv.
protoncek je napisal/a: |
Je arhitektura recimo PIC in AVR tako različna da je tričetrt treba nanovo napisat |
Tule se pa motiš!
Res je da osnovno strukturo programa moraš izdelat v programskem okolju v katerem delaš, posamezne funkcije in knjižnice pa lahko kopiraš nespremenjene (če si pametno pisal seveda!).
PRIMER:
Ko sem pisal en programček za MSP430, sem kar nekaj kode napisal in testiral v VisualStudiu na Windows-ih, ko je bila pretestirana pa sem jo skopiral v prevajalnik IAR Workbench in glej glej prevedla se je brez napak.
Tudi sedaj delam na enem projektu za IP telefonijo na Linux-u (prevaja se z GCC). Razvijam in prevajam pa v Visual Studiu na Windows.
Toliko o prenosljivosti in uporabnosti jezika C.
Sedaj pa izzivam tiste ki trdijo da je BASCOM dobra naložba za nekoga ki začenja da to podkrepijo s podobnimi primeri.
Naštejte katere prednosti prinaša v primerjavi s C.
Aha še to C je velikokrat zastonj, je bascom tudi brezplačen?
Jaka57 je napisal/a: |
Arduino okolje = C! |
Vzamem nazaj ker premalo poznam in zdaj nimam časa da bi šel raziskovat.
Mislim da je bilo pred časom ko sem gledal tutoriale drugače,
res ne vem zato vzamem na znanje in si bom v prihodnosti še pogldeal.
gregoral je napisal/a: |
---------------------
Podobni primeri
---------------------
- Microsoft Windows - precej podjetjem se zdijo microsoftovi programi predragi, pa jih praktično ne morejo zamenjat ker imajo preveč programov, znanja in ostale šare ki na linux-u ne deluje
- poslovni programi (pomembni) - recimo da podjetje naroča pri dobavitelju s programom X. Če tega programa ni možno preseliti na drug strežnik je to zelo velik problem (imamo ravno sedaj en tak primer) |
Jaka57 je napisal/a: |
To zadnje, po mojem mnenju, je napisano zelo splošno in na hitro in tisti, če se jim bo dalo, ki poznajo Linux malo bolj, ti bodo povedali svoje. |
Glej imamo stranko ki bi teoretično šla na Linux.
- imajo cel kup dokumentov v Word-u in excelu
- imajo programe (napisane po naročilu) ki iz raznih baz izvažajo v excel
- imajo program za naročanje izdelkov ki zna pošiljat naročila izključno samo preko outlook-a (samo 32bitna verzija, 64 bitna ne dela)
Poskusili smo z zamenjati MS Office z OpenOffice, ker je cena licenc precej visoka, vsak zaposleni mora zaradi tistega programa imeti outlook in posledično licenco za office.
Seveda ni šlo.
Firma (proizvajalec) ni sposobna niti preseliti programa iz 32 bitnega strežnika na nov 64bitni strežnik, program na novem strežniku enostavno ne dela (vedno se nekje zatakne).
Za 6 mesečno poizkušanje in testiranje sedaj želijo cca 4000 EUR preden bodo sploh še s prstom mignili, pa zadeva sploh ni preseljena.
Programa ne morejo zamenjati, ker ga zahteva njihov dobavitelj.
Torej so obsojeni na windows + office + MSSQL + ORACLE + ... ni teorije da jih prestavimo na Linux.
Tudi zaposleni (predvsem starejši) bi bili izgubljeni če bi jih prestavili na linux.
Torej tole je napisano iz izkušenj in ni kar nekam v tri krasne.
Poznam in programiram tako za Windows kot tudi za Linux in ti povem da je prehod za večino firm neizvedljiv.
Samo posamezne dela lahko prenesejo (recimo mail strežnik je že tak).
Vse ostalo je pa bolj utopija.
Pa lep pozdrav vsem,
Gregor
Nazadnje urejal/a gregoral Pet Apr 20, 2012 8:23 pm; skupaj popravljeno 3 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.04 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pet Apr 20, 2012 8:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dajmo, ločujmo mnenja od dejstev! |
No pa dajmo !
Mnenja so lahko, a ne nujno žaljiva, a samo če jih izrečemo ali napišemo. Stavek, ki pravi da je to in to neumnost, je menje in to žaljivo mnenje, sa posredno žali avtorja, ki je to in to zapisal, izrazil.
Nekako smo se dogovorili, da se vzdržimo žaljivih mnenj. |
Pozabil si povedati, da so za verskega gorečneža, kakršen si tudi sam, lahko žaljiva tudi dejstva. Kaj naj pa potem naredimo? Naj spregledamo dejsta zato da posamezniki ne bodo užaljeni?
Da je potrebno začetnika usmeriti v C, da je to najboljša pot, je mnenje in ne dejstvo, a mnenje, ki ga deli veliko od vas in mu tudi jaz ne oporekam prav ognjevito, malo pa. |
Mnenje, da je "začetnika je pametno usmeriti v C" sloni na spodaj napisanih dejstvih in s tem postane samo kot tako dejstvo.
VolkD je napisal/a: |
Oglej si forum. Koliko ljudi še programira 8051 serijo ? Malo ali nič. Stvar je pač preživela. Danes se tu pogovarjamo o AVR PIC in ARM. Dejstvo je, da se bomo jutri pogovarjali pretežno še o ARM in CORTEX. |
Dejstvo, da je srednešolec, še ni zadosten argument, da bi ga lahko dobro usmerili. Pravzaprav je usmerjevanje srednješolca dolžnost in kompetenca njegovega učitelja, ta ga najbolj pozna. |
Če bi bil malo zloben, bi lahko rekel, da tu sedaj sam priznavaš, da nimaš kompetence usmerjati začetnika na bascom, a jo vseeno izvajaš. Resnica pa je drugačna. Dejstvo je, da smo kot družba vsi odgovorni za to, da se naša mladina usmerja in izobražuje v taki smeri, da bo čim lažje in čim bolj efektivno delala na svojem področju.
Sicer pa tole odpira eno povsem drugo debato in sicer o tem da je srednješolski učitelj "nezmotljiv". Mar res ? Klik Preglejte cel posnetek do konca, kjer je kritika srednjih šol.
Dejstvo je, da so tudi profesionalci preizkusili veliko programskih jezikov, in so se na koncu odločili za enega, ki mu dajejo prednost. Dokaz za to je Darko, pa mislim, da ni edini.
Moje mnenje je, da bo tudi začetnik v svojem življenju pomočil kljun v različne programske jezike in se bo na koncu odločil za tistega, ki mu najbolj odgovarja.
Starejši iz izkušenj vemo, da tudi za programske jezike velja, da se rojevajo, dožive svoj klimaks, in potem počasi izzvenevajo. Tisti, ki je dandanes začetnik bo moral hočeš nočeš preko več programskih jezikov, da bo postal profesionalec. (moje mnenje). |
Drži. Povsem drži. In vsak prehod je boleč in vzame nekaj časa in energije. In zato je še kako pomembno kaj izberemo za začetek. Prednosti C pred bascom smo že našteli. Na podočju mikrokontrolerjev pa kaj drugega kot različnih C compilerjev tako in tako ni na vidiku. Izbira je torej precej trivialna.
Glede na to, da se bo ta tudi ta vojna končala, kot vse prejšnje,......... |
vilko, tale vojno vidiš zgolj ti, ostali pa o tem razglabljamo. Ne rabiš se počutiti viška in ne rabiš se zaletavati v druge. Vzemi le da so pač drugače misleči, in to je vse. Kar se tiče delitve na posamezne jezike na forumu pa je stvar taka, da se v tej verziji PHPbb foruma to ne da. In zato imamo naprimer pod nostalgijo vse v enem forumu, če bi lahko bi imeli še podforume radio, TV, instrumenti, radijske postaje,...
Seveda je pa še druga možnost: Vse prijatelje Bascoma izženemo, naj gredo na kak drug forum, in se tam družijo in delijo izkušnje. Če pa se na tem forumu prikaže od koga vprašanje, v katerem je beseda Bascom, se mu takoj programsko generira odgovor, 'Daj, postavi vprašanje na tistem drugem forumu.!' |
MadMax je napisal/a: |
Seveda ta forum že imamo, v naši domači kokoški . |
Na piki zadnjega stavka je link na www.svet-el.si. No takoj je treba povedati da je naš forum povsem neodvisen, svet elektronike pa je forum, ki služi podpori AX-elektroniki pri njenem prodajnem programu. Povsem logično je, da se bo na tem forumu dobilo ustrezno programsko podporo bascomu, saj ga AX-elektronika trži.
Pri tem je seveda razumljivo, da so pogledi dveh forumov na isto problematiko različni. Oba foruma sta prisotna že dovolj dolgo, da lahko rečem, da lahko sobivata še naprej. Nobenega klina ni potrebno zabijati med ta dva foruma, saj sta oba potrebna v Slovenskem prostoru. Še več: sem moderator na obeh forumih. Resnica je taka, da danes moderiram bolj malo, ker me Jure običajno prehiti. Včasih pa upam, da sem bil koristen in v pomoč.
In še odgovor na šalo: Že takoj v začetku se vidi, da sta bila človeka v balonu izgubljena. Izgubljena sta bila zato, ker nista uspela videti preprostih dejstev. In eno takih dejstev je, da je človek, ki kosi travo kosec. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo.
Nazadnje urejal/a VolkD Pet Apr 20, 2012 8:47 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pet Apr 20, 2012 8:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, jaz bi dodal samo to da VSAK, ki je programer bo govoril enako, in kot smo že ugotovili, ima prav. Nekateri pa še vedno vztrajno mešate bascom v profi vode... Ampak dejstvo ostaja na VSI programerji pljujejo po zadevi, ki je ne poznajo, torej pljujejo zato, ker pljujejo drugi. Mar to pomeni da če bo tvoj kolega skočil iz stolpnice dol in se ubil, boš to storil tudi ti? Če bi bilo obratno in bi bil basic bolj razširjen kot C, bi bil tudi bolj razvit in potem bi vsi pljuvali kako je C "štorast". Pač C se je razširil, ker je tisti, ki ga je začel pisati pač prej uveljavil vse prednosti, ki jih ima kot pa tisti, ki je pisal basic. Tako so vsi začeli uporabljati C, posledično je vse več firm razvijalo C še naprej, uporaba se je spet razširila itd...tekma, ki se je razvila v C smer, enako kot tekma med HD-DVD in BluRay, pa še kaj se najde...
In še odgovor na vprašanje kaj ima bascom prednost pred Cjem in podobnimi: PREPROSTOST!. Bascom je bolj logičen kot C, to ne moreš zanikati. Bascom se piše v knjižni angleščini - prevedeno v SLO bi to zvenelo:
če je a večja od 5, prižgi ledico na portu b.1.
Nekemu neznalcu je npr. stavek: Inc A logičen, medtem ko nima blage veze, kaj pomeni A++. in za dva programa na leto se tudi ne bo učil, ker nima smisla.
C je za začetnika nelogičen. In če nekdo namerava napisati dva programa na leto bo še s tem popolnoma logičnim programom imel težave, kaj šele s Cjem.
Dokonca itak ne bomo prišli, ker smo že tam: C je super, bascom pa drek. Primerjamo pa bicikel in lamborđinija ter se kregamo, s katerim se dlje pride. Odvisno, kje pelješ, mar ne? Po krvavcu gor po travi boš malo morgen s lambijem...
Aha...sosedni forum je pa tudi kar se mene tiče čisto super stvar, in mislim da v NIČEMUR ni konkurenca ali sovražen temule. Zelo koristno je, da imamo v SLO dva taka foruma. Škoda le, da je na SE manj članov in s tem manj razprav. Je pač, kot pravi Darko, bolj nagnjen k Bascomu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregoral Član

Pridružen-a: Pet 24 Nov 2006 9:42 Prispevkov: 688 Aktiv.: 3.04 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Apr 20, 2012 8:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj jaz nikogar v nič ne silim .
Ne trdim da je BASCOM čisto sranje, te pa žal zapre na zelo omejeno področje.
PREPROSTOST je prednost, žal pa ni nekaj čemur lahko rečeš naložba.
PRENOSLJIVOST pa je recimo tako prednost kot naložba.
Primerjava z biciklom in lamborđinijem pa po mojem ni na mestu.
Jaz bi prej rekel da je primerjava med sekiro/mačeto in motorno žago!
Govorimo namreč o orodjih, kar pa lambo ni, razen če si imel traktor v mislih (delajo precej spodobne), s tem prideš pa za šalo tudi na krvavec .
Seveda boš en grmiček prej posekal s sekiro ali mačeto.
Ampak ko enkrat obvadaš delo z motorko si pa precej na boljšem kot tisti s sekirico .
Je pa žal treba prej prebrati navodila in namestiti list in verigo ko vzameš iz škatle.
Pa lepo delajte s tistim kar vam najbolj paše,
sam ne jamrat če ste narobe izbrali.
LP, Gregor
Nazadnje urejal/a gregoral Pet Apr 20, 2012 8:54 pm; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni