|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Jabuk Član

Pridružen-a: Sre 16 Maj 2012 16:30 Prispevkov: 12 Aktiv.: 0.08 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Čet Maj 17, 2012 1:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
dyfan je napisal/a: |
aly je napisal/a: |
...Zanimivo, da ostali nimamo teh težav... |
Ravno to sem mislil napisat.
Pa nas ni malo takih, ki brez problemov shajamo v takih razmerah. |
Pozabil sem napisat da stanovanja še ne uporabljam. Takega sem kupil in izvedel da imam 1x35A in električar je takoj izpostavil da je to pa pogojno problematično. Zato sem se že vdal v to da bom pač rabil stvari izmenično (sploh ko pogledaš nazivne moči porabnikov in malo sšteješ), potem pa vseeno pomislil, mogoče pa s kakim sistemom...
No in sedaj vas veliko pravi da imate ravno to doma in da klapa. Ja vrag potem bo pa tudi pri meni, kaj neki me je električar strašil... Verjetno je navajen živet v 3x20A, kjer ni nikoli "nesrečnih slučajev". |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jabuk Član

|
Objavljeno: Čet Maj 17, 2012 1:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
piroman je napisal/a: |
Kuhalna plošča na plin je tudi rešitev, če nisi zaprisežen fan elektrike. |
Nekatere kuhalne plošče so narejene tako da delajo v "multiplex" načinu. Recimo dve lahko delujeta na polno - v koliko se jih vključi več potem se vklapljajo izmenično oz ne grejejo na max. (To sem opazil na indukcijskih ploščah, baje pa obstajajo take izvedbe tudi steklokeramike) |
Odlično! To pa dejansko odpravlja problem. Se moram pozanimat ali so kar vse take ali tako naročim. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jabuk Član

|
Objavljeno: Čet Maj 17, 2012 1:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
laura je napisal/a: |
Hi!Kje pa imaš montiran FID-oziroma ali ti je dostopen.Če imaš dostop do njega brez DES-a,montiraj za njim 35A avtomatsko varovalko(danes temu se mi zdi pravijo odklopnik).Vsaj ne boš imel stroškov pri menjavi glavne varovalke. |
35A hitri FID kot "glavni" pred "glavno" varovalko na hodniku v omarici je itak bil predlog električarja. Se pa lahko zgodi da je "ruker" in odleti vseeno še una na hodniku. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jabuk Član

|
Objavljeno: Čet Maj 17, 2012 1:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
reber je napisal/a: |
Zadevo je možno avtomatizirati ali pa ustvariti nek protokol, po katerem boste uporabljali električne naprave v stanovanju.
Pralni in sušilni stroj nimata kaj delovat istočasno, večinoma sta oba v kopalnici in na isto vtičnico kar pomeni, da mora uporabnik zelo paziti, da nista vklopljena oba naenkrat. |
Ja no, mi po moško razmišljamo, ampak vprašaj ženske v družinah z več otroki, kjer je za oprat po 3 stroje naenkrat. Da še posušiš vmes in zložiš v omaro, ni boljšega. Tako da verjamem da bo moja žgala oba aparata naenkrat. 16A za oba skupaj (cca 3,3kW) bo zmogla prebavit. Lahko bi pa posebej dal, ko že vlečem štrom po celem stanovanju na novo. Hvala za pripombo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jabuk Član

|
Objavljeno: Čet Maj 17, 2012 1:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
mucek je napisal/a: |
Sam imam v stanovanju isto situacijo (35A, 1 faza) in me je sprva skrbelo isto (npr. že indukcija mi potegne 7,2 kW, če je vse vklopljeno!), a realno gledano se mi v dobrih treh letih ni dogajalo, da bi bilo kaj narobe.
Treba je sicer malo pomisliti, da ne hkrati kuhaš, pešeč, pereš perilo in še sušiš zraven, a kdaj smo pa tako pridni?!
LP, g |
To me pa pomirja. Gut.
Kar se pridnosti tiče, haha, v kako soboto se pa zna zgodit da radi vse podelamo pa da je pol čez teden mir. No ja, bomo pa pridni v presledkih. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jabuk Član

|
Objavljeno: Čet Maj 17, 2012 1:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lepo, da je izvedba tega možna, še lepše pa da ni ta 1 faza kaj posebnega in da v praksi [slovenščina je zame španska vas] BP. Saj veste, če imaš možnost kompliciraš, če pa ne gre se pa navadiš. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stane Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19 Prispevkov: 1281 Aktiv.: 5.79 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Čet Maj 17, 2012 1:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se pridružujem že naštetim nasvetom. Edino kar bi lahko dodal je rele (kontaktor) za vklop bojlerja. Ta kontaktor vežeš tako, da mu vklop npr. kuhalne plošče prepreči vklop. Ko kuhalni plošči pade poraba se bojler vklopi. Edino, kar se bo zgodilo je, da bo temperatura vode v bojlerju malo bolj nihala.
Na tisto rezervo z akumulatorji pa kar pozabi. Lahko pa daš bojlerju časovni rele za izklop. Časovnik naj ima eno tipko, ki je za izklop in po dveh urah (nastaviš po potrbi) se ponovno sam vklopi. Torej pred kuhanjem pritisneš tipko za izklop bojlerja za naprej določen čas.
Mislim, da ti bojler povzroča težave. Vklopljen je vedno in nikoli ne veš kdaj se grelec vklopi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jabuk Član

|
Objavljeno: Čet Maj 17, 2012 2:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
stane je napisal/a: |
Se pridružujem že naštetim nasvetom. Edino kar bi lahko dodal je rele (kontaktor) za vklop bojlerja. Ta kontaktor vežeš tako, da mu vklop npr. kuhalne plošče prepreči vklop. Ko kuhalni plošči pade poraba se bojler vklopi. Edino, kar se bo zgodilo je, da bo temperatura vode v bojlerju malo bolj nihala.
Na tisto rezervo z akumulatorji pa kar pozabi. Lahko pa daš bojlerju časovni rele za izklop. Časovnik naj ima eno tipko, ki je za izklop in po dveh urah (nastaviš po potrbi) se ponovno sam vklopi. Torej pred kuhanjem pritisneš tipko za izklop bojlerja za naprej določen čas.
Mislim, da ti bojler povzroča težave. Vklopljen je vedno in nikoli ne veš kdaj se grelec vklopi. |
Ja, bojler je edina "tempirana bomba". Ampak kako pa vežeš rele brez dodatne elektronike ki bi merila tok in prožila rele glede na tok? Kar zaporedno v tokokrogu? Sem že malo zarjavel in ne vem a obstajajo taki releji da delajo na tako nizko impedanco, po drugi strani pa bi se to kar precej grelo, nekaj bi bilo izgube... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.61 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Čet Maj 17, 2012 6:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jabuk je napisal/a: |
reber je napisal/a: |
Zadevo je možno avtomatizirati ali pa ustvariti nek protokol, po katerem boste uporabljali električne naprave v stanovanju.
Pralni in sušilni stroj nimata kaj delovat istočasno, večinoma sta oba v kopalnici in na isto vtičnico kar pomeni, da mora uporabnik zelo paziti, da nista vklopljena oba naenkrat. |
Ja no, mi po moško razmišljamo, ampak vprašaj ženske v družinah z več otroki, kjer je za oprat po 3 stroje naenkrat. Da še posušiš vmes in zložiš v omaro, ni boljšega. Tako da verjamem da bo moja žgala oba aparata naenkrat. 16A za oba skupaj (cca 3,3kW) bo zmogla prebavit. Lahko bi pa posebej dal, ko že vlečem štrom po celem stanovanju na novo. Hvala za pripombo. |
Pri 3 otrokih pri nas še nikoli nista delovala pralni in sušilni stroj naenkrat, ker sem mnenja, da je to nepotrebno. Žena je dejstvo, da oba stroja ne smeta delovati istočasno preprosto sprejela, ker sem ji pojasnil, da 16A pač ne bo dovolj in tudi razdelilec bi se v tem primeru scvrl, ker je le ena vtičnica. Ker se žena elektrike zelo boji, ni bilo nobenih pripomb, zato je včasih ženske, ki kaj preveč razmišljajo po svoje, smiselno malo ustrašiti, da se lahko zgodi električni udar, še bolj realno pa kakšen požar in to čisto resno če inštalacija ni dimenzionirana pravilno. V primeru sočasne uporabe obeh strojev npr v kopalnici, bo kvečjemu izklopilo varovalko v stanovanju, glavno pa le v primeru, če bo zraven deloval še kakšen močnejši porabnik.
Izgovori o "treh žehtah" zaporedoma so tako za lase privlečeni, čeprav povsem realni, tukaj pa bi lahko načeli govora o disciplini. Taki izgovori so nedopustni, da bi zato lahko počeli neumnosti ali pa je mogoče bolje preurediti inštalacijo in vzeti 3x 25A ali še bolje kar 3x 35A če nekomu ne gre v glavo, da je včasih treba delat z glavo, da bo račun za elektriko nekoliko nižji
Ker si iz Radovljice, si tako blizu mene, da ti v primeru težav lahko svetujem tudi osebno, seveda brezplačno, oziroma za kakšno ob klepetu.
Kar se pa tiče raznoraznih štromarjev je pa takole: nekateri svetujejo tako, da si naredijo biznis, drugi svetujejo tako, kakor vejo in znajo, velikokrat sploh ne znajo... eni bluzijo po svoje ker se niti njim ne sanja, spet drugi pa po kakšnem starem sistemu ali pa nekaj vmes, kakor kumu paše, sem pa že popravljal marsikakšne neumnosti, ki so bile kar improvizirane, da o barvah vodnikov sploh ne bi tukaj načenjal debate, kaj vse sem že videl.
Prav je, da je inštalacija ščitena s pravilno dimenzioniranimi varovalkami, da v primeru preobremenitve le te izklopijo napajanje. Cena priklopa je znana, vsak lahko preveri pri svojem elektro distributerju ali pa si izračuna kar sam, kakšna bo cena priklopa za večjo odjemno moč ali pa se preprosto prilagodi in sprejme protokol smiselne in pametne uporabe električnih naprav. _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1853 Aktiv.: 9.06
|
Objavljeno: Čet Maj 17, 2012 6:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če prenavljaš stanovanje, potem najprej poskrbi za novo napeljavo. ki bo prilagojena trifaznemu priklopu. Obvezno.
Poskrbi, da bo tvoja omarica imela vsaj še enkrat toliko praznega prostora, kot zasedenega. Potem lahko v omarico vgradiš še skoraj karkoli, odklopnike, preklopnike, timerje, magari kako malo opico (krmilnik), ki bo preklapljala.
Jaz imam vse kable speljane direktno v omarico, nobene doze na zidu, nobenega štrikanja kjerkoli drugje kot v omarici.
Potem počasi razmišljaj o tem, da ti Elektro spremeni priključek. _________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Merlin Član

Pridružen-a: Sob 29 Dec 2007 0:47 Prispevkov: 289 Aktiv.: 1.36
|
Objavljeno: Čet Maj 17, 2012 8:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mi smo štirje, glavna varovalka je pa 25A.
Ker je dvotarifni števec, peremo ponoči, ostalo pa brez problema folga že devet let.
Saj, ko ti na štedilniku zavre, moraš tako zmanjšat temperaturo. Pa se navadiš, da ne daš vseh piskrov naenkrat gor. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.42 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Maj 17, 2012 8:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
16A varovalka preverjeno prenese 4,5 kW sterilizator, se pravi kakih 20 min, da doseže temperaturo in potem še 20 min sterilizacije, ko temperaturo samo vzdržuje.
Če občasno za krajši čas presežeš nazivni tok varovalka ne izklopi. Vse to se razbere iz izklopne karakteristike, ki jo najdeš v proizvajalčevih papirjih. _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hugo81 Član

Pridružen-a: Tor 02 Nov 2010 21:14 Prispevkov: 25 Aktiv.: 0.14 Kraj: st. Marie am zee
|
Objavljeno: Čet Maj 17, 2012 8:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
NO pri nas sta na 25A vezani dve hiši oziroma 3 gospodinjstva. Torej 3x pralni stroj, 3x bojler,itd... Pa ženske nič ne pazijo kdaj perejo in kuhajo in pečejo pa nam je pancerko sam odnesl takrat ko sem poleti ob vsem tem še mešalc in švas aparat zram gnal...tak da 35A za eno stanovanje more bit vrh glave dost in prav presenečen bi bil če bi ti ratal pancerko skurit. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jabuk Član

|
Objavljeno: Čet Maj 17, 2012 9:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Krampus je napisal/a: |
Poskrbi, da bo tvoja omarica imela vsaj še enkrat toliko praznega prostora, kot zasedenega. Potem lahko v omarico vgradiš še skoraj karkoli, odklopnike, preklopnike, timerje, magari kako malo opico (krmilnik), ki bo preklapljala.
Jaz imam vse kable speljane direktno v omarico, nobene doze na zidu, nobenega štrikanja kjerkoli drugje kot v omarici. |
Pametno Polde. Nobene doze. To ti je moderno! No saj ne vem, verjetno se tako dela v 2012. Bom obvezno predlagal. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jabuk Član

|
Objavljeno: Čet Maj 17, 2012 9:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
hugo81 je napisal/a: |
NO pri nas sta na 25A vezani dve hiši oziroma 3 gospodinjstva. Torej 3x pralni stroj, 3x bojler,itd... Pa ženske nič ne pazijo kdaj perejo in kuhajo in pečejo pa nam je pancerko sam odnesl takrat ko sem poleti ob vsem tem še mešalc in švas aparat zram gnal...tak da 35A za eno stanovanje more bit vrh glave dost in prav presenečen bi bil če bi ti ratal pancerko skurit. |
Res ni kaj dodat. Švasal ne bom, mešalca ne bo... rešeni!
Hvala fantje za ideje in predloge. Marsikaj koristnega ste izpostavili. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni