|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
kensington Neznanec

Pridružen-a: Čet 22 Jan 2004 0:32 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Čet Jan 22, 2004 12:54 am Naslov sporočila: zamenjava kondenzatorjev |
|
|
Mene pa zanima sledeče!
Mam namreč več mama plat, kjer so napihnjeni kondenzatorji, Vse pa bi po mojem delovale, če bi le -te zamenjal. To sem tudi poskusil a se mi je zataknilo pri lotanju kondentzatorjev nazaj na plato. Izpulil jih sicer nekako sem, a me sedaj živcira to, da mi lot ne prime več nazaj. A obstaja kak poseben premaz da se da to zalotati nazaj?
Poskusil sem vse živo: pasto za lotanje, tekočino Write Flux, pa ni nič pomagalo. A je imel kdo kake iskušnje s tem, kako pribiti te kondenzatorje nazaj na plato? Poskusil sem tudi tako da sem pustil nogice od kondenzatorjev pa tudi ni nič pomagalo. Lot ne prime pa da ga Je.....!! Ja pa še nekaj! a je full narobe da mam kondenzatorje namesto 4.3 V 16V, ona druga cifra pa je na obeh ista? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
infrared Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 14:54 Prispevkov: 179 Aktiv.: 0.76
|
Objavljeno: Čet Jan 29, 2004 5:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ven jih jemleš na naslednji način( če nimaš odspajkovalne postaje) : Na priključke kondenzatorjev (predpostavljam da so to elektroliti) naneseseš malo več cina, potem z sspajkalom greješ oba priključka in ko sta dovolj segreta (cin se zliva ) previdno izvlečeš elko. Vstavljanje gre po istem postopku , samo paziti moraš , da ne poškoduješ "mame plate".
Paziti moraš , kajti "mama plata " ima 8 in več slojno vezje , tako , da vsako "nasilništvo" nepovratno poškoduje "mamico" .
Seveda pa ta operacija ne uspe z spajkalom šibkejšim od 50W in primerno špico. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Feb 23, 2004 6:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Hoj !
Elektrolitski kondenzatorji se ponavadi ne napihnejo iz čistega veselja , ali ker bi se kot krave prenapasli mokre detelje , ampak za tem navadno tiči resnejši vzrok. Največkrat je to previsoka napetost na njihovih priključkih.
Torej je verjetno "odletela" regulacija napetosti v swičerju napajalnika.
Ko pa se zgodi kaj takega . ponavadi kratko ne odnesejo samo ubogi elektroliti , ampak tudi kak dosti bolj "pomemben" del "mama plate" ali česarkoli že , kjer se ubožci nahajajo.
Lahko sicer z omenjeno operacijo poskušaš "mama plate" obuditi od mrtvih , vendar mislim , da bo to bolj trening v spajkanju in odspajkovanju.
Vseeno pa ti želim veliko uspeha pri popravilu ali pa "treningu".
lp Slowfly |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PPG78 Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09 Prispevkov: 2342 Aktiv.: 9.88 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: Pon Feb 23, 2004 8:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Slowfly, to kar si povedal je res, ampak pri nekaterih osnovnih ploščah (mislim da od ABIT-a) so bili vgrajeni kondenzatorji s slabim elektrolitom, ki je s časom stekel, kondenzator pa se je napihnil. Problem pri menjavi je le to da so kondenzatorji miniaturni in da morajo biti "low ESR", kar je težko dobiti v naših trgovinah.
Če boš malo "pogoglal" boš našel dosti napisanega na to temo.
LP, Peter |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kensington Neznanec

Pridružen-a: Čet 22 Jan 2004 0:32 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Sre Feb 25, 2004 8:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
No eno plato mi je res uspelo prelotat kondenzatorje,vendar mi je ko sem jo spravil v pogon samo za sekundo dala sliko, potem pa je vse izginilo.To mi dela zmeraj ko priklopim vse skupaj na napajalnik.Torej zgleda da se je še kak drug element "prenajedel detelje",a?
Sem vrgu vse skupaj v smeti.
Res pa hvala vsem za odgovore!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jjanez Neznanec

Pridružen-a: Sob 24 Jan 2004 1:12 Prispevkov: 9 Aktiv.: 0.04
|
Objavljeno: Ned Feb 29, 2004 7:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
nekdo je omenil 8-slojno plato. Kako to v praksi zgleda ?
Npr., dvoslojna plata je, če imaš dvostransko tiskano vezje, nekaj povezav zgoraj, nekaj spodaj. Kaj pa večslojna ? Prva in osma vidna zgoraj in spodaj, ostalih šest pa nekje vmes ? kako potem pricinijo elemente na npr. četrti sloj ? Kje bi bilo o tem kaj napisanega, tako, da se da razumeti ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37 Prispevkov: 1179 Aktiv.: 4.98 Kraj: vipava
|
Objavljeno: Ned Feb 29, 2004 11:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
ja tudi jaz sem že videl več slojno tiskano vezje običajno na strani piše koliko je slojno zanima pa tudi mene kako tako vezje zaspajkajo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PPG78 Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09 Prispevkov: 2342 Aktiv.: 9.88 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: Pon Mar 01, 2004 8:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Če je vezje večslojno oziroma multilayer ima več plasti s povezavami, torej na teh plasteh so samo povezave in nobenih elementov. Vse luknje so metalizirane (tako kot pri dvostranskem TIV) tako da spajkanje elementov nato ne predstavlja problemov.
Bom poskusil še poiskati kakšno sliko v prerezu.
LP, Peter |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni