www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Hall senzor + atmega8 + Bascom
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
elektrobum
Član
Član

Pridružen-a: Ned 13 Nov 2011 19:04
Aktiv.: 0.87
Kraj: Mb

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 24, 2012 10:33 am    Naslov sporočila:  Hall senzor + atmega8 + Bascom Odgovori s citatom

Že kar nekaj časa se mučim na tem kako bi DC motorju zmeril hitrost ter jo prikazal na LCD ter sem se sedaj odločil, za malo pomoči/ mnenja.
Moja ideja je ta , da sem na os motorčka namestil
cd. plošček ter na njega namestil dva majhna magneta ( dva zato, da se zbalansira zadeva) ter z hallovim senzorjem ( allegro a1321) bi meril
impulze ter nato po izračunu dobil hitrost ven, katero bi prikazoval. Delam pa v programu bascom, ter uporabljam mikrokontroler atmega8.
V določenih formih sem bral da moram impulze šteti na interrupt pinu, deliti s časom, upoštevati obseg kolesa(cd-ploščeka) in tako se dobi hitrost.
Ampak, nekako me zmede to v pisanju kode.
A hall senzor je treba vezat preko pull up upora(10k), je morda potreben kakšen ojač.?
Zelo bi bil hvaležen, če mi podate kakšno mnenje/ del kode za lažjo orentacijo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
KMX
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Jan 2009 16:49
Aktiv.: 1.54
Kraj: NOVA CERKEV

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 24, 2012 10:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obseg kolesa ni pomemben, ker je čas med dvema pulzoma iz senzorja neodvisen od premera kolesa.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.63
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 24, 2012 2:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

KMX je napisal/a:
Obseg kolesa ni pomemben, ker je čas med dvema pulzoma iz senzorja neodvisen od premera kolesa.

Za obrtae/min ne za kake m/h pa.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.19
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 25, 2012 9:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Neko frekvenco, - tudi inpulzi hall senzorja dajejo neko frekvenco, ki nas zanim - merimo principielno na dva načina:

Ali v časovni enoti štejemo impulze. Če je časovna enota ena sekunda, potem je rezultat že frekvenca. To pride v poštev za višje frekvence, hitrovrteči se stroji.

Ali pa merimo čas med dvema inpulzoma in potem izračunamo frekvenco iz 'periode', se pravi časa med dvema inpulzoma. To pride v poštev pri počasi vrtečih se strojih.

Če sem napisal nekaj, kar že veš, oprosti.

bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart
Nazaj na vrh
elektrobum
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 31, 2012 11:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No da ne bom odpiral nove teme, bom kar tukaj vprašal.

V bascomu delam z grafičnim LCD-jem 128*64 + glcdKS108.lbx

Pri izpisu texta imam neko težavo, kar se lepo vidi v priponki!
pri vrednosti 121.60 je 60 nekoliko zamaknjen dol!

čemu je to ? ...kako bi se lahko tega znebil, da bi mi dalo lepo vodoravno? je že imel kdo podobno težavo? ter kako jo je rešil?

pa tako mimogrede, ima kdo barvne fonte?? oz. vsaj kak free program za urejanje le teh.

lp
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.77
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 31, 2012 12:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

huh...lahko pripneš del kode, kjer izpisuješ te številke?

Barvne fonte...kako to misliš? LCD je enobarvni...
PS.:mogoče je tole bolj tema za forum od revije SE - tam so bolj bascomaši.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
elektrobum
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 31, 2012 12:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

to je samo izpis za tisti del kjer je 121.60

Lcdat 6 , 0 , "m :"
Lcd Fusing(pot , "#.##")

ja mi je sedaj potegnal, ko sem šel datasheet malo bolj podrobno čez Smile
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 31, 2012 1:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem prišel do zaključka da GLCD-ju ne paše preveč uporaba fusing in podobnih ukazov in sem uporabljal raje "ovinke", če se je le dalo.
Podobno kot tebi se zna zgoditi če lcd piše čez rob (lahko gre čez rob prazen znak, pa je dovolj da se vrstica premakne). poskusi odstraniti vrstico: LCDAT 6,0,"m:". Namesto nje daj LCDAT 6,0,"" tako da lcd-ju poveš kje naj začne pisati. Če ne gre drugače pa razbij številko na int (celi del) in frac (decimalni del) in izpiši posebej.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Vlado
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35
Aktiv.: 2.38
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 31, 2012 6:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Predvidevam da je spremenljivka "pot" tipa single.
Namesto ukaza Fusing lahko uporabiš Config single in se boš izognil ukazu Fusing.

Config Single = Scientific , Digits = 2

LP
Nazaj na vrh
elektrobum
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 31, 2012 7:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ne vem, ampak sem sedaj probal čist osnovno zgolj prikaz besedila, in mi ga prav tako zamakne za 1 pixl !

??
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 31, 2012 7:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sicer dvomim da je to krivo, ampak mislim da bi moral uporabljati glcdks108.lib in ne lbx.
Kateri font pa uporabljaš?
Naredi takole:

Koda:
lcdat 1,0,""
for n=1 to 20
lcd "A"
wait 1
next

tako ti bo počasi eno po eno pisal gor črke A in boš videl kdaj in kje zadevo zamakne.
Nazaj na vrh
elektrobum
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 31, 2012 7:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sem probal

spremeniti v .lib pa ni bili nič drugače.
ter sem naložil ta program ter vedno zamakne točno na sredini ekrana za pixl
uporabljam pa Font8x8
si ne pridem gor kaj bi bilo to narobe
Nazaj na vrh
Vlado
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35
Aktiv.: 2.38
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 31, 2012 7:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poskusi narisati horizontalno črto ter preštej piksle kje se zgodi zamik.
LCD ima dva kontrolerja za levo in desno polovico in dva pina za njihovo kontrolo
(Ce in Ce2).
Ali lahko preizkusiš kak drug LCD.
Kateri LCD imaš?
Pripni nastavitve (config) za LCD.
LP
Nazaj na vrh
elektrobum
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 31, 2012 9:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam :
DEM128064BSBH-PW-N/V 285
drugih grafičnih pa nimam , zgolj enega alfanumeričnega.

nastavitev:
Config Graphlcd = 128 * 64sed , Dataport = Porta , Controlport = Portc , Ce = 3 , Ce2 = 4 , Cd = 0 , Rd = 1 , Enable = 2 , Reset = 5

sem naredil izpis horizontalne črte ter deluje povsem normalno brez zamika!!
po kodi :

For X = 0 To 128
For Y = 50 To 50
Pset X , Y , 1
Next
Next

se pravi, kakor pa vnesem črke pa mi naredi zamik na sredini!
a je to kaj v knjižnici narobe?
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 31, 2012 10:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

imaš zadnjo verzijo bascom kompilerja?
Pa---ko si preskušal moj program, ti je zamaknilo takoj, ko je napisalo črko na drugi polovici ali šele čisto pri zadnji?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni