|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Drago_G Član

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2010 15:12 Prispevkov: 288 Aktiv.: 1.63 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: Tor Jun 05, 2012 10:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bom izkoristil to temo za eno majhno vprašanje glede strel. Upam, da vas ne bom razdvojil, kot smo se s kolegi.
Torej kako je z varnostjo zadrževanja pod daljnovodom v času neviht?
Imejmo hipotetičen primer: ravnina, polje z osamljenimi drevesi brez varnega zatočišča (avto, hiša,...). Po sredini polja teče dvosistemski daljnovod. Ujame nas nevihta, kam naj se umaknemo pred strelo?
Drevesa so odsvetovana. Počep na sredi ravnine zmanjša našo višino, toda ...
Pogovarjali smo se, da je varno iti pod daljnovod, saj bo strela zadela v daljnovod (zaščitna vrv) in ne v nas. Toda še vedno obstaja nevarnost, zato si nismo enotni kam se umakniti pod daljnovod. Nekateri zagovarjajo na sredino med dvema stebroma (najmanjša napetost koraka, saj strela preide iz zaščitne vrvi v zemljo po stebru), medtem ko drugi zagovarjajo v sredino stebra (seveda brez dotika z železno konstrukcijo), saj je tam največji približek Faradeyevi kletki in posledično najboljša varnost pred zadetkom strele.
Kaj o tem menite ostali? _________________ Neumnih vprašanj ni, so le neumni odgovori |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.00 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Jun 05, 2012 11:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Drago_G je napisal/a: |
....... ko drugi zagovarjajo v sredino stebra (seveda brez dotika z železno konstrukcijo), saj je tam največji približek Faradeyevi kletki in posledično najboljša varnost pred zadetkom strele. |
Tole je nedvomno najboljša izbira. Je pa problem v tem, da je do tja treba priti, kar seveda predstavlja večji riziko kot pa priti na sredino med oba stebra.
Je pa strela docela nepredvidljiv pojav in popolnoma varen nisi niti v avtomobilu. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1906 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Sre Jun 06, 2012 4:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Eni moji stranki so pred leti napeljali daljnovod blizu hiše- Dovolil jim je, ker so mu dejali, da bo vse strele potegnilo v daljnovod in jih sprostilo daleč proč.
Kaj v njegovi hiši ni razf...o ne vem. Vem pa, da sem iz hiše nosil črno in ožgano opremo
Morda je krivo to, da se gospod piše Strel
Jaz sem ga že davno prekrstil v gospod Strela  _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.67 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Jun 06, 2012 8:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Opremo v hiši mu požge zaradi indukcije in kakšnih zalutanih krakov strele.
Pred strelo si vsekakor najbolj varen v sredini stebra daljnovoda - tam te zalutani kraki ne morejo dobiti. Je pa tam lahko zelo velika napetost koraka, zato je najbolje stati na eni nogi ves čas nevihte  _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.74 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Sre Jun 06, 2012 10:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mene pa zanima s čim doma izdelanim bi se zaščitilo pašnega pastirja pred udarom strele? Siceri ima Horizont polno ponudbo izdelkov, vendar se mi cene občasno zdijo nerazumne. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1906 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Sre Jun 06, 2012 10:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iskrišče ?
Verjetno ti kje v garaži leži odrabljena avtomobilska svečka, ki ji samo povečaš razmik elektrod in jo priklopiš na žico ter na navoj priključiš ozemljitev  _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Wrecker Član

Pridružen-a: Pet 11 Feb 2011 22:43 Prispevkov: 254 Aktiv.: 1.45
|
Objavljeno: Sre Jun 06, 2012 10:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem opazoval kako en električni pastir "prebija". Nosilec žice je pribit na drevo, iskra gre ob plastiki od žice do lubja in je kar debela in dolga okoli 2cm. Površina drevesa je pod tem mestom v velikosti ene dlani kar lepo črna. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni