|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bobo Neznanec

Pridružen-a: Sob 24 Jun 2006 11:31 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Sob Jun 24, 2006 11:38 am Naslov sporočila: Filtri za UHF signal |
|
|
Zanima me če obstaja kak program za izračun elementov za dimenzioniranje filtrov za določen kanal. Recimo z eno anteno bi rad lovil K31 in K60 z drugo pa K52 in K22.
Kako prepustiti omenjene kanale ostale pa zadušiti? Z B4 in B5 kretnico to ni možno.
Mogoče obstajajo kaki programi na netu za izračun elementov? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.13 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sob Jun 24, 2006 4:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Programa za izračun takih kombinacij ni. Programi računajo posamezen tip filtra ali pa kvečjemu kretnico. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50 Prispevkov: 781 Aktiv.: 3.30 Kraj: Radenci
|
Objavljeno: Sob Jun 24, 2006 9:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tak filter se da izdelati z dvema, vzporedno vezanima kanalnima filtroma. Vendar je pa tako, da če bi podatke za filtre izračunal in izdelal z ne vem kako natančnostjo, frekvence sigurno nebi zadel. Zato se taka stvar izdela približno in potem z primernim instrumentom uglasi.
Ne vem za kako močne signale gre, če so dovolj močni, se da zvezati skupaj s pomočjo delilnika, ta poskrbi za to, da je vse OK z impedancami, vendar obstaja zelo velika verjetnost, da se ti pojavijo v sliki refleksije, ali pa celo kaka mešanja v obliki mreže v sliki.
LP, Janko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bobo Neznanec

|
Objavljeno: Ned Jun 25, 2006 1:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ker sosed ima na strehi sistem anten (sedem) in lovi z eno anteno ORF 2 na K23 z drugo anteno pa HRT 2 na K28 in to je seveda nekako združeno? KAKO?? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

|
Objavljeno: Ned Jun 25, 2006 2:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Združiti se da na več načinov. Elrad je imel in mislim da se še dobi, za to predvidena dva sistema. Eden je z TV+ sistemom ojačevalnikov, ki so kanalni. Se pravi da za vsak kanal, ki ga hočeš sprejemati potrebuješ en ojačevalnik. To je zame najboljši sistem, obsega možnost enostopenjskih, dvostopenjskih ojačevalnikov in pa samo filtrov. Tako lahko z tem sistemom na koncu dosežeš, da so vsi sprejemani signali na antenski vtičnici približno enake jakosti. Ni pa to poceni.
Drug sistem je pa z filtrom TKF, ki je pa v bistvu samo kanalni filter, s pomočjo katerega pač antene združiš, da na koncu vse skupaj pelješ po enem kablu do TV. Vmes lahko daš še kak širokopasovni ojačevalnik, ki pač vse signale enako ojači, pa naj so to slabši ali močnejši.
Obstaja pa še tretja možnost, da napraviš kombinacijo TV+ ojačevalnikov in TKF filtra, kjer močnejše signale združiš z filtrom, z katerega greš na TV+ ojačevalnike, kjer ojačiš tiste malo slabše signale in na koncu na TV sprejemnik.
To so pač sistemi, ki jih poznam jaz, verjetno pa obstaja še kaka druga možnost, pa se bo še kdo razpisal.
LP, Janko
Mimogrede, s katerega konca Slovenije pa si, tudi ta podatek lahko marsikaj pove, jaz poznam razmere v moji okolici, kdo drug pa v njegovi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bobo Neznanec

|
Objavljeno: Tor Jun 27, 2006 11:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem iz okolice MS, če si ti iz Radencev potem so stvari iste. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

|
Objavljeno: Tor Jun 27, 2006 12:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, zadeve so zelo podobne, zaradi prisotnosti hribov pa vseeno specifične. Jaz recimo v Radencih ne morem sprejemati A-kanala, pa tudi programi, ki jih sprejemamo z pohorja so bolj slabi.
Jaz bi prosil soseda, da me spusti na podstrešje in pogledal kaj ima montirano, ter kakšna je kvaliteta slik in katere kanale vse sprejema. Upam da nisi v sporu z njim, . Mogoče vprašal kdo mu je montiral.
Drugače pa zadeve, o katerih sem govoril v zgornjem postu prodajajo v MS, v Mercatorjevi trgovini na Slovenski ulici (poleg Zvezde, tam kjer je tudi prehod mimo cvetličarne na tržnico). Nisem sicer siguren, koliko ti pri nakupu lahko pomagajo trgovci, tako da je vseeno fajn, če veš kaj potrebuješ.
Jaz bi se odločil za kombinacijo Filtra TKF in kanalnih ojačevalnikov. Če slučajno ne dobiš za kateri določeni kanal, ti lahko tudi jaz preglasim, le področje mora biti pravo, VHF, UHF, čim bližje željenemu kanalu.
LP, Janko
Še to, dober monter anten pride k stranki prvo z merilno anteno in merilnim sprejemnikom, pomeri kaj je v zraku in se šele nato odloči, kaj bo napravil. Temu se ti mogoče lahko izogneš, če je pri sosedu montiran nek kupljen sistem. Je pa tako, da včasih tudi par metrov zračne linije pomeni ogromno.
Nazadnje urejal/a japek Tor Jun 27, 2006 1:06 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
becijas Član

Pridružen-a: Sob 27 Jan 2007 15:09 Prispevkov: 16 Aktiv.: 0.07 Kraj: Menges
|
Objavljeno: Sre Mar 28, 2007 11:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
vidim da je ze kar nekaj casa odkar je zadnjic tekla beseda, ampak vseeno; a se da dobiti kaksen nacrt, kako se neko frekvenco strojno omeji (ostale pa porezira)? da bi to sam naredil doma-ljubiteljsko! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Mar 28, 2007 11:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
becijas je napisal/a: |
kako se neko frekvenco strojno omeji (ostale pa porezira)? |
Definiraj, kaj si mislil z pojmom "Strojno omeji", taqko kot si napisal je to zame isto, kot "porezirati"
Na to temo imam kar precej literature in načrtov, vendar le v italijanščini. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
becijas Član

|
Objavljeno: Čet Mar 29, 2007 12:00 am Naslov sporočila: |
|
|
ja italijanscina NI moj jezik, rad bi zvedel kako moram skupaj zmetat kondenzatorje, tuljave,... da bi iz celotnega spektra dobil le doloceno frekvenco.recimo da zelim preko antene dobiti samo pop tv. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.00 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
becijas Član

|
Objavljeno: Čet Mar 29, 2007 1:20 am Naslov sporočila: |
|
|
hehe, eno je kupit, drugo je pa doma sam naredi, se igrat, se nekaj novega naucit in biti zato ZADOVOLJEN. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.00 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Čet Mar 29, 2007 1:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Lepo se je doma igrati, vendar se je bolje igrati s stvarmi, ki se vsaj pogojno izplačajo. Če želiš izdelati sam filtre za UHF področje, boš za to potreboval poliskop ali kakšen spektralni analizator z tracking generatorjem ki gre tja do 700MHz (veliko veliko evrov) ali prijatelja, ki to ima, da stvar spraviš v red. Na računanje in točno izdelavo po računu pa lahko takoj pozabiš. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.95 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Čet Mar 29, 2007 7:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa če pozanimaš v podjetju http://www.iskra-antene.si/ Jaz sem imel težave z izbiro kanala v mojem kraju.Ker v trgovini nisem mogel dobiti ustrezen kanalnik in filter.Pa sem naročil in dobil odgovarjači kanalnik.Je tudi najlažje da pride zmerit in dobiš sigurno podatke za kanale.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Čet Mar 29, 2007 8:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Se strinjam z mnenjem andrejj-a. Sicer pa so ti filtri narejeni kot vzporedni nihajni krog, kateremu frekvenco se nastavlja s spremenljivim kondenzatorjem. Ampak delo na visokih frekvencah... beri sporočilo s55m-ja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni