|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.39
|
Objavljeno: Tor Okt 09, 2012 9:10 am Naslov sporočila: |
|
|
psevdonim je napisal/a: |
Citiram: |
lahko probaš z metalhalogeno 250W, obe imata nekje 20.000 lumnov |
lonec 400W ima po podatkih prodajalca (intralighting) 31.000Lum |
Tole je iz Osram-ovega kataloga...
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
96.05 KB |
Pogledana: |
23 krat |

|
_________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3407 Aktiv.: 14.92 Kraj: slo
|
Objavljeno: Tor Okt 09, 2012 10:21 am Naslov sporočila: |
|
|
mogoče je razlika v tem, da oni navajajo svetilnost točno določenega reflektorja z vgrajeno žarnico, Osram pa svetilnost žarnice brez reflektorja ?
_________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.74 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Tor Okt 09, 2012 12:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
ro-bi je napisal/a: |
ro-bi je napisal/a: |
Sem si zmontiral manjšo v delavnico , kjer je postal beli dan
Nisem vedel, da obstajajo take "bombe"!??! |
Samo v informacijo- še vedno dela 6 kosov teh žarnic- 5 jih sveti min. 10 ur na dan  |
Se opravičujem, ampak še zmeraj ne vem o kateri sijalki je govora? Koliko vatna je mi bolj malo pove.
Več mi pove tista iz Evrospina: Star'slight, 18W, 1057lm, 4200K Dejansko me preseneča, ne vem kakšna pa bo dejanska življenska doba, tudi se zanj nebom kaj dosti sekiral saj je bila precej ugodna. Moram reči samo, da gori že bistveno dlje od Hoferjevaga klumpa, kjer dobiš dve v kompletu.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.39
|
Objavljeno: Tor Okt 09, 2012 12:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
psevdonim je napisal/a: |
mogoče je razlika v tem, da oni navajajo svetilnost točno določenega reflektorja z vgrajeno žarnico, Osram pa svetilnost žarnice brez reflektorja ? |
No ja... čisto možno je, da gre za kitajske lumne, definicjija je pa skrita v drobni tisk.
Če se gleda izsevana svetloba samo v smeri navzdol, potem je očitno razlika z reflektorjem ali brez. Podatek od Osrama je za celotno svetlobo, torej so zajete vse smeri.
_________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
majstr2 Član

Pridružen-a: Sob 29 Sep 2012 0:12 Prispevkov: 40 Aktiv.: 0.26 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Tor Okt 09, 2012 12:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
horvi je napisal/a: |
majstr2 je napisal/a: |
To je na meji norosti.
Najnovejše ledice dosegajo okoli 80lm/W
|
no to pa ne bo čisto res ... pri 85°C že dosegajo 130lm/W
vir: Cree |
Takih se ne vgrajuje v resna svetila, pa tudi 6000K je obupno za gledat, fajn je še CRI 80 ali več in potem prideš na to cifro ki sem jo omenil.
Večji emittorji, ki imajo po 4-5000 lumnov imajo mnogo slabše izkoristke.
Cree ima pri takih pogojih in sveži! ledici 110lumnov/watt
Že po nekaj urah delovanja pa ta svetilnost pade in se stabilizira pri kake 100lumnih/W
V glavnem niti približno blizu obljubljenim 149
v firmi moram zamenjati dušilke v dveh lučeh, ker brnita, ropotata. Lotil sem se razdiranja in se mi vse, kar primem, zlomi, zdrobi (vsi gumijasti in plastični deli, izolacija na žicah, vrstne sponke, totalno pregreto), zato me zanima, ali že obstaja kakšna žarnica/svetilka/tehnologija, ki bi dala isto svetlobo pri manjši moči.
|
V luči gredo ponavadi: Keramično podnožje in keramične sponke, pravtako silikonske žice, ki vodijo tudi izven ohišja
Lahko je tudi slab design - ohišje namenjeno za polovico ali četrtino manjšo svetilnost ali pa slabe žarnice - nizek izkoristek in veliko gretja
MHG lampe so še najboljše kar se vsega tiče.
Natrijevke so precej neuporabne zaradi grozne svetlobe, mogoče res kakšne kvalitetne visokotlačne pridejo v poštev (če ni kvaliteta svetlobe problem temveč samo, da je)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.74 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Tor Okt 09, 2012 2:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Majstr ampak ti si pa res v vseh branžah resnično najpametnejši, ni kaj. Nima pomena njemu ugovarjati. Če pogledate malce na ostale pogovore je on definitivno drugi Einstein. Pravi Majstr. nimaš zastonj tega imena.
Končno mi je uspelo najti nekoga za v mojo do sedaj prazno ignore listo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.86 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Tor Okt 09, 2012 3:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Namesto 400W obične Osramone poskusi Philips HPI Master Plus 250W. Sveti močno in bi znalo biti enako kot z novimi 400W Osram.
Naj še omenim, da so 3 krat dražje od Osrama. Osram se dobi za okoli 10EUR, Philips Master pa 35EUR. Razlika pa je očitna.
Pri menjavi še dobro očisti svetilo in bo več kot novo.
_________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.54 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Tor Okt 09, 2012 6:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Takih se ne vgrajuje v resna svetila, pa tudi 6000K je obupno za gledat, fajn je še CRI 80 ali več in potem prideš na to cifro ki sem jo omenil.
Večji emittorji, ki imajo po 4-5000 lumnov imajo mnogo slabše izkoristke.
Cree ima pri takih pogojih in sveži! ledici 110lumnov/watt
Že po nekaj urah delovanja pa ta svetilnost pade in se stabilizira pri kake 100lumnih/W |
Lahko navedeš kakšen vir, od kje si to pobral!?
............V glavnem niti približno blizu obljubljenim 149 |
Približno tako, kot tvoja meja norosti (80lm/W), ki se je začuda, po parih postih že dvignila, v norost!
Spominjaš me na nekoga, ki je že bil na forumu in se že nekaj časa ne oglaša .
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
majstr2 Član

Pridružen-a: Sob 29 Sep 2012 0:12 Prispevkov: 40 Aktiv.: 0.26 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sre Okt 10, 2012 10:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko navedeš kakšen vir, od kje si to pobral!? |
Iz farnella in njihovih ledic
Približno tako, kot tvoja meja norosti (80lm/W), ki se je začuda, po parih postih že dvignila, v norost! Spominjaš me na nekoga, ki je že bil na forumu in se že nekaj časa ne oglaša Shocked |
Mogoče je bila meja prehuda. Vendar pa ni za verjeti nikomur, ki oglašuje tako visoke cifre in še večje prihranke, in tisti ponudnik zelo verjetno prefinjeno nateguje kupce.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3407 Aktiv.: 14.92 Kraj: slo
|
Objavljeno: Pon Okt 15, 2012 10:15 am Naslov sporočila: |
|
|
prosim za pomoč oz. razlago: malce sem v megli glede tipov žarnic. Na voljo (za naročilo) imam reflektor, v katerega gre natijeva ALI metal-halogena žarnica, brez predelav, ista dušilka za vse.
Vprašanje: kam spada Osram 400W HQL (MBF-U) ? Med natrijeve, metalhalogene, ali nikamor od naštetih ?
_________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.81 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pon Okt 15, 2012 10:27 am Naslov sporočila: |
|
|
metal-halogena ,visokotlačna , živosrebrna žarnica
_________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 501 dni