www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Eloksacija v domači delavnici
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.03
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 15, 2012 8:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kroko je napisal/a:
Kako je treba pripraviti površino preden se odnese v eloksacijo?
Koliko eloksacija doda/odvzame materiala in spremeni velikost kosa?
Kakšna pa je okvirna normalna cena eloksacije?

Eloksacija ne popravi površine. Prej bi rekel, da napake še povdari. Predvsem je dobro, da je površina dobro razmaščena.

Kar se odvzema oziroma dodajanje materiala tiče je to tako malenkostno, da lahko kar zanemariš.

Cena je zelo odvisna od tega koliko je priprave dela s tvojim kosom. Načeloma je sicer podana glede na površino, a če je tega več se gleda tudi kako se stvari vpenjajo pri potapljanju v vse kadi.
Glede na to, da se večino tega eloksira v naravni barvi ali pa v črni barvi je to najceneje.
Barvne eloksacije so drage. In težko sploh dobiš koga, ki bi ti barvno eloksiral. Jaz sem precej iskal, naletel pa na odgovore, da se lahko dogovorimo, če bom imel dovolj kosov.

Matej79
Član
Član

Pridružen-a: Ned 11 Sep 2011 21:15
Aktiv.: 2.04
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 15, 2012 11:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če želiš barvno eloksacijo, se je najbolje dogovoriti, da eloksiranja ne zaključijo s "kuhanjem", torej da pore ostanejo odprte. Barvanje je popolnoma enostavno, saj se za to uporabljajo nestrupena naravna barvila (jasno da tudi kemija), ki se uporabljajo recimo v kuhinji. Bistvo je v tem, da se obdelovanec potopi v barvo pri določeni temperaturi, in se kasneje ko se pore napolnijo z barvo potopi v vrelo vodo, da se pore zaprejo. Odtenek je pač odvisen od časa v barvni kopeli.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tomazp
Član
Član

Pridružen-a: Sob 02 Feb 2008 13:24
Aktiv.: 2.64
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 16, 2012 9:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Eloksacija majhih kosov je zelo enostavna zadeva. Sam se jo večkrat poslužujem, saj mi vzame bistveno manj časa, kot da se odpeljem nekam in čakam. Rezultati so odlični in ponovljivi. Osnovne stvari, ki se jih potrebuje je NaOH, H2SO4 in dovolj močan napajalnik. Seveda je treba paziti tudi na svoje zdravje (zaščitna sredstva, hlapi)

Pri eloksaciji je treba pazit tudi na izbiro materiala. Večja je čistoča materiala, boljši so rezultati.

Obdelovanec se razmasti z rastopino NaOH. NaOH material tudi površinsko odpre oz. postane mat. Glede na čas kopeli je odvisna matiranost materiala. Ta postopek prikrije manjše nepravilnosti v materialu (rahle praske). Pri tem postopku material rad površinsko postane črn (nečistoče). To se najlažje očisti v UZ kopeli. Lahko tudi tako, da se obdelovanec očiti z vodo in za kratek čas da v kopel z razrečeno H2SO4.

Po tem je obelovanec pripravljen na eloksiranje v razrečeni H2SO4. Daljši je čas eloksacije, globje bo eloksirano.

Sledi spiranje. Po želji barvanje. Ustrezne so tudi barve za tekstil.

Po barvanju sledi zapiranje por, kjer se aluminijev oksid pretvori v alum. hidrat.

Več detajlov o eloksaciji in drugih postopkih obdelave aluminija pa se najde tudi na spodnjih linkih:

http://www.alu.dk/videnbaser/modul/A00296.htm
http://www.alu.dk/videnbaser/modul/A00310.htm
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
LEDuser
Član
Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06
Aktiv.: 5.27
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 16, 2012 2:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem poskušal z večimi barvami (za perilo, inkjet tiskalnike itd) in so bili vsi čudni rezultati. S črno inkjet barvo, če sem eloksiral na tanko se je naredila zlata, pri debelejši eloksaciji pa bakrena oz. zlata.

Za kvalitetno eloksacijo potrebuješ nizke temperature se pravi da moraš imeti veliko kad ali pa kad hladiti. Zaradi vseh teh problemov jaz rajši odnesem Svetku ki naredi v enem dnevu in to kvalitetno računa pa par €. Eloksacija je tako trda, da če jo rahlo drgneš s pilo se ne poznajo praske.

Eloksacija ne zakrije "napak" kot barva kvečjemu še odkrije. Zato jaz pred eloksiranjem pobrusim z vodobrusnim (1000) smirkovim papirjem nato pa še spoliram s polirno pasto. Razmasti pa on.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni