www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Predgretje motorja
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
joejoe
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 17:10
Aktiv.: 0.05
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 23, 2012 8:14 pm    Naslov sporočila:  Re: Predgretje motorja Odgovori s citatom

barosa je napisal/a:
Ima kdo izkušnje z grelci bloka za zimske dni?
Ali pa, da bi zadevo izdelal doma. Vzel bi npr grelec vode iz kašnega aparata
pomivalni, pralni stroj... ter ga dal na neko mesto kjer bi grel hladilno tekočino ?
lp.

Sam sem to hotel vgraditi na Cliota, zdaj spet razmišljam, da bi to vgradil v Mazdo. Sam sem našel grelce firme DEFA. Komplet za segrevanje bloka motorja s priključnim kablom in vsem materialom pride v rangu 250€ (grelec 100, kit za montažo okol 40EUR, pa kabli cca 60EUR).

Do službe imam manj kot pet kilometrov, avto je parkiran le pod nadstreškom. Zares mi je precej več za pomagat denarnici z manjšo obrabo motorja, kot pa za komfort Smile

http://www.defa.com/en/html/automotive/warmup/

Imajo tudi selektor za avto, pa noter lahko dodaš še grelec kabine, polnilec akumulatorja in še celega boga stvari.

V bistvu je mal smotano, da grelci bloka motorja (Engine block heater) za USA avte stanejo v rangu 20USD, v EU je pa to cela (in draga!) znanost Smile
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.98

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 23, 2012 8:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če segreješ olje, se bo toplota enakomerno porazdelila po motorju in bo topel cel motor čez določen čas. Proti obrabi je bolje imeti toplo olje kot toplo vodo.
barosa
Član
Član

Pridružen-a: Ned 18 Jul 2010 23:28
Aktiv.: 0.79
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 23, 2012 9:49 pm    Naslov sporočila:  Re: Predgretje motorja Odgovori s citatom

joejoe je napisal/a:
barosa je napisal/a:
Ima kdo izkušnje z grelci bloka za zimske dni?
Ali pa, da bi zadevo izdelal doma. Vzel bi npr grelec vode iz kašnega aparata
pomivalni, pralni stroj... ter ga dal na neko mesto kjer bi grel hladilno tekočino ?
lp.

Sam sem to hotel vgraditi na Cliota, zdaj spet razmišljam, da bi to vgradil v Mazdo. Sam sem našel grelce firme DEFA. Komplet za segrevanje bloka motorja s priključnim kablom in vsem materialom pride v rangu 250€ (grelec 100, kit za montažo okol 40EUR, pa kabli cca 60EUR).

Do službe imam manj kot pet kilometrov, avto je parkiran le pod nadstreškom. Zares mi je precej več za pomagat denarnici z manjšo obrabo motorja, kot pa za komfort Smile

http://www.defa.com/en/html/automotive/warmup/

Imajo tudi selektor za avto, pa noter lahko dodaš še grelec kabine, polnilec akumulatorja in še celega boga stvari.

V bistvu je mal smotano, da grelci bloka motorja (Engine block heater) za USA avte stanejo v rangu 20USD, v EU je pa to cela (in draga!) znanost Smile

Misliš, da tisti iz USA niso enaki našim? Mislil sem, da so ti "čepi" neke serijske dimenzije

Bral sem, da imajo v Kanadi taki avtomobili kot moj 1.9cdti že serijsko noter grelec podoben temu od defe (v bloku). Tako, da se tudi našel ta grelec za manj kot 100€. Razmišljam, da bi ga kar naročil
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
barosa
Član
Član

Pridružen-a: Ned 18 Jul 2010 23:28
Aktiv.: 0.79
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 24, 2012 1:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mobwap je napisal/a:
Citiram:
zaradi črpalke katera bo poganjala vodo. Če namontiram samo grelec v motor
bo voda topla samo v motorju.

Jaz res ne vem v čem je problem. Vsi proizvajalci ogrevajo samo motor (pustimo zdaj neke polarne in severne skandinavske izvedbe).
Voda sploh nebo nikamor krožila če greješ hladilnik, ker termostat nebo spustil vode skozi glavo in blok motorja, dokler nebo dosegla 87-95 stopinj celzija. Tudi ko je motor zagnan voda ne kroži nikamor dokler termostat ne odpre tokokroga.

Smiselno je ogrevati grelec kabine (nekateri avti imajo to vgrajeno serijsko), a to ne pomaga veliko motorju.

Nekateri ogrevajo vodo na glavi motorja, kar že ima smisel, ali pa grelec v spodnjem delu motorja in termodinamika sama dviga toplo vodo proti glavi motorja. Tudi serijsko vgrajeni taki grelci segrejejo na maksimalno 50 stopinj in so vezani na termostat.

A ni tako, da se ta grelec vtakne na cev med pečko ter blok motorja, kjer pa lahko voda kroži tudi, če ni odprt termostat ?
Nazaj na vrh
gregamax
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sob 10 Nov 2012 7:53
Aktiv.: 0.01
Kraj: Metlika

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 10, 2012 8:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo!
No, ker je že debata o teh grelcih motorja, se tudi jaz nagibam v tej smeri, ker se moj avto do šihta po zimi ne segreje in vedno zmrzujem! Na netu sem našel en grelec (sicer jih je malo morje), kateri deluje na 220V in ima moč 2000W. Vgrajeno ima tudi črpalko katera poganja tekočino skozi motor ter pečko. Zadeva je cenovno zelo ugodna, glede na ostale grelce. Zanima me, če ima kdo že kaj takega vgrajenega v svoj avtomobil? link: http://www.aliexpress.com/item/Auto-Parts-Engine-preheater/324622642.html
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.61
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 10, 2012 8:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ro-bi je napisal/a:
Če segreješ olje, se bo toplota enakomerno porazdelila po motorju in bo topel cel motor čez določen čas. Proti obrabi je bolje imeti toplo olje kot toplo vodo.

Če ogreješ blok motorja, se bo delno segrelo tudi olje v karterju, čeprav je olje na dnu. Po zagonu motorja, ko olje začne krožiti, se bo olje s pretokom skozi blok zelo hitro segrelo. Da bi grel olje direktno, bi moral nekako segrevat dno karterja, kar je veliko težje izvedljivo, kot pa se priključiti na vodni hladilni sistem. Segreto olje bi se s pretokom skozi hladni blok motorja na začetku, zelo hitro ohladilo, tako da samo segrevanje olja brez segrevanja bloka spet ni prava rešitev.

Mimogrede me zanima, če ima kdo informacijo, koliko časa običajno traja segrevanje bloka motorja z grelcem recimo 2000W? Masa bloka motorja je kar velika, poleg tega je brez toplotne izolacije in so zunaj na mrazu tudi znatne izgube. Če predpostavimo, da razni grelci tipa Webasto in podobni, ki imajo moč tudi preko 5kW, rabijo vsaj pol ure in več, bi z 2kW grelcem rabil recimo 2 uri, kar bi zneslo 4kWh, cenovno je to Rolling Eyes kakšnih 0,25€ odvisno od tarife in cen, ampak nisem kaj dosti zgrešil. Ali bi ta strošek na dolgi rok upravičil manjšo porabo goriva, manjšo porabo motorja in takojšnje delovanje ogrevanja, pa naj presodi vsak sam. Če bodo šipe odmrznjene, če šipe ne bodo zarošene, kabina bo segreta, je to že lahko zadosten razlog, saj je to povečanje varnosti in udobja, tudi če zanemarim udobje samemu motorju.

Tudi sam sem že razmišljal o vgradnji grelca, seveda bi dodal še polnilec akumulatorja in zakasnjen vklop ventilatorja za notranje gretje, tako bi se vsedel v topel avto. Takojšen vklop ventilatorja je nesmiselen, dokler je sistem hladen ni potrebe da deluje.

marsovcek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Jun 2012 11:27
Aktiv.: 1.01
Kraj: Okolica Celja

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 19, 2012 9:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, 3kW webasto s črpalko, ki vodo poganja skozi pečko in blok motorja pri -15 stopinj v 20 minutah pričara kar prijetno toplo kabino.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni