www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Zakasnjen vklop in izklop prednjih žarometov

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
obi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Apr 2011 7:28
Aktiv.: 0.52

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 13, 2012 10:00 pm    Naslov sporočila:  Zakasnjen vklop in izklop prednjih žarometov Odgovori s citatom

Lep pozdrav vsem skupaj.
Ker med iskanjem po forumu nisem zasledil dogovora na moje vprašanje sprašujem sledeče. Ali ima kdo oz. ve kdo za kakšno vezje s katerim bi lahko zakanjeno vklopil prednje luči na svoje avtomobilu. Vem da bi šlo za neke vrste krmilno vezje, ki bi vklopilo oz. izklopilo rele po x času.

Hvala za vse namige in sheme.

Lp Grega
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
HYBRID
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 31 Okt 2012 16:01
Aktiv.: 0.04
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 13, 2012 10:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred 10 leti, ko sem bil ponosen lastnik Golf2 TD, sem zadevo rešil z vezavo releja na D+ priključkek na alternator.

Problem se je pojavil, ko mi je sredi noči na avtocesti odpovedal alternator, kontrolna lučka je zasvetila rele se je izklopil, jaz pa ostal brez luči...

Novejša vozila imajo to opcijo "progamsko podprto" le aktivirati jo je potrebno.

lp
Nazaj na vrh
obi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Apr 2011 7:28
Aktiv.: 0.52

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 13, 2012 11:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hja
Ideja ni slaba vendar je ravno tu problem. Tista zadeva iz altenatorja ugasne takoj ko začneš avto "verglat po domače" kar pa za moje potrebe ni sprejemljivo.
Jaz bi rad luči prižga po tem ko avto že normalno teče.

Nekaj podobnega kot je na filmčku spodaj. (osebi na flimčku v prvo spodleti)
https://www.youtube.com/watch?v=SFxe6OFu_v8

Sam sem razmišljal o enostavnem vezju, ki bi kot prvo kontrolo na prvem releju imelo kontakt, oz obstoječe luči saj se užgejo ob kontaktu. Nato pa bi moral poiskati katera od varovalk izgubi oz. pridobi napajanje takoj po vklopu avtomovila. Iz te varovalke nato spelješ kontrolo za drugo stopnjo. Ko sta oba pogoja zadoščena se luči užgejo.

Za zakasnjeni izklop pa preprosto vezje z diodo in kondenzatorjem vzporedno z obema kontrolama, da se po izklopu kondenzatorja počasi sprazneta in luči ugasnejo.

Vem da je moje razmišljanje malo primitvno vendar bolje ne znam opisati Very Happy
Nazaj na vrh
stane
Član
Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19
Aktiv.: 5.79
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 13, 2012 11:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na sliki imaš najbolj enostavno izvedbo. Zakasnitev vklopa in zakasnitev izklopa. Čas nastavljaš z menjavo kondenzatorja.

delayrele.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  24.46 KB
 Pogledana:  50 krat

delayrele.JPG

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
kose19
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37
Aktiv.: 5.18
Kraj: okolica Kobarida

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 14, 2012 8:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za zakasnjen vklop se navadno pri starejših modelih veže na stikalo pritiska olja. Ko je pritisk dosežen, motor že teče.

Drugače pa si omisli časovni rele, ki omogoča zakasnitev vklopa in izklopa.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni