www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

senzor hitrosti

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
grecko453
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2010 13:02
Aktiv.: 0.48
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 22, 2012 10:39 pm    Naslov sporočila:  senzor hitrosti Odgovori s citatom

Ogledal sem si tale youtube posnetek razlage delovanja pickup tuljavei in hallovega senzorja => http://www.youtube.com/watch?v=ddDCbXWssEs
Pri razlagi hall senzorja mi nekaj ni jasno. Večina senzorjev hitrosti je tega tipa, montirani so večinoma v menjalniku ali diferencialu in uporabljajo kar zobe zobnika za generiranje signala => http://www.youtube.com/watch?v=ujc6pjftZ_w
Zobniki so železni sam senzor pa je magneten, ker se nanj prime železov prah.

Na prvem posnetku pa je zadeva ravno obrnjena.
Avtor govori o stalnem magnetu, med senzorjem in magnetom pa se vrti "shutter wheel", ki generira DC signal.

Sem pa večkrat videl da abs senzorji uporabljajo "shutter wheel". Vendar kot mi je znano je tudi tu montiran običajen 3 žični hall senzor, ki je magneten.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
grecko453
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 22, 2012 10:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

neko razlago sem že našel na spodnjem naslovu

http://www.embedded.com/design/prototyping-and-development/4024586/Exploring-optical-and-magnetic-sensors

Geartooth Hall effect sensors include a magnet and Hall effect sensor in one package. They're designed to measure the rotation of a geared device by placing the sensor near the gearteeth as shown in Figure 5. As each geartooth moves past the sensor, it affects the magnetic field between the magnet and the Hall effect sensor, causing an output pulse to be generated.
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.61
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 22, 2012 11:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Običajno so senzorji, ki so montirani tako, da reagirajo na zobe zobnika, kar lepo pasivni brez elektronike. V ohišju senzorja je magnetek in okoli njega tuljavica. Izhod senzorja je precej lep sinusni signal od nekaj 10mV naprej, običajno preko 100mV, ker ima tuljavica kar precej ovojev. Napetostna konica podobna gaussovi krivulji se pojavi z vsakim zobom posebej, saj se magnetno polje nekako zaključi čez zob zobnika.

Rešitev je poceni in se ne kvari, ker ni aktivnih komponent. Izhodna impedanca je nizka, zato je sistem dokaj neobčutljiv na motnje.

Nazadnje urejal/a reber Čet Nov 22, 2012 11:22 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
grecko453
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 22, 2012 11:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede abs senzorjev sem še nekaj našel, ne vem pa če prav razumem.
obstajata dve varjanti, aktivni in pasivni senzorji, pri čemur so pasivni dvožilni in sestojijo iz navitja okoli stalnega magneta in ko "shutter wheel" prečka senzor generira majhen AC signal (v bistvu enak princip kot pri pickup tuljavah).
Potem pa so aktivni (hallovi) senzorji, http://www.freeasestudyguides.com/wheel-speed-sensors-types-of.html
ki, če sem prav razumel uporabljajo magnetni "reluctor ring", zaščiten pod gumo homokinetičnega zgloba.
Nazaj na vrh
grecko453
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 22, 2012 11:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

reber je napisal/a:
Običajno so senzorji, ki so montirani tako, da reagirajo na zobe zobnika, kar lepo pasivni brez elektronike. V ohišju senzorja je magnetek in okoli njega tuljavica. Izhod senzorja je lep sinusni signal od nekaj 10mV naprej, običajno preko 100mV, ker ima tuljavica kar precej ovojev.

naj bo tako...
bolj me zanima če sem prav razumel samo delovanje enega in drugega tipa. Pickup so mi jasni, malo pa me begajo te hallovi, predvsem ker sprva nisem vedel, da 3 žilni VSS sestoji iz hallovega senzorja in magneta, oba v eni enoti.
Senzorji pri ABSu so mi še vedno malo nejasni, mislim na te aktivne, hallove senzorje.

Ker pa si očitno strokovnjak, bi te vprašal še nekaj težjega. Ali je AC napetost iz tuljave (dvožilni senzor), linearno povezana s hitrostjo ali je potrebna vpeljava zvezne funkcije v formulo. Zanima me še ali se pri dvožilnih senzorjih za določitev hitrosti uporablja napetost ali frekvenca signala.
Nazaj na vrh
zok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59
Aktiv.: 5.56
Kraj: Ponikva

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 23, 2012 9:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za vsako merjenje hitrosti ali obratov gledas izkljucno frekvenco. Samo frekvenco in nic drugega. Konec koncev meris vrtilno frekvenco, in ni razloga da bi podatek pretvarjal v eno smer (in to zelo nenatancno - neprimerno za masovno uporabo), potem pa po isti smeri nazaj v prvotni podatek in to po nekem pribliznem izracunu.
Nazaj na vrh
grecko453
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 23, 2012 2:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zok je napisal/a:
Za vsako merjenje hitrosti ali obratov gledas izkljucno frekvenco. Samo frekvenco in nic drugega. Konec koncev meris vrtilno frekvenco, in ni razloga da bi podatek pretvarjal v eno smer (in to zelo nenatancno - neprimerno za masovno uporabo), potem pa po isti smeri nazaj v prvotni podatek in to po nekem pribliznem izracunu.

Torej za oba senzorja pride v poštev samo meritev frekvence?

Ali je pravi pristop če AC napetost peljem čez usmerniško diodo in nato na MOSFET, ter naprej na vhod kontrolerja?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni