|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bregarb Neznanec

Pridružen-a: Čet 22 Nov 2012 22:16 Prispevkov: 7 Aktiv.: 0.05 Kraj: Brusnice
|
Objavljeno: Čet Nov 22, 2012 10:29 pm Naslov sporočila: webasto regulacija |
|
|
Zdravo! Imam original webasto v Touranu, rad bi ga pa nadgradil z programsko urco. Original nadgradnja je zelo draga. Zanima me če ima kdo kaj izkušenj z domačo predelavo. Nekaj sem že bral z zamenjavo krmilne elektronike in tako naprej. Ali je res nujno potrebna zamenjava elektronike ali je še kakšna varjanta. Sam namreč nisem usposobljen za izdelovanje elektronike, nekaj pa se tidi spoznam na elektriko, tako da bi lahko sam priklopil komponente, če bi jih kje dobil... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32 Prispevkov: 1526 Aktiv.: 7.70 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Nov 23, 2012 3:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Koliko vem je tale original webasto dogrejevalnik (zuheizer), kateri nima dodatne črpalke in kontrolo ventilatorja. Zraven tega je povezava preko CAN vodila. Če želiš da deluje kot webasto moraš dogradit črpalko. Zato pa je to drago.
LP _________________ Če ne gre - ne obstaja! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bregarb Neznanec

|
Objavljeno: Pet Nov 23, 2012 6:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če ne veš kakšna je zadeva, se ne vtikaj. Da ti povem, to je normalni webasto z črpalko za cirkulacijo hladilne tekočine, katero sem tudi že menjal. Problem je samo krmilna elektronika na samem webastu, original vgrajen uporablja računalnik avta (delovanje je odvisno od zunanje temperature, stanja napolnjenosti akomulatorja, količine goriva, vklopljena mora biti klima, ...), ostali pa imajo čisto svojo elektroniko in delujejo neodvisno od avtomobila... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.61 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pet Nov 23, 2012 9:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
matejcek81 je napisal/a: |
Zraven tega je povezava preko CAN vodila. |
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SiByte Član

Pridružen-a: Pet 18 Mar 2011 17:01 Prispevkov: 312 Aktiv.: 1.80 Kraj: Sv. Trojica v Slov. g.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Zmelly Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 21:58 Prispevkov: 128 Aktiv.: 0.54 Kraj: Logatec
|
Objavljeno: Sob Nov 24, 2012 8:58 am Naslov sporočila: |
|
|
bregarb je napisal/a: |
Problem je samo krmilna elektronika na samem webastu... |
Si prepričan? Mislim da je razlika le v načinu priklopa!
Imam webasto ki je bil serijsko vgrajen na vw avtomobilu (mislim da vw eos), pa je gorilnik popolnoma enak klasičnemu. Res je da ima CAN povezavo, ki pa je ne uporabljam, saj ima možnost vklopa, izklopa in dostopa do vseh parametrov tudi preko w-bus povezave, katero uporablja za delovanje tudi tisti mali novejši webasto timer. Trenutno še vedno dokončujem svoj krmilnik, ker ima tisti timer po mojem mnenju premalo funkcij. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bregarb Neznanec

|
Objavljeno: Sob Nov 24, 2012 11:31 am Naslov sporočila: |
|
|
SiByte, a si prepričan da je tale daljinski modul dovolj da bi vklopil webasto, mislim da ima daljinski modul enako funkcijo kot timer, da signal (+) webastu. Je kdo že prikljapljal dalinjski modul ali timer na original vgrajen webasto, da ne nabavim timerja ali dalj. modula, potem pa vseeno ne bo delovalo.
Vsi serviserji Webastov, s katerimi sem se pogovarjal trdijo, da je potrebno po priklopu timerja ali dalj. modula še programiranje z nekim setom, ki ogromno stane in se ga da uporabiti samo enkrat.
ZMELLY, se pravi da ti nekaj veš o priklopih webasta. Mi lahko malo bolj natančno razložiš vse skup. Kot vidim sam sestavljaš neko krmiljenje, je to neka programska ura z več funkcijami ali prav vezje za zamenjavo obstoječega vezja na webastu. Na Ebayu sem namreč našel krmiljenje za zamenjavo originalnega, ta krmilnik pa naj bi krmilil webasto, ko mu ti daš signal(+) z timerjem, dalj. modulom ali stikalom. Original programska urca(timer) da samo signal (+) webastu za vklop.
Ali je možno, da bi konektor (8 pinski) odklopu in priklopu samo nek + gor in bi se webasto zagnal, kako lahko probaš odmontiran webasto, če deluje.. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Zmelly Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 21:58 Prispevkov: 128 Aktiv.: 0.54 Kraj: Logatec
|
Objavljeno: Sob Nov 24, 2012 3:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Torej v grobem obstajata dve vrsti grelca. Starejši tipi, ki so za vklop potrebovali samo + na nekem pinu in pa novejši ala termo top V, ki tega priključka nimajo več, imajo pa CAN bus in W-bus. CAN je povezan z avtomobilom (ni nujno), na W-bus pa priključimo webasto timer, daljinca, ali diagnoističen kabel. Torej webasto ni samo grelec, ampak ima v vsakem primeru tudi že vgrajeno elektroniko.
Glede programiranja prvič slišim, približen test lahko narediš na "suho" s programom ThermoTest je brezplačen, tudi sheme adapterja com - w-bus se dobijo na internetu, za resnega pa vsekakor rabiš še dovod goriva in nekaj vode. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

|
Objavljeno: Sob Nov 24, 2012 9:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če ne veš kakšna je zadeva, se ne vtikaj. Da ti povem, to je normalni webasto z črpalko za cirkulacijo hladilne tekočine, katero sem tudi že menjal. Problem je samo krmilna elektronika na samem webastu, original vgrajen uporablja računalnik avta (delovanje je odvisno od zunanje temperature, stanja napolnjenosti akomulatorja, količine goriva, vklopljena mora biti klima, ...), ostali pa imajo čisto svojo elektroniko in delujejo neodvisno od avtomobila... |
Prvič: Sem pooblaščen serviser VAG grupe. In VEM kaj je lahko vgrajeno in kaj ne!
Drugič: vgradil sem kar nekaj Webastov v vozila (nadgradnja in "nachbau").
Tretjič: Če imaš pravi grelni sistem (beri Webasto v tvojem primeru) imaš uro nastavljivo preko "računalnika" avta.
Četrtič (še vedno vstrajam pri tem): Blage veze nimaš kaj imaš vgrajeno. Žal.
Podaj grelno/hladilno shemo, če misliš da se motim. Če pa že vstrajaš pa naroči pri US ali HU nadomestno elektroniko. Do sedaj sem jih vgradil več kot 10. Cena z poštnino je cca 120€. Zraven dobiš daljinca. Timer (ura) pa je še dobrih 20€ zraven.
Glej, Webasto je podjetje ki je začelo delat univerzalne grelne enote za vozila. Nato so podpisali pogodbe s proizvajalci avtomobilov in začeli izdelovati namenske grelce za njih. Eni dogorevajo drugi pa grejejo. Pri prvih je bistvo, da omogočijo v zimskih razmerah hitrejše segrevanje stroja in kabine kadar si v vozilu. Pri drugih pa je bistvo v tem, da lahko daljinsko vklopiš segrevanje vozila in imajo po "default"-u tudi timer(uro).
Lahko pa mi podaš tudi št. šasije tvojega VWja in ti preverim kaj imaš in kaj lahko dogradiš.
PS:
(delovanje je odvisno od zunanje temperature, stanja napolnjenosti akomulatorja, količine goriva, vklopljena mora biti klima, ...), |
Klima dela LE in IZKLJUČNO kadar agregat avotomobila deluje. Klima ne deluje daljinsko. Ker je kompresor gnan s strani agregata preko jermenice.
Torej???
LP
LP[/b] _________________ Če ne gre - ne obstaja! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bregarb Neznanec

|
Objavljeno: Sob Nov 24, 2012 9:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče veš kater model webasta ima vgrajen VW Touran 2006 l.
Če je webasto v avtu sedaj priklopljen na CAN bus, ali bi ga lahko odklopil in samo na W-bus pliklopil (kako pa zgleda CAN bus in W-bus)
Timer ima samo +, - in kontakt (signal +).
Kje bi dobil program ThermoTest in točno kaj še potrebujem za test in kako točno se vse skup priklopi?
kje bi vse to dobil?
Na splošno, kaj rabim za priklop webasta da bi deloval neodvisno od avtomobila in kako točno to priklopiti |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bregarb Neznanec

|
Objavljeno: Sob Nov 24, 2012 10:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
matejček81, vem to da je webasto original vgrajen v avto, nimam nobenih navodil avtomobila, tako da ne vem če se da preko računalnika nastavit uro.
Lani sem ga peljal na servis (avtoelektrika klevišar NM-pooblaščen serviser za webasto) ker mi ni delal. Webasto mi je popravil (baje je bil samo zapacan), ker sva se pa menila tudi za nadgradnjo z programsko uro mi je potegnil tudi eno žico iz webasta na katero se priklopi urca (da mu ponovno nebi bilo treba jemati dol branika), za urco se nisem odločil, ker omenja ceno 700€. Prav tako imajo tako ceno na webastu v LJ in še na enem servisu v LJ.
Šas. št.: WVGZZZ1TZ6W186939
Tip: BXEAC-FM6FM62S0020GGPS5
kaj se da narediti oz. dograditi
Lahko mi pa tudi na mail napišeš GSM številko in te pokličem da se zmeniva : bregarb@volja.net |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

|
Objavljeno: Sob Nov 24, 2012 10:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče veš kater model webasta ima vgrajen VW Touran 2006 l.
Če je webasto v avtu sedaj priklopljen na CAN bus, ali bi ga lahko odklopil in samo na W-bus pliklopil (kako pa zgleda CAN bus in W-bus)
Timer ima samo +, - in kontakt (signal +). |
Webasto dobi navodila preko CAN ali K,L (o W-bus še nisem slišal).
Dotični tvoj sistem niti nima priklopa za vklop na daljavo.
Kje bi dobil program ThermoTest in točno kaj še potrebujem za test in kako točno se vse skup priklopi?
kje bi vse to dobil? |
Tukaj: http://www.techwebasto.com/heater_thermo_test.htm
Na splošno, kaj rabim za priklop webasta da bi deloval neodvisno od avtomobila in kako točno to priklopiti |
Novo elektroniko (zamenjaš obstoječo), dodatno obtočno črpalko(če je nimaš) ter kontrolo ventilatorja v kabini (nadomestna elektronika jo ima, samo priklopiš na ventilator).
LP _________________ Če ne gre - ne obstaja! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

|
Objavljeno: Sob Nov 24, 2012 11:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
matejček81, vem to da je webasto original vgrajen v avto, nimam nobenih navodil avtomobila, tako da ne vem če se da preko računalnika nastavit uro. |
Če se ne da oz. če ne veš za to (nimaš dodatnega daljinca) tvoj webasto le dogreva.
Lani sem ga peljal na servis (avtoelektrika klevišar NM-pooblaščen serviser za webasto) ker mi ni delal. Webasto mi je popravil (baje je bil samo zapacan), ker sva se pa menila tudi za nadgradnjo z programsko uro mi je potegnil tudi eno žico iz webasta na katero se priklopi urca (da mu ponovno nebi bilo treba jemati dol branika), za urco se nisem odločil, ker omenja ceno 700€. Prav tako imajo tako ceno na webastu v LJ in še na enem servisu v LJ. |
Ne delam na webasto servisu, vendar sumim da se tega ne da, dokler ne izpolniš pogoja da imaš ločeno obtočno črpalko.
Če je možnost da se nadgradi SW na obstoječem sistemom je super.
Tako med nama: Zamenjava elektronike je 120€ (sama elektronika na webastu) + 20€ (ura) + črpalka 40€ + 2 tipala temperature (zunanja in hlad. tekočine) 30€ = 210€ + delo, ki te vse skupaj ne pride več kot 300€.
Šas. št.: WVGZZZ1TZ6W186939
Tip: BXEAC-FM6FM62S0020GGPS5
kaj se da narediti oz. dograditi |
Lahko preverim tekom naslednjega tedna, vendar na servisu ne boš prišel pod zgoraj omenjeno ceno.
Lahko mi pa tudi na mail napišeš GSM številko in te pokličem da se zmeniva : bregarb@volja.net |
Laho pa mi pišeš na ZS.
LP _________________ Če ne gre - ne obstaja!
Nazadnje urejal/a matejcek81 Sob Nov 24, 2012 11:20 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bregarb Neznanec

|
Objavljeno: Sob Nov 24, 2012 11:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
kje pa bi dobil novo elektroniko in kolk košta, obtočno črpalko pa ima, ker sem jo tud že manjal |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni