www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Vzratna kamera z monitorjem
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Misija
Član
Član

Pridružen-a: Pet 15 Maj 2009 11:45
Aktiv.: 0.27
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 09, 2012 10:32 pm    Naslov sporočila:  Vzratna kamera z monitorjem Odgovori s citatom

Pozdravljeni.

V eni izmed prejsnjih tem ste mi uspesno pomagali resiti problem prikljucitve LED dnevnih luci v avtomobil, zdaj pa imam novo zagato Very Happy

Torej - za pomoc pri vzratni voznji kombija, sem nabavil vzratno kamero z monitorjem (made in China Very Happy ). Vse lepo in prav kar se tice priklopa napajanja, tako kamere kot tudi monitorja. Problem pa je, da se mi niti sanja ne, kaj pocne BELI konektor na monitorju. Kot se vidi na prilozeni sliki.

Zanima me, ali se v naslednji izjavi motim, oz. kako bi naj zadevo prikljucil in kam. Torej:

1) Kamera ima 2 prikljucka: Prvi je napajalni (RDEC), drugi pa video (RUMEN). Prvi se prikljuci na vzratno luc kombija (da se vklopi prenos slike, ko se vozi vzratno). Drugi pa se logicno prikljuci na RUMEN konektor monitorja. To je to kar se tice kamere.

2) Monitor ima 3 prikljucke. Prvi (RDEC) je napajalni in se prikljuci na vzratno luc kombija, da se monitor vkljuci takrat, ko se vozi vzratno. Drugi prikljucek je video (RUMEN). Verjetno se ta prikljuci na rumen prikljucek kamere (vsaj logicno bi bilo). Tretji prikljucek (BELI) pa je enigma zame. Niti sanja se mi ne kaj predstavlja, kam bi se naj vezal in cemu sluzi Shocked

Lepo prosim clane foruma, ki ze imajo izkusnje s tem, da mi povedo, ce vse zgoraj napisano sploh drzi, oziroma ce ne drzi, kako bi naj bilo pravilno. Prav tako pa prosim za obrazlozitev naloge in prikljucitve BELEGA konektorja na monitorju.

Hvala za vse odgovore in lep vecer se dalje Very Happy

kamera in monitor.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  181.71 KB
 Pogledana:  19 krat

kamera in monitor.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
satelitko
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27
Aktiv.: 7.49
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 09, 2012 10:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Audio.
Kot vidim, tvoja kamera nima mikrofona, tako da lahko pustiš praznega.
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.61
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 09, 2012 10:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Daj oznake izdelka. Ker takole je težko svetovati, razen če je nekdo točno ta izdelek že motniral.

Mogoče je pa podobno kot pri lučeh, beli kabel priključiš na vzvratno luč rdečega na napajanje in ko zazana napetost na vzvratni luči vklopi kamero in tako ne obremenjuje tokokroga luči. Samo ugibam...

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.04
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 09, 2012 10:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Beli konektor je audio konektor. Ker/Če kamera nima mikrofona (očitno ne!) pustiš odklopljenega.
That's all folks! (smo gledali včasih Smile )

LP, g

Misija
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 09, 2012 10:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@ satelitko: Tocno to me je medlo. Ker sem vse skupaj dobil v eni skatli kot komplet, mi je bilo cudno, da kamera nima istega belega prikljucka (temu se rece TOP China roba Boo hoo! ) . Se pravi lahko pustim ta beli kabel "v zraku" in zadeva mora delovat?

@ PZUFIC: Tezko posredujem oznake izdelka, ker gre za kitajsko robo, kjer je podobnih izdelkov malo morje Very Happy bo pa drzalo to kar je napisal satelitko, ceprav sem najprej sam razmisljal enako kot ti, da bi morda ta beli prikljucek daval kontakt vklopu preko vzratne luci. Tu se vidi kako to Kitajci delajo. Namecejo na kup nekaj, kar sploh ni kompatibilno oz. popolnoma nepotrebno. Ampak, malo denarja malo muzike Very Happy

@ mucek: Evo zgoraj opisal kaj me je medlo pri vsem tem. Sicer pa ce bi vedel zakaj se gre, bi se vedno raje vprasal ali lahko zadevo pustim "v zraku", ali jo pa moram vezat na maso ali kaj druga Very Happy

PS: Ko sem pred dnevi priklapljal kamero preizkusno, ni delovalo popolnoma nic. Napajal sem kar iz akumulatorja, zadeva pa ni delovala. Zato sem ze v startu mislil, da je krivda v BELEM konektorju. Ampak ocitno je nekaj uniceno ze v startu, torej China roba pac Smile
Nazaj na vrh
Matej79
Član
Član

Pridružen-a: Ned 11 Sep 2011 21:15
Aktiv.: 2.04

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 09, 2012 11:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Oba, beli in rumeni RCA sta video konektorja. Pri večini izdelkov piše 2-way video input. Ni zvočnika na monitorju, ni potrebe po audio signalu.
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.04
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 09, 2012 11:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je tako, poglej če ima mogoče monitor kakšno tipko "source", s katero bi izbiral med dvema video viroma. Lahko, da privzeto dela z drugim ...
Kar sem dosedaj delal s temi monitorji, so imeli v primeru dveh video vhodov dva rumena konektorja (nikoli belega in rumenega). Kar pa seveda ne pomeni, da to ni mogoče ...

LP, g

tonic
Član
Član

Pridružen-a: Pet 16 Dec 2005 17:48
Aktiv.: 0.77
Kraj: Loče

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 09, 2012 11:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A ima tvoj display vgrajen zvočnik?

V preteklosti sem nabavil 4.3" LCD in je imel isto število priklopov.
V mojem primeru beli priklop ni bil za zvok, ampak vhod za "sekundarno" kamero.
Moj je imel na zadnji strani 2 al tri tipke, in s pritiskom na eno izmed njih si preklpapljal med dvema vhodoma.

Tak da, če ti ni nič delalo ko si priklopil, probaj izhod iz kamere priklopit kar na beli vhod... lahko da display obravnava beli vhod kot "primarni".
Nazaj na vrh
Matej79
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 09, 2012 11:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj primerov

Pri večini, ki imajo po dva video konektorja piše: "Auto switch to rearview display when parking"
Nazaj na vrh
Misija
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 09, 2012 11:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@matej 79: Ko sem razstavil monitor, v njem ni videt zvocnika. Je pa smesno da je konektor tu, ce slednjega ni! Ravno iz DX-a sem narocil to zadevo. Tam je poplava teh izdelkov, jaz sem takrat narocil tistega z najvec plusi. Ocitno pa sem se ustel.

@ mucek: Ne, monitor nima niti ene tipke, na ohisju ni nicesar, znotraj ni zvocnika (vsaj na hiter pogled ga ne opazim). Pri kitajcih ni nic nemogoce, to mi je jasno ze lep cas, ko vidim, kaj vse se da dobit na internetu Smile

@tonic: Zvocnika na hiter pogled nisem videl! Bom pa jutri, ko bo vec casa, slednjega se enkrat razstavil in natancneje pogledal, ce je znotraj kje skrit zvocnik, kar pa je malo verjetno, ker ga na ohisju ni! Ampak kitajci kot kitajci, bom za ziher preveril se enkrat, je pa 90 procentno da ga ni, ker ga na ohisju definitivno ni!
Ja, sem videl da se prodajajo tudi taksni monitorji, kjer izbiras kanale, pa tudi sliko lahko obracas z gumbom (da se zrcali vertikalno ali horizontalno), ampak moj nima nobenega gumba. Bom pa ob priliki (zdaj je premrzlo, garaze pa nimam) ponovno prikljucil zadevo in sprobal, ce je morda res BELI primaren video.
Nazaj na vrh
Misija
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 09, 2012 11:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Folks, zdaj vidim, da bo to verjetno res drzalo, da gre tu za moznost priklopa 2 virov. Na enem izmed podobnih izdelkov v opisu pise to:

2-channel video input: V1/V2 auto switching (No sound)

Torej kaj bi naj pomenlo autoswitching, ce na ohisju ni nobenega GUMBA? Ce hipoteticno sedaj prikljucim kamero na BELI prikljucek in zadeva se vedno ne dela, kaj bi se lahko bilo narobe razen tega, da morda kamera ali pa monitor ne delata?

Lahko kamero loceno prikljucim na recimo televizijo?
Ali pa monitor na kaksen vir - recimo kamero?
Tako bi videl, ce kateri izmed teh dveh ne deluje!

Ideje Very Happy
Nazaj na vrh
Matej79
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 09, 2012 11:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ti samo priklopi eno in drugo, kamorkoli že pač lahko, pa boš hitro videl, kaj dela, in kaj ne. Če pa je res nekaj od tega prispelo pokvarjeno, boš pač nazaj poslal, pa dobil zamenjavo. Ampak glede na letni čas, upaj da dela oboje, sicer lahko naslednji paket pričakuješ šele okoli aprila, ali pa celo še kasneje Wink

p.s.: Monitorja nisi rabil odpirat, zato sem ti napisal: Ni zvočnika, ni potrebe po audio signalu Wink
Nazaj na vrh
Misija
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 10, 2012 12:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@matej79: Bom probal cimprej preizkusit! Kar pa se tice menjav pa DX ni ravno taksen kot bi naj bil. Ce jim ze dokazes, da je paket prispel nedeljuc, ti pac vrnejo cca. 20 do 30 procentov vrednosti paketa kot neki DX denar, ki se ga ne da izkoristit. Tako mi je vsaj rekel kolega, ki je imel podoben primer Evil or Very Mad

Mislis, da bo trajalo tako dolgo zaradi Novega leta? 4 mesece? Smile To bi pa blo nekaj!!
Nazaj na vrh
Matej79
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 10, 2012 12:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko jim prijaviš DOA (Dead On Arrival) ti ponavadi ponudijo nov izdelek, le da jim moraš pokvarjenega poslati nazaj. V primeru napačnega poslanega izdelka se pa znajo zelo radi pogajat. Ti ponudijo možnost "Return" ali pa "Refund". Če se odločiš za "Refund", res ne boš istržil več, kot tretjino vrednosti plačanega. Pa še prekleto arogantni so povrh vsega. Sem izkusil na lastni koži.
Nazaj na vrh
Misija
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 10, 2012 9:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, ce jim posljem pokvarjen artikel, me samo postnina stane vec kot pa izdelek Smile to je problem. Ta refund, eno tretjino, pa je res kr nekaj, saj ti ne vrnejo denarja, ker ti ga ne morejo (dx nima svojega virtualnega denarja), ampak ti dajo neke tocke, ki pa jih ne mores porabit. Tako da upam, da bo kamera delovala. Ko jo sprobam, se spet oglasim, upam pa, da ne bo potrebe Smile to pomeni, da deluje! Smile
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni