www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Shranjevanje el. energije

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
David92
Član
Član

Pridružen-a: Sre 22 Feb 2012 11:22
Aktiv.: 1.80
Kraj: Lendava

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 18, 2012 7:26 pm    Naslov sporočila:  Shranjevanje el. energije Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Trenutno se na faksu malo ubadamo s vprašanji o shranjevaju električne energije. No, mogoče se napačno izražam, potem se opravičujem. Zadeva je sledeča:

Zanima me kako lahko shranimo el. energijo, ki jo proizvede naprimer Hydro-electric Generator s pomočjo vode?
Mislim, da bi morale sončne celice tudi nekam shranit tisto el. energijo, ki jo proizvedejo (ali gre takoj v potrošnjo?).

Na internetu sem videl zanimiv prikaz prav te mehanizacije, ampak tam so samo merili koliko napetosti proizvaja tak mehanizem (govorim o Hydro-electric Generator (small scale)). Mene pa zanima kako dejansko spremenit to energijo v električno oz. v toplo vodo?

Mogoče sem vse skupaj zakompliciral zdaj, se opravičujem. Upam, da boste razumeli kaj sem mislil.

LP,
David
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.04
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 18, 2012 7:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hydro-electric Generator s pomočjo vode proizvede električno energijo.

To počnejo v vsaki hidroelektrarni. Vsaj po imenu sodeč.

Pretvoriti jo v toplotno niti ni tako problematično. Malce šlamparije pri dimenzioniranju vodnikov, pa imaš takoj toplotne energije več kot si je želiš.

Shranjevanje je pač malo problematično. Akumulatorji takšni in drugačni.

Si imel to v mislih ?
Nazaj na vrh
David92
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 18, 2012 8:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Točno to Obelix!
Imaš mogoče kakšen nasvet kako sam ustvarit nekaj takega? Idejo za sam Hydro-electric Generator imam, sem se ze pozanimal na internetu in nekak skupaj narisal priblizen nacrt.

Ampak kako pa dejansko povezat zadevo, da bo se pretvorila recimo v toplotno?
Ali pa kako jo shranit v akumulator? Katero ti je pač bližje in če imaš kaj konkretnega, kako bi to izgledalo.

LP,
David
Nazaj na vrh
osmi
Član
Član

Pridružen-a: Pon 13 Sep 2010 16:18
Aktiv.: 0.43
Kraj: Straža pri Nm

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 18, 2012 9:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če govoriš o hidroelektrarni, ki ima izmenični generator potem nanj priklopiš grelec pa imaš toploto oz. priklopiš inverter za njim pa baterijsko banko pa imaš shranjeno el. energijo.Very Happy
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.98

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 18, 2012 9:20 pm    Naslov sporočila:  Re: Shranjevanje el. energije Odgovori s citatom

David92 je napisal/a:

Trenutno se na faksu malo ubadamo s vprašanji o shranjevaju električne energije.

Je pa res čuden faks, da ste srednjo šolo ven spustili Shocked

ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.98

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 18, 2012 9:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

David92 je napisal/a:

Ampak kako pa dejansko povezat zadevo, da bo se pretvorila recimo v toplotno?

Turbina (predvidevam) žene generator, ta je lahko direktno povezan z grelci.

David92 je napisal/a:
Ali pa kako jo shranit v akumulator?

Namesto grelcev gor priklopiš usmernik (če gre za AC) in nato polnilec, ki ti polni akumulator

David92
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 18, 2012 9:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Osmi: Bom moral malo pogooglat, ker se s tem prvič srečujem v praksi Very Happy Hvala!

@Ro-bi: Študiram Elektrotehniko UN smer, pa nimamo kaj preveč prakse (na 'faksu' sem bolj mislil da med sošolci, ne med predavanji), zato se poskušamo eni med sabo malo organizirat in se 'igrat', četudi so to osnove. Na srednjo sem bil vpisan v gimnazijo, tudi nič kaj preveč praktičnega in izredno slab profesor fizike.

Drugače pa hvala za nasvet.

LP,
David
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 501 dni