|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Deflektor Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 12:06 Prispevkov: 215 Aktiv.: 1.08 Kraj: Prlekija
|
Objavljeno: Pet Dec 28, 2012 11:48 pm Naslov sporočila: LED driver pod stalno napetostjo |
|
|
Pozdravljeni
Zanima me kako je z uporabo LED driverja v stanovanju, kjer je vsa 12V napeljava za LED luči centralno zvezana, torej da stikala le vklapljajo luči, ne pa tudi napajalnika. Za testiranje sem imel en majhen vodoodporen LED driver, ki je sicer delal dobro, potem pa sem ga pustil priklopljenega na napetost in vse luči ugasnjene. Ko sem potem čez nekaj časa poskusil prižgati luč se ni zgodilo nič saj je LED driver vmes odpovedal.
Na Superstreli sem zraven LED driverjev videl zapisano, da mora zmeraj delovati na od 60 do 80 % nazivne moči, torej obstaja možnost, da je odpovedal, ker je bil pod napetostjo a ne v uporabi?
Če je lahko zmeraj pod napetostjo potem bi nabavil tam nekje 200 W za celo stanovanje pa je, če pa ne me pa čaka iskanje drugih rešitev (nasveti prosim).
V neki drugi hiši sem videl, da je bila zadeva urejena nekako preko impulznega stikala, torej ko si v hodniku vklopil luč s tipko je impulzno stikalo vklopilo trafo in luči so svetile vendar pa to pri meni nekako ne pride v poštev, saj bi potem potreboval vsaj 5 transformatorjev (za vsako sobo enega) in predvidevam, da povsem drugačno vezavo napeljave (več žic od vsakega stikala do transformatorjev).
Takšno vezavo kot je, pa imam zato, da lahko v primeru izpada elektrike preko akumulatorja v kleti napajam vse 12v žarnice v stanovanju.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.86 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pet Dec 28, 2012 11:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ti kitajski "LED napajalniki" potrebujejo reden porabnik. Optimalno je kot si opisal.
Kupi 200W kot imaš željo, le da ga obremeni z vsaj 20W ohmskim bremenom v tisti omarici, kjer ga imaš. Se pravi en upor reda 50W, da se bo toplota z njega lepše odvajala.
Drugič pa vzami raje LED svetilke z driverjem in možnostjo priklopa direkt na 230VAC ali celo še preko dimmerja. Kot vidiš imaš sedaj težave zaradi dodatnega napajalnika, ki spet ni tako poceni. Za ceno njega dobiš vsaj 10-20 svetilk za 230VAC.
_________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Sob Dec 29, 2012 12:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Z 20W bo samo akumulator spraznil.
Potreben je stalno priklopljen 200W DC/DC napajalnik, ki na vhodu prebavi 10,5...14,4V, na izhodu pa da 12V. Pa po možnosti naj bi bil tak z največ 1-2W stalnim bremenom, oziroma se kar z eno lučko stalno osvetljuje hodnik.
V kleti se da zmerno pameten polnilec akumulatorjev, ki vzdržuje napetost akumulatorja, v primeru izpada 230V napetosti pa ga pač neha polniti.
Še kakšno zaščito pred preizpraznjenostjo akumulatorja je dobro dodati.
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Deflektor Član

|
Objavljeno: Sob Dec 29, 2012 12:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Saj po ostalih sobah lahko lučke napajam le, ko jih potrebujem in za to uporabim le akumulator, težava je največja v kopalnici, kjer je le plafonjera in pa 4 12v led lučke (zaradi vlage).
Kaj pa možnost, da vse lučke napajam le čez akumulator in na njega pustim stalno priklopljen polnilec (kvaliteten se razume).
Druga opcija pa je trafo in gretz, ampak ne vem, koliko bi s tem zmanjšal LEDicam življenjsko dobo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.86 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Sob Dec 29, 2012 1:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Trafo + greatz s nekaj kondenzatorji in stabil na 12VDC je doživljenjsko. Bolje kot kitajček.
Le napetost naj ne bo večja kot 12VDC, bolje, da ti pade na 11,5VDC ob vseh prižganih lučeh.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Deflektor Član

|
Objavljeno: Sob Dec 29, 2012 1:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Najboljša varanta za stabilizirati trafo na 12v pa je? Izdelan imam en napajalnik z 200VA toroidom 50A greatzem in dvema kondenzatorjema, ki jih vklopim čez stikalo. Brez kondenzatorjev je napetost 12v z njimi pa nekaj čez 17v brez obremenitve.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

|
Objavljeno: Sob Dec 29, 2012 1:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Potem takem, bi ga moral naviti na 9V, da bi imel s kondenzatorji v okviru 12VDC.
Edit: Vsaka LED luč ima še en tokovni driver verjetno? Ta bi prebavil tudi neglajeno 12V DC napetost iz greatza, se pravi brez kondenzatorja.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Deflektor Član

|
Objavljeno: Sob Dec 29, 2012 12:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem ravno kako je s temi poceni 12 V led lučmi (MR16 grlo), če imajo tokovni driver ali ne.
Se bom malce pozanimal okrog 9V transformatorja pri izdelovalcih transformatorjev in preveril, kako sveti LED žarnica, če vanjo spustim napetost brez uporabe kondenzatorjev.
Takšen transformator bi potem lahko bil brez težav stalno priklopljen na napetost?
Če ima še kdo kakšno idejo pa kar na plano z njo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
besoft Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2012 10:22 Prispevkov: 585 Aktiv.: 3.63 Kraj: Žižki - Prekmurje
|
Objavljeno: Sob Dec 29, 2012 12:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi zagovarjal trafo v vsakem prostoru..namreč v primeru odpovedi le tega imaš povsod temo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.61 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sob Dec 29, 2012 2:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
12V LED lučke nimajo svojih tokovnih gonilnikov, narejene so za stabilizirano napetost 12V. Centralni napajalnik je neumnost, ker mora biti stalno prižgan, oziroma mora biti prižgan že za eno samo lučko. Vsekakor zagovarjam napajalnik za vsako lučko ali skupino lučk posebej, vklop naj bo na primarni strani!
Za dolgo življensko dobo je bolje uporabiti transformator, gretz, kondenzator in linearni stabilizator. Res bo izkoristek manjši, kot pri stikalnih napajalnikih, vendar bo življenska doba skoraj neomejena, po nekaj desetletjih bo treba zamenjat elektrolite, to je pa tudi vse. Stikalni napajalniki elektrolite uničijo veliko prej, tako da se na zelo dolgi rok ne splača, čeprav so cenejši in manjši.
Z LED razsvetljavo se ukvarjam že več let, poleg kupljenih lučk jih delam tudi sam, mnogo od tega uporabljam pri otočnih solarnih sistemih vikend hišic in tukaj nastaja težava, kadar je napetost na akumulatorju višja od 12V, saj je tok skozi LED lučke prevelik. Zadevo sem rešil z low drop napetostnimi regulatorji LM1117-adj, najboljši delajo stabilno precej pod 1V padca, najslabši nekje 0,8-0,9V padca, kar pomeni, da pri napajalni napetosti npr 12,6V na izhodu lahko dobim 12V ali pa nekaj manj, bo pač lučka malce manj svetila, bo pa zaščitena.
_________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Deflektor Član

|
Objavljeno: Sob Dec 29, 2012 3:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Težave s temo v prostoru ne bo, saj je bila 12 V napeljava mišljena le kot zasilna v primeru izpada elektrike, razen v kopalnici kjer sem zaradi vlage raje dal vse LED lučke 12V, je pa seveda zraven še plafonjera, ki pa je žal malce zamaknjena v hodnik in ne bo svetila zadosti. Tudi po ostalem stanovanju so v vseh prostorih plafonjere in zraven še nekaj 220 V LED reflektorjev.
Preizkusil sem tudi tole 12V MR16 3528 LED lučko z toroidom in greatzem in videti je, da lučka sveti čisto mirno in nič ne utripa, napetost na izhodu pa je bila približno 11,6 V
Lahko dodam tudi napetostne regulatorje na posamezne 12 V veje do sob in tako stabiliziram napetost je pa res, da bo ob napajanju iz akumulatorja lučka svetila nekoliko slabše.
Če potegnem črto, dokler je napetost pod 12 V nima kaj biti narobe, kakor pa je nad pa se LED lučkam drastično krajša življenjska doba?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Deflektor Član

|
Objavljeno: Sob Dec 29, 2012 5:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Razmišljam, če ne bi bila morda najboljša varianta akumulator v klet in polnilec nanj, pa le iz tega napajat 12v ledice. Zaradi dolžine kabla in 1,5 mm2 preseka imam do stanovanja v mansardi približno 1 do 2 volta padca, odvisno od porabe. Kakšni akumulatorji so primerni za takšno rabo, ko se vsak dan prazni in polni z majhnimi tokovi?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.29 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Sob Dec 29, 2012 11:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
Tole s priponke je nekaj čisto drugega kot kitajska roba... je pa res da ni trajen izdelek.
Je bolj modna muha za do 10 let.
Lp.
Darko
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
SDR-120-spec.pdf |
Velikost datoteke: |
431.27 KB |
Downloadano: |
41 krat |
_________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Deflektor Član

|
Objavljeno: Ned Dec 30, 2012 9:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Izgleda zanimivo. Vsekakor bom povprašal na firmo kjer prodajajo, če imajo kakšen podatek o minimalem potrebnem bremenu za delovanje takega napajalnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 501 dni