|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
cerar23 Član

Pridružen-a: Pet 21 Maj 2010 9:22 Prispevkov: 68 Aktiv.: 0.37 Kraj: Lukovica
|
Objavljeno: Sre Jan 02, 2013 10:09 am Naslov sporočila: Izdelava testerja 12V priklopa |
|
|
Zdravo dobil sem idejo ko sem na bolhi opazil tester za vtičnico 12V. Sedaj pa bi ga izdelal sam. Zanima me če ima kdo kakšno idejo kako ga narediti ali je dovolj da samo zvežem upor in ledico da zasveti in to je to. Rad bi izvedel če se da izdelati kaj več da ko je nekje kakšen stik da bi mi to pokazalo.
Hvala lepa za predloge! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.61 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sre Jan 02, 2013 1:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
V osnovi-za preverjanje pristone napetosti je upor in LED dovolj.
Za iskanje kartkih stikov se pa uporabljajo multimetri, seveda pa se meri v breznapetostnem stanju. Sicer pa ponavadi, ko se stik pojavi, pride do pregoretja varovalke, v primeru če je sistem seveda pravilno izveden, za vsako varovalko se pa tako ali tako ve kam gre in se potem lažje išče naprej. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cerar23 Član

|
Objavljeno: Sre Jan 02, 2013 5:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dobro to se mi je zdelo da bo to edino kar lahko naredim. Zanima me še kakšn prevezavo bi naredil na 13 pinski konektor? da bi imel za obe varijante.
Če je že kdo slišal za ta tester me zanima zakaj je potem 100 eur? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.61 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sre Jan 02, 2013 5:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Čakaj čakaj... O čem bi morala teči debata, o 12V vtičnici za "cigarete" ali vtičnici za priklopnik.
Za vtičnico za "cigarete" sem že zgoraj napisal. Za vtičnico za priklopnik pa najdeš razpored v ohišje montiraš več LED priklopljenih na posamezne pine namenskega vtikača za na priklopnik in jih označiš, katero luč kaka predstavlja. Mogoče pa bi bilo bolje uporabiti kakšne klasične žarnice, saj lahko LED verjetno sveti tudi, če je nekje spoj bolj tako tako. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32 Prispevkov: 1526 Aktiv.: 7.70 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sre Jan 02, 2013 6:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
cerar23 je napisal/a: |
Dobro to se mi je zdelo da bo to edino kar lahko naredim. Zanima me še kakšn prevezavo bi naredil na 13 pinski konektor? da bi imel za obe varijante.
Če je že kdo slišal za ta tester me zanima zakaj je potem 100 eur? |
Če misliš o testerju za priklop prikolice, bi bilo fino, če bi to napisal.
TULE je opis obeh shem (na reber-jevi) strani. Na vsako linijo daš po en upor in eno LED-ico. LED vzameš, kar ti bo padlo pod roke, upor izračunaš. LED moraš seveda prav obrniti.
R=(Ub-Ud)/Id
Ub - 13V
Ud - cca 1,2V
Id - cca 20mA
R=((13-1,2)/20)*1000 = 590ohm. Vzameš 600ohm pa bo ok.
Če si pa mislil "tester" kot OBD2 za povezavo z PCjem ali samostojno diagnostično napravo, bo zadeva malo težja.
LP _________________ Če ne gre - ne obstaja! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.02 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sre Jan 02, 2013 6:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sedaj pa bo rekel: "Hja, tisto je v nemščini, jaz pa nemško.... " _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32 Prispevkov: 1526 Aktiv.: 7.70 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sre Jan 02, 2013 6:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Branez je napisal/a: |
Sedaj pa bo rekel: "Hja, tisto je v nemščini, jaz pa nemško.... " |
Zna pa GOOGLE tudi pdf dokumente prevajat. Če se pa zdaj ne bo znašel pa.....
LP _________________ Če ne gre - ne obstaja! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cerar23 Član

|
Objavljeno: Sre Jan 02, 2013 6:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dobro dobil sem odgovor na vsa uprašanja ja potrebujem za vtičnico za prikolico. Dobro izdelal bom tako kot sem si zamislil z uporom in led.
Hvala vam za odgovore! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni