www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Naše šolstvo X-tič
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Borza dela
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.90
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2013 12:19 pm    Naslov sporočila:  Naše šolstvo X-tič Odgovori s citatom

Uvod za tole so bila poročila kak dan nazaj na kanalu A. Govora je bilo o študentih medicine tik pred diplomo, ter o praktičem delu. Tega ne razumem. Zdravstvo se pritožuje nad pomankanjem kadra, na drugem koncu študentom niti ne omogočijo prakse. Na drugem koncu pa delajo zdravniki, ki bi morali biti že 20 let v pokoju? Se sprašujem; kako hudiča kje lahko potem sploh mlad zdravnik dobi praktične izkunje..
Enako je za naš kader.
Naj navedem primer, ki ga dobro poznam. Razpis za delovno mesto za katerega so bili pogoji dip. ing. elektrotehnike :
Zahteve:
- aktivno znanje angleščine
- znanje enega iz med CAD programov (recimo autocad)
- aktivno znanje progamiranja S7
- osnovno znanje s področja energetike (branje načrtov, poznavanje energetskih sklopov- kontaktorjev, motorjev.... , senzorike...)

Mlad inženir z odličnim uspehom, ki se je prijavil na razpis(1.zaposlitev ) je po tednu dni obupal.
Sprašujem tiste, ki so pred kratkim diplomirali, je krivda pri človeku ali šolstvu.

PS
Delo za katero je bil predviden, sedaj upravlja človek s tehnično šolo. Gre pa počasi v pokoj.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.05
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2013 12:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na kratko bi rekel da v šolskem sistemu, ki daje preveč poudarka na teorijo in se ne zaveda, da si večina diplomantov ne bo služila kruha zgolj s pisanjem člankov temveč s praktičnim delom (kamor spada programiranje, razumevanje načrtov). Od zahtevanih stvari iz vašega razpisa bi lahko nekdo, ki bi na elektrofaksu delal izključno to, kar se od njega zahteva tam, samo gledal v zrak.

Kolega gre zdaj, ko je pri nas diplomiral z odliko na strojni fakulteti, študirat v Švico na njihovo "srednjo šolo" (sicer zelo namensko: izdelovalec orgel) Tam je sistem tak: 14 dni šole, 1 mesec praktičnega dela. Verjamem, da ko zaključiš tako izobraževanje, dosti več veš o stvareh, s katerimi se boš kasneje dejansko ukvarjal. Ja, in večina tam ima opravljeno "le" poklicno šolo. Pri nas imajo vsi ne vem kakšne nazive, delati pa ne zna skoraj noben.

Drug problem je v vpisih na fakulteto, saj so številke povsem nerealne in popolnoma skregane s potrebami trga dela. Kaj nam bo na leto 100 teologov, ne vem koliko FDVjevcev itd.??? (nič čudnega, da imamo preveliko javno upravo) Ma ko hoče kdo kaj narediti v tej smeri, skoči v luft študentska organizacija, sindikati ... - skratka banda. Dijaki se pa tudi odločajo po načelih "hmm, to se mi zdi malo zanimivo", "sošolec gre tja, grem pa še jaz", "ta faks pravijo da je simpl" - ne pa da bi razmislili, kaj bodo potem v življenju delali in se usmerili tja.

Skratka - po mojem mnenju je napaka povsem sistemska, od posameznika pa je odvisno, ali bo po končanem šolanju sploh kaj znal (in to se bo moral naučiti tudi poleg šole!) ali ne.

LP, g

p.s. Najbolj banalen primer je zaposlitev v javni upravi, kjer se gleda IZKLJUČNO stopnja izobrazbe. Tako imaš tam kup magistrov in doktorjev z raznih xxxxxxx (baje ne smemo po forumu pisati žaljivih stvari) fakultet, ki, kot bi rekel Mlakar, samo "delajo iz kruha drek". In imajo seveda, zaradi svojega naziva, dobre plače.

p.p.s. En "vic" na to temo (v oklepaju zato, ker je vsaka podobnost z resničnostjo zgolj naključje ...): Pride diplomant FDV (no, sem bi lahko vpisali tudi kaj drugega) na svoje prvo delovno mesto v firmo. Pa mu direktor reče: "No, pri nas je treba začeti postopoma, da spoznaš delovne procese v firmi in tako. Tule vzemi metlo, pa pometi delovno halo." Diplomant pa v zrak "A vi sploh veste, kaj sem jaz? Jaz sem diplomiral, zdaj pa mislite da bom tu pometal?" Pa pravi šefe: "Aja, saj res, sem pozabil - ste diplomant. Dajte mi sem metlo, da vam pokažem, kako se pometa ..."

bluel
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Apr 2008 20:11
Aktiv.: 0.38
Kraj: Kreplje

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2013 12:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V glavnem, se moraš za praktični del znanj sam zanimat.

Torej delat taka dela (kot študent), ki ti prinesejo tudi praktično
znaje in informacije .... če tudi kot gor rečeno začneš pometat
po hala... tam če te bo še kaj zanimalo ko pometeš
se boš še kaj naučil.

Bodimo pa relani, da za vsako delovno mesto, ki ga na novo
zasedeš rabiš čas, da ga spoznaš (mislim da je nekje od 6 do 12 mesecev)
in začneš res konstruktivno delo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo AIM - AOL Instant - naslov Yahoo Messenger - naslov
iskra
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13
Aktiv.: 3.36
Kraj: Lokev ,Boa , KOPER

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2013 1:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bluel je napisal/a:

se boš še kaj naučil.

Recimo za bolj enostavna dela bi zadostovalo nekaj mesecev ... za enega razvojnega inženirja pa so potrebna leta...
Zato se mi zdi to kritiziranje šolstva neumno početje. Spomnimo se kako smo sami začeli prve mesece dela. Pa tudi tega , da se še vedno učimo novih znanj(razen če smo menedžerji) . Problem saj jaz vidim ravno v "vodilnem" kadru (z vsemi temi silnimi čikago-boysi) katerim je osnovno načelo ,da do profit povečujejo le z zmanjševanjem vsega možnega...
Ja potem pa naše strokovnjake nadomestijo z cenejšimi rent-a ABF-fovci ki so na uro mnogo cenejši.... Whistle
Velja še vedno pravilo ,da "vaja dela mojstra" in večino "znanj" iz šole na hitro pozabiš če jih ne uporabljaš.

mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.05
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2013 1:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

True. Samo - kaj je potem smisel šolstva, če ne to, da se naučiš znanj, ki jih boš v svojem poklicu uporabljal? OK, dobiš neke delovne navade. Ampak pri večini faksov je pa to tudi to ...
Ko je imela žena na FF podelitev diplome, je dekan nekaj bluzil v smislu kako je ponosen, da se pri njih ne učijo praktičnih stvari, ki jih bodo rabili pri dejanskem delu, ampak da se grejo raziskovanje itd. Mu bi žena kmal nekaj v glavo vrgla ... (hint: par mesecev prej je začela učiti v šoli in je spoznala blazno prednost "raziskovalnega znanja", ki ga je dobila tam)

LP, g

iskra
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2013 1:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mucek , res je da imamo določene fakse ki so sami sebi namen , recimo v Sežani imamo faks za umetnostno fotografijo Think če ne za umetnost fotografije Think mogoče pa je fotografiranje umetnosti... Think OK se predam , imamo pač visokošolski center , ki je za nekaj Laughing .. Je pa bil tam tudi oddelek za strojnike , ni ga več , baje so se vsi študenti prepisali na oddelek umetnega kamnoseštva (ali nekaj podobnega...)
Vraga kje pa naj se kak inženir zaposli , če ni več fabrik ki bi kaj proizvajale - verjetno v šparu da bo delil nasvete o uporabi....

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2013 1:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

iskra je napisal/a:
...
Recimo za bolj enostavna dela bi zadostovalo nekaj mesecev ... za enega razvojnega inženirja pa so potrebna leta...
Zato se mi zdi to kritiziranje šolstva neumno početje. Spomnimo se kako smo sami začeli prve mesece dela. Pa tudi tega , da se še vedno učimo novih znanj(razen če smo menedžerji) . Problem saj jaz vidim ravno v "vodilnem" kadru (z vsemi temi silnimi čikago-boysi) katerim je osnovno načelo ,da do profit povečujejo le z zmanjševanjem vsega možnega...
Ja potem pa naše strokovnjake nadomestijo z cenejšimi rent-a ABF-fovci ki so na uro mnogo cenejši.... Whistle
Velja še vedno pravilo ,da "vaja dela mojstra" in večino "znanj" iz šole na hitro pozabiš če jih ne uporabljaš.

Iskra, tole le delno drži. Ne vem kaj si se ti učil. Če dopolnim zgornji primer: Človek ni bil prepričan kako je vezan motor - zvezda ali trikot. Niti ni znal narediti ušeca. Mi smo v šoli prvo leto en mesec delali samo ušesca. Začeli smo s kabelskimi podaljški, pa razdelilci, previjal sem motorje, delal v elektrodelavnici, kjer sem vezal razdelilce, delal kabelske sete, delal na vzdrževanju, takrat novi bloki v Velenju - delal instalacije ene tri mesece... Obiskoval sem šolo v Velenju. Tedensko smo imeli tri dni pokuka dva dni pa prakse. Prakso smo opravljali v v takratnem EKU. Ko sem prišel s šole sem imel veliko praktičnega znanja.

Lahko navedem še en primer iskanja dela v tujini, ki se je zgodil konec lanskega leta. Človek se je javil na razpis za PLC programerja. Prišel je na razgovor. S sabo je prinesel vso potrebno dokumentacijo o dokazilu o izobrazbi. Tistega sploh niso pogledali. Poslali so ga v sosednjo sobo. Tam ga je čakal en S7 pa načrt. Tisto zadevo je človek "rešil" brez problema. Še isti dan so ga poklicali na razgovor. Vprašali so ga "Koliko hoče?" Rekel je še kar lepo cifro... Sedaj dela v Avstriji.

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2013 1:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bluel je napisal/a:

se boš še kaj naučil.

S tem se 100% strinjam.

nakamichi
Član
Član

Pridružen-a: Pon 21 Avg 2006 18:51
Aktiv.: 3.69
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2013 2:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pomislit je treba, da tudi ne vem kakšna šola ne more naredit iz dreka kruh Shhh
Študij ni za vsakega, je pa vsak za študij. Nadaljevanje študija naj bi izražalo željo posameznika po poglobitvi znanja na nekem področju. Torej ga to področje zanima, se je z njim že seznanil a bi rad to znanje poglobil in ob lastnem delu tudi utrdil.

Šola ni vrtec, da te bo primla za roko pa ti pokazala kako si rit obrišeš...povejo ti kaj boš imel od tega in zakaj je to dobro počet, vadit boš moral sam...če si je ti ne brišeš ne morejo oni odgovarjat.

Sicer bolj nišno, govoril bom o FE v LJ:
Sem bil tako študent(dve diplomi) kot predavatelj in sem izkusil obe plati kovanca. Sedaj delam v industriji, kjer so mi prav vsa znanja pridobljena ob obeh študijih prišla prav. Koliko preliješ v prakso in koliko pozabiš ti pa nobena šola ne more določit. So pa vedno odprta vrata vseh laboratorijev za samoiniciativne študente, ki želijo delat na svojih ali laboratorijskih raziskovalnih projektih, tudi proti plačilu.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
iskra
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2013 2:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nakamichi točno tako . Zato se mi zdi ta gonja (politiki) proti šolstvo le "meglenje" nekih podlih namenov. Daleč od tega da je šolstvo "perfektno" , samo v tem trenutku je potrebno vse sile usmeriti v nove proizvode. Pognati nazaj proizvodnjo saj brez nje ne bo nobenih potreb po delu.....
Silvo se strinjam , samo ta trend ki je sedaj se ustvarja že 20 let. Krivci tega pa vedo eno zlato pravilo : Deli in Vladaj.... Nak , jaz jim že ne nasedam , raje skupaj po njih udarimo...

tiger
Član
Član

Pridružen-a: Čet 05 Feb 2004 0:22
Aktiv.: 4.90

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2013 3:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vaja dela mojstra, mojster dela vajo.
To je to in nič drugega. Nihče ni pameten na zemljo padel.
In kaj bi rekel Nikola Tesla na to?

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.36
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2013 3:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za zdaj samo toliko: prehod na bolonjsko stopnjo vodi visoko šolstvo v prepad. En kup predmetov, ki imajo zveneča imena v resnici pa totalno neuporabni. V glavnem, da je dovolj pedagoških ur za vse. Drugi problem pa je, da se masovno spušča študente dalje z obupnim znanjem.
Izvirni greh se pa začne že v oš. Nekaj zanimivih grafov si poglejte v prilogi:

528405_467338853278451_710800745_n.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  99.65 KB
 Pogledana:  106 krat

528405_467338853278451_710800745_n.jpg

575555_467343636611306_1729804231_n.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  96.35 KB
 Pogledana:  41 krat

575555_467343636611306_1729804231_n.jpg

252620_467344533277883_1314047025_n.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  89.74 KB
 Pogledana:  25 krat

252620_467344533277883_1314047025_n.jpg

292302_467347559944247_83858546_n.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  108.75 KB
 Pogledana:  31 krat

292302_467347559944247_83858546_n.jpg

Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.03
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2013 3:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ohh, ja.
Tele stvari seveda niso tako enostavne kot izgledajo na prvi pogled.

Marsičesa je kriv sistem, ki podpira lumparijo take in drugačne vrste. Bom pokazal samo na dva problema, drugi potem izhajajo iz tega.

Fakulteta dobi sredstva glede na vpis. Torej je zainteresirana za čim večji vpis. Dejstvo je, da študij konča cca 1/5 vpisanih. Govorim o fakultetah, ki poskušajo obdržati nek nivo in s tem rezime. Kje končajo torej ostali ? Nikjer, tu so med nami - večni študentje, ki na tak ali drugačen način izkoriščajo študentski status, se prepišejo z enega faksa na drugi,... vse dokler gre. In gre dolgo časa, pa še ugodno je. Zainteresirani pa so tako in tako vsi od študentskih servisov, delodajalcev pa vse do fakultet, ki jim tovrstni vpisi prinašajo €. Krog je torej zaključen in presekati ga je izjemno težko. To da so pri tem tepeni tisti, ki bi radi resno študirali je pač postranska škoda, ki je najbolj vidna, a ne edina.

Če pogledamo stvari malo bolj pod lupo bomo videli, da se v tem konglomeratu dogajanj izjemno lahko ljudje skrijejo in počno - nič. Preprosto živijo od lastne slave in hvale, čeprav jih je čas že zdavnaj povozil. Na fakultetah se uče programi ki jih je nekdo nekoč nekdaj, ko so še bili aktualni postavil, sedaj pa že desetletja študentje gulijo zastarelo snov, ki poskuša iz njih narediti muzejske restavratorje. En tak primer iz naše stroke je MC68HC11. Tovrstne probleme je dandanes mogoče reševati le z odhodom indijske krave ali v penzijo ali pa še pogosteje na Žale. To pa zato, ker nimamo dovolj močne industrije, imamo le kup, sicer uspešnih, a na žalost nepovezanih firm, ki nimajo te moči, da bi fakultetam narekovale dejanske učne programe, ki so v realnosti potrebni. In tako gredo stvari po inerciji dalje vse do svoje dejanske smrti.
Realnost je seveda povsem drugačna. Tu se stvari spreminjajo za faktor vsaj 30x hitreje.
Posledica tega je, da si mora človek, ki hoče dobiti dobro delovno mesto izobraževati sam. Sicer mora biti proces izobraževanja vedno prisoten, tudi ko je posameznik že zaposlen, a znanje ob startu nekoga, ki je končal fakulteto je dandanes na nivoju srednješolca izpred 35let.

Kaj spremeniti? Mnogo!
Kot najprej bi morali razmisliti ali je res, da se mora dandanes ravno vsak vpisati na fakulteto? Torej je treba sprejeti neke kriterije pri vpisu. Pa pri tem ne mislim zgolj na uspeh v srednji šoli. Ta postane hitro nepomemben, če se človek vpisuje na recimo tehnično fakulteto, a do tehnike nima veselja.

Druga pomembna stvar je, da se programe na fakultetah prilagodi temu, kar industrija res potrebuje. Tu bi lahko bila koristna študentska organizacija, ki se sedaj meša tam kjer ji ni treba. Morali bi narediti sistem ocenjevanja profesorjev in njihovih programov, ki bi v končni fazi lahko pomenil ukinitev programa. Na ta način bi iz indijskih krav, ki samo še prežvekujejo že 20 let staro travo, hitro dobili kup plemenskih bikov, ki bi se trudili ugajati, tako s svojim programom, kot s kvaliteto predavanj.

Kot tretje, a ne zadnje pa to, da se definitivno ukine študentsko delo. To je namreč le izkoriščanje delodajalcev, tako študentov, kot države. Za nameček pa povzroča še večji procent brezposelnosti.
Osnovna naloga študenta je študij. Tega mu mora družba, če za to izpolnjuje pogoje, zagotoviti. Na vprašanje od kje denar je odgovor jasen. Delo, ki ga sedaj opravljajo študentje, naj delajo redno zaposleni. Iz prispevkov, ki jih država na ta način dobi naj se zagotove primerne štipendije. To pa seveda le za uspešne študente. In verjemite mi, da bi ob teh pogojih bilo mnooooogo več uspešnih. S tem bi se izognili vpisovanju večnih študentov in tisti, ki imajo resen namen študirati bi s tem dobili bistveno boljše pogoje in boljši študij.

d'oh! Samo ne me vprašati kako to narediti !

sars
Član
Član

Pridružen-a: Tor 05 Jan 2010 20:40
Aktiv.: 3.57
Kraj: Vransko

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2013 4:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:

Kot tretje, a ne zadnje pa to, da se definitivno ukine študentsko delo. To je namreč le izkoriščanje delodajalcev, tako študentov, kot države. Za nameček pa povzroča še večji procent brezposelnosti.
Osnovna naloga študenta je študij. Tega mu mora družba, če za to izpolnjuje pogoje, zagotoviti. Na vprašanje od kje denar je odgovor jasen. Delo, ki ga sedaj opravljajo študentje, naj delajo redno zaposleni. Iz prispevkov, ki jih država na ta način dobi naj se zagotove primerne štipendije. To pa seveda le za uspešne študente. In verjemite mi, da bi ob teh pogojih bilo mnooooogo več uspešnih. S tem bi se izognili vpisovanju večnih študentov in tisti, ki imajo resen namen študirati bi s tem dobili bistveno boljše pogoje in boljši študij.

Se popolnoma strinjam z napisanim. Sploh pa s tistim delom, ki sem ga odebelil.

Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2013 4:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Volk moram te opozorit, da preveč proizvodnjo omenjaš Wink . Te pri nas praktično ni več. Torej tudi ljudi zanjo ne potrebujemo. Brick wall

Zato tudi skoraj ni pomembno kakšne kadre šole proizvajajo. Večina jih konča v drugačnih segmentih.

Da bi pa imeli toliko firm, da bi lahko zaposlile množico ljudi, ki diplomira vsako leto je pa utopija. Če bi pa jih bilo možno, sem pa prepričan, da bi firme lahko vplivale na programe študija, saj bi bilo to v njihovem interesu, imeli bi pa tudi pošten glas.

V tem času je nastalo kar nekaj višjih šol, ki se tega zavedajo in če bi delodajalci jemali kadre pri njih, bi ostale šole hitro postale brez vpisov. Samo danes je to vse skupaj skoraj utopija.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Borza dela Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 1 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni