|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.49 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Pet Nov 23, 2012 8:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Tudi, pa še kaj bi se našlo...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mona Član

Pridružen-a: Tor 09 Dec 2003 19:26 Prispevkov: 163 Aktiv.: 0.69 Kraj: okolica Ljubljane
|
Objavljeno: Pet Nov 23, 2012 10:03 am Naslov sporočila: |
|
|
to je definitivno šport v sloveniji.. nagajaj kjer lahko. Po po nagajanju nagajaj še malo. tehnološki napredek je res popolnoma "nepotreben".
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zamot1 Član

Pridružen-a: Sre 28 Feb 2007 15:11 Prispevkov: 148 Aktiv.: 0.66
|
Objavljeno: Ned Nov 25, 2012 4:59 pm Naslov sporočila: Moje izkušnje. |
|
|
Že ene pet let izumljam "topel veter" Imam narejeno trikrako Savoniusko in dve klasični eno 1m premera(16 krakov) drugo 2metrsko (8 krakov mi jo je že dvakrat polomilo pri 35km/h) narejeni sta iz oranžne pvc cevi, savoniuska pa iz alu pločevine. Kot generator pri HAWT sem uporabil direkt drive motor od PS z trajnimi magneti in mu prekljaplam pole pri majhnem vetru 12 polni trifazni generator pri velikem vetru pa štiripolen in s tem lahko potegnem tudi večji tok.
Problem je dinamičen izvor električne energije in dinamično breme -akus. Zaenkrat to upedena samo dober DC DC pretvornik ni pa to čisto optimalna rešitev. Jaz imam MPPT regulator za solarno pa se ne obnese najbolje v k kombinaciji tudi z vetrno energijo. Za savoniusko bom čez zimo previl doma narejen AFPM generator za VN (cca 600V ac), pri prvih špulah sem zamočil- prevelike gabaritne mere.
Drugače pa kitajčki delajo vertikalne vetrne elektrarne 400W kombinacija savoniuske in darius za majhne denarje, problem rata nadaljna integracija in avtomatizacija za domačo uporabo.
LP Zamot
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
9.52 KB |
Pogledana: |
2096 krat |
![Wellsee-Wind-Mill-Generator-Cellular-Small-Cellular-Wind-Turbine-WS-WT-400W-[1].jpg](files/wellsee-wind-mill-generator-cellular-small-cellular-wind-turbine-ws-wt-400w-_1_.jpg)
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tiger Član

Pridružen-a: Čet 05 Feb 2004 0:22 Prispevkov: 1161 Aktiv.: 4.90
|
Objavljeno: Ned Dec 30, 2012 10:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni
Ima kdo kakšne nove zanimive podatke (izkoristek, veter,...) o novi veterni elektrarni v Dolenji vasi-Senožeče?
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stbe Član

Pridružen-a: Sob 10 Sep 2005 12:25 Prispevkov: 155 Aktiv.: 0.65 Kraj: Obala
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 501 dni