www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Test kitajskega grid tie inverterja
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
pirpy
Član
Član

Pridružen-a: Ned 30 Maj 2004 21:57
Aktiv.: 3.26
Kraj: Topolšica

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 23, 2013 6:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lp
izkoristek sončne celice je precej odvisen tudi od temperature tako da 6 junija ob 12 00 verjetno neboš izmeril največje moči modulov ker bo temperatura celic 50 stopinj.
pri mojih celicas sem maximalno moč dobil aprila ko je bilo zunaj hladno , sonce za oblaki skrito ,potem pa se naenkrat oblaki umaknejo in sonce posije na hladne celice.
kill-a-watt meter je pokazal maksimalno moč na ac strani 445W takrat sem imel zelo kratke kable med celicami in razsmernikom .
pri mojem razsmerniku pri moči >300w pomaga vsporedno z celicami dodan kondenzator 4700 uF kar pa pomeni da mppt ne deluje dobro.

glede varnosti pa mislim da se nimaš česa bati saj je moč razsmernika tako mikromajhna da ne moreš nikogar elektricirati tudi če se po kakšnem čudezu razsmernik nebi izklopil ko bo zmanjkalo elektrike.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
vmalhar
Član
Član

Pridružen-a: Pet 06 Jul 2007 11:23
Aktiv.: 0.78
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 23, 2013 6:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

int47 je napisal/a:
Sem naredil še nekaj meritev, tokrat s solarnimi celicami.
Uporabljeni instrumenti niso bili najboljši. Iz meritev izračunane moči bi lahko odstopale tudi za +-5%.
Točno tako. Meritve in izračuni, ki jih pišeš, pa so na W natančni in kdo bo mislil, da gre za resne meritve.

Podatki za panele so: 250W @ 1000W/m2 : Vmpp = 30.01V Impp = 8,31A
Glede na podatke proizvajalca pri 800W/m2 en panel zmore cca 200W moči in 7A toka.
V drobnem tekstu boš opazil tolerance. Te nakazujejo, da tovrstni testi niso vredni truda. Toleranca tokov in napetosti +-10%... Nepozoren bralec bo potegnil napačen zaključek.

Če vzamem, da je bilo sončno sevanje med testom 800W/m2 (tok malo nad 7A), je max. izkoristek 320W/400W = 80%.
Če vzameš... Koliko je pa dejansko bilo obsevanje?

Če se MPPT prilagaja samo toku, napetost pa pri delovanju iz celic drži na max 26V, je max moč ki bi jo dobil iz panelov pri sončnem sevanju 1000W/m2 8,31 * 26 *2 = 432W.
Iz razsmernika bi torej teoretično dobil 432 * 0,86 = 372W
Pri upoštevanju izkoristka 80% pa 500 * 0,8 = 400W
Kako misliš, se MPPT prilagaja samo toku, napetost pa drži pri 26V? MPPT iz panela vleče tok, napetost na panelu pa je posledica odvzetega toka in kot taka od toka direktno odvisna. Napetost ni konstanta, MPPT pa kar vleče nek neodvisen tok.
Zakaj pri izkoristku 86% računaš s 432W, pri 80% pa s 500W?

Bo treba ponovit meritve, ko bo bližnja avtomatska merilna postaja pokazala moč sončnega sevanja blizu 1000W/m2.
Še prej se pozanimaj kaj točno od obsevanja meri ta postaja. Da ne bo merila globalno obsevanje na ploskev pravokotno na sonce, tvoji paneli v tistem trenutku pa 50° od sonca. Ali pa obsevanje na horizontalno ploskev, tvoji paneli pa direktno v sonce. Pa da se ne boš trudil s korekcijami obsevanja, ker bo spet na pamet.

Oprosti za kritiko, ampak podobni izračuni so ponavadi prikladna podlaga za razne teorije nepoučenih, kako je nekaj super ali pa neuporabno (in ti so na koncu najbolj glasni, pa sploh ne vejo o čem je govora), sami izračuni so pa tako na oko, da bi bilo včasih bolje, da jih ne bi bilo. Škoda telovadbe z inštrumentom.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.87
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 23, 2013 8:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vmalhar je napisal/a:
Meritve in izračuni, ki jih pišeš, pa so na W natančni in kdo bo mislil, da gre za resne meritve.
Zato sem v drugi vrstici napisal točnost meritev.
Če merim pri enakih pogojih in z enakimi instrumenti, so meritve čisto uporabne za primerjavo dveh razsmernikov, panelov, ali sistemov. Sicer pa, če proizvajalec lahko podaja toleranco mpp moči 3%, tudi mojih 5% ni tako huda napaka.

vmalhar je napisal/a:
Toleranca tokov in napetosti +-10%... Nepozoren bralec bo potegnil napačen zaključek.
Toleranca mpp moči je podana 3% pri navedenih testnih pogojih 25°C, 1000W/m2...

vmalhar je napisal/a:
Če vzameš... Koliko je pa dejansko bilo obsevanje?
Glede na tok in podatke 12km oddaljene avtomatske merilne postaje, sklepam da več kot 800W/m2.

vmalhar je napisal/a:
Kako misliš, se MPPT prilagaja samo toku, napetost pa drži pri 26V?
Napetost, razen pri priklopu na baterije, ni bila večja od 26V. Tudi pri zaporedni vezavi baterije z dvema vzporedno vezanima paneloma ne. Pri enaki osvetlitvi so bili izhodna moč, napetost na vhodu v inverter in tokovi enaki. Če bi MPPT deloval po pričakovanju, bi v drugem primeru izkoristil višjo vhodno napetost.
V oblačnem vremenu je bila moč občutno nižja, napetost pa 24 -25V.

Za izmerjene napetosti bi moral imeti panel več kot 70°C.

vmalhar je napisal/a:
Zakaj pri izkoristku 86% računaš s 432W, pri 80% pa s 500W?
0,86 je izkoristek izhodna moč / U*I na vhodu v usmernik.
Ne upošteva izgub zaradi naustrezne mppt točke delovanja.
432W je teoretična moč ki bi jo dobil iz panela, če mppt res ne bo spustil napetosti nad 26V. Razsmernik bi tako imel na voljo 26V in 8,31A, zato to moč množim z izračunanim izkoristkom DC/AC pretvorbe (0,86).
Metoda ne upošteva izmenične komponente na DC napetosti iz panela (posledica delovanja razsmernika). S true RMS V-metrom sem izmeril cca 2V.

Izkoristek 80%, naj bi bi bil izkoristek izhodna moč/mpp moč panela.

vmalhar je napisal/a:
Še prej se pozanimaj kaj točno od obsevanja meri ta postaja. Da ne bo merila globalno obsevanje na ploskev pravokotno na sonce, tvoji paneli v tistem trenutku pa 50° od sonca. Ali pa obsevanje na horizontalno ploskev, tvoji paneli pa direktno v sonce. Pa da se ne boš trudil s korekcijami obsevanja, ker bo spet na pamet.
Hvala za opozorilo, se bom pozanimal.

Pred meritvijo so bili paneli postavljeni pravokotno na sonce (na panele nastavljen kotnik, paneli naravnani na najkrajšo senco po X in Y osi).
Če postaja meri na horizontalno ploskev, bi bil rezultat v +, ne v -, kot v mojem primeru.
Nazaj na vrh
int47
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 23, 2013 9:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vmalhar je napisal/a:
Glede na rezultate mislim, da mppt v razsmerniku deluje tako, da je panel v delu karakteristike, kjer se obnaša kot tokovni vir (levo od MPPT točke), dokler tok ne doseže določene vrednosti (očitno večje od 14A).

V tem primeru ne vem, zakaj sem pri priklopu na tri baterije dobil samo 247W na izhodu.
Nazaj na vrh
int47
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 23, 2013 9:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vmalhar je napisal/a:
Glede na rezultate mislim, da mppt v razsmerniku deluje tako, da je panel v delu karakteristike, kjer se obnaša kot tokovni vir (levo od MPP točke), dokler tok ne doseže določene vrednosti (očitno večje od 14A).

V tem primeru ne vem, zakaj sem pri priklopu na tri baterije dobil samo 247W na izhodu.

edit:
pirpy je napisal/a:
pri mojem razsmerniku pri moči >300w pomaga vsporedno z celicami dodan kondenzator 4700 uF kar pa pomeni da mppt ne deluje dobro
Ni nujno. Če naj razsmernik deluje v MPP točki, rabiš konstanten odjem moči. To je možno v simetričnem 3F sistemu, ali pri DC porabniku. Pri pulznem odjemu moči, je to možno le, če ti energijo uspe shranit. Če imajo kondenzatorji v razsmerniku dovolj veliko kapaciteto se napetost panelov (AC komponenta) ne spreminja bistveno v času polperiode omrežne napetosti.

Na moj razsmernik sem priklopil 20mF kondenzatorjev. AC komponenta se je zmanjšala iz cca 2V na cca 180mV. Izhodna moč se je povečala za manj kot 1%.
Nazaj na vrh
karelkarci
Član
Član

Pridružen-a: Ned 23 Dec 2012 13:15
Aktiv.: 0.23
Kraj: Martjanci

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 28, 2013 5:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Precej stvari mi ni jasno ,kako lahko prklopimo kitajski gtinvertor z območjem 14-28v na module kjer je napetos 30v je preveč.Če pa nasledjega 28-52v bo verjetno iskoristek slab mislim gtinverter
Nazaj na vrh
int47
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 30, 2013 6:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pretvornik naj bi bil 500W 24-60V z max. vhodnim tokom 40A.
Prodajalec priporoča uporabo 30, ali 36V panelov.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 Ur