|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
osmi Član

Pridružen-a: Pon 13 Sep 2010 16:18 Prispevkov: 77 Aktiv.: 0.43 Kraj: Straža pri Nm
|
Objavljeno: Tor Nov 27, 2012 9:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Highlag je napisal/a: |
Pri naši stari hiši je vodnjak globok 16m, in ima cca 6m vode. Je pretok premajhen, da bi vodo lahko izkoriščal za kaj več kot hlajenje piva in zalivanje rož. Smo stestirali.
6m3 je pa premalo za karkoli. |
Lahko poveš kako ste to izvedli? Me zelo zanima!
Citiram: |
Ne bo držalo. Res pa, da ni najbolj pogosto ... Ima kolega doma ... Hladi kar kamnita tla (preko talnega gretja - no, hlajenja) in poleti je razlika občutna!
|
In kako se počutijo glede na povišano vlažnost, oz. kako se počutiš ti pri njih? _________________ C2 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Ned Maj 05, 2013 7:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je vlaga nad 60% je zelo neprijetno, nastane lahko tudi plesen. Polega tega se nad 55% RH začne pospešeno rjavenje železnih naprav. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70785.26
|
Objavljeno: Ned Maj 05, 2013 7:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.42 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Maj 05, 2013 7:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam okrasno trto na južni/vzhodni fasadi. Pozimi je fasada gola, poleti pa popolnoma prekrita z listjem. Poleg tega se v trti ob cvetenju masti nešteto čebel in jeseni pol milijona kosov, ki obirajo plodove.
Ene moti, ker ima trta tačke, ki ne gredo več stran... zakaj bi sploh hotel, da gre trta stran?!?  _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44 Prispevkov: 1011 Aktiv.: 4.27 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Ned Maj 05, 2013 8:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nobeno drevo in trta ne pomagata pri segrevanju hiše iz notranjih virov: kuhanje, pranje, pomivanje, računalniki, TV... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.63 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Ned Maj 05, 2013 10:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
60% vlage pa res ni problem. Recimo samo stara lesena okna se na starejši hiši zamenja z plastičnimi. Vlaga in plesen je skoraj zagotovo tu pa zrači kolikor hočeš. Prva stvar, ki je potrebna je to, da omare prestaviš stran od zunanjih sten. Če imaš okno in vrata praktično v liniji lahko zračiš kolikor hočeš, pa bo za zadevami ob zidovih še vedno vlaga. Reši te edino razvlažilnik ali pa rekuperacijsko prezračevanje, ki pa brez krepke vsote in razbijanja zopet ne gre. Glede na izkušnje pri starejših hišah z menjavo oken izboljšaš le zvočno izolacijo. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32 Prispevkov: 1526 Aktiv.: 7.71 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Ned Maj 05, 2013 10:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
@PZUFIC: O čem ti pišeš? o relativni ali absolutni vlagi? Razlika je očitna!
LP _________________ Če ne gre - ne obstaja! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Ned Maj 05, 2013 10:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
RH-relativna vlažnost. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32 Prispevkov: 1526 Aktiv.: 7.71 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Ned Maj 05, 2013 11:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najprej se pozanimaj, kaj pomeni relativna vlažnost, potem pa mi razloži kaj to pomeni!
60% je kar neudobno za bivanje. Nekje do 48% je OK.
LP _________________ Če ne gre - ne obstaja! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pon Maj 06, 2013 10:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Vem kaj je relativna vlažnost in kaj absolutna vlažnost. Ne vem zakaj potem sprašuješ kakšno vlažnost sem napisal, če je v % in ti veš za kaj se gre pri vlažnosti.
Recimo danes je bilo znotraj pri 20°C 84% zunaj pa pri 15°C 82%.
Je pa vsekakor možno, da ta naša vrla vremenska laže. Je pa res, da sem čisto iz zanimanja poizkusil še z V&A multimetrom in rezultati so skoraj enaki. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.36 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Pon Maj 06, 2013 11:25 am Naslov sporočila: |
|
|
PZUFIC je napisal/a: |
Je pa vsekakor možno, da ta naša vrla vremenska laže. Je pa res, da sem čisto iz zanimanja poizkusil še z V&A multimetrom in rezultati so skoraj enaki. |
Huh, pri taki vlažnosti jaz zorim salame v kleti. Nikakor ne bi hotel živet v taki vlagi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pon Maj 06, 2013 11:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Bi moral dobiti kak drug mirodajnejši merilnik. Tudi če zračiš, ne pomaga, ker je zunaj taka vlažnost. Drugače pa ni nekih čudnih občutkov ali pa karkoli neobičajnega glede počutja, tako da po mojem merilnik greši. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tonny Član

Pridružen-a: Sre 23 Dec 2009 11:57 Prispevkov: 289 Aktiv.: 1.53 Kraj: Vrhnika - MS
|
Objavljeno: Pon Maj 06, 2013 12:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi če zračiš pri takšni vlagi kot je trenutno zunaj boš naredil precej več koristi kot škode. Zunanji zrak, segret na sobno temperaturo, bo namreč imel precej nižjo relativno vlago - okrog 60%, kar je vsaj zame že približno sprejemljivo. Če se prav spomnim, o tem govori mollierjev diagram. Malo poguglaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.02 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Pon Maj 06, 2013 12:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da odgovorim Osmemu. Izčrpali smo vodo do konca in merili čas, da je voda dosegla prejšnjo višino. Iz premera in višine vode se pa da volumen izračunat. Ni sicer 100% natančno, za kakšne projekte moraš tako ali tako imeti rezervo. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.75 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Pon Maj 06, 2013 12:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
MarkoM je napisal/a: |
PZUFIC je napisal/a: |
Je pa vsekakor možno, da ta naša vrla vremenska laže. Je pa res, da sem čisto iz zanimanja poizkusil še z V&A multimetrom in rezultati so skoraj enaki. |
Huh, pri taki vlažnosti jaz zorim salame v kleti. Nikakor ne bi hotel živet v taki vlagi. |
Pa ti ratajo? Nam so prehitro plesnil zato to ni bila plemenita plesen. Ko smo jih preselili na manj vlažno sem jih pozabil škropit z vodo saj je bila temperatura malenkost previsoka in zračna vlažnost pa preniska.
Sosed, ki je zidar ampak ima znanja precej razširjena je dejal, da je menjava oken nezmisel(razen, če dobiš sredstva iz eko skada). Pač, ker nekateri propagirajo neka „pametna” okna za „frišen” zrak. Sam je omenil, da se prostre zrači na način, da se v hiši enkrat na dan za deset minut ustvari prepih, ti pa greš ta čas z ostalimi npr. precepit nekaj drv. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni