www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Zlomljen sveder
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
stane
Član
Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19
Aktiv.: 5.79
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 07, 2013 10:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na tem forumu sem čital, da je mogoče vidia sveder nabrusit za vrtanje "železa".
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 08, 2013 12:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi ga poizkusil izvleči z električnim varilnim aparatom in elektrodo 2,5 ali 4.
Tisti, ki smo kdaj že kaj zvarili vemo, kako močno se elektroda zapika na varjeni material, če je konica elektrode še hladna ...

Če takšno izvlečenje ne bi uspelo pa bi malo navil amperažo, z elektrode odstranil dobre 3 cm oplaščenja (da v luknji ne bo tiste stekleno trde žlindre) in ga kar malo povaril oziroma stalil. Na tak način boš zmanjšal trdoto ostanka svedra, da ga boš potem z novim lažje prevrtal.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17
Aktiv.: 0.00

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 08, 2013 1:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.75
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 08, 2013 1:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja samo to potem potrebuješ varianto „montažnega” CNCja. Če sem prav bral je omenjal, da ima „košček” od 1,5t. Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 08, 2013 1:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hja, jaz ne pridem zraven s finim CNC pomikom. Ročni pomik je neenakomeren, za povrhu pa moj hitrovrteči brusilnik sploh ne doseže takšne globine.

Na varilni aparat sem pomislil, ja.
Najhujše bi bilo, če bi sveder zapikal na osnovo.
Če bi imel "koaksialno" elektrodo, da bi na sveder pripeljal obe elektrodi, bi šlo.
Temperaturni šok bi verjetno razkalil sveder, da bi postal mehkejši.
Zanimivo bi bilo, če bi v luknjo natočil vode in bi nastal neke vrste erozimat. Zadnjič sem se malo igral s HHO in sem po nesreči z 0,2mm žico naredil fi 1cm luknjo v konzervo od paštete. Pa vso vodo je ven vrglo. No, 72V akumulator od viličarja ima precej tokovne zmogljivosti, a nekaj sta zagotovo prispevala nastali vodik in kisik, ki ju je vžgala iskra oziroma oblok.
Na tej luknji se ne morem igrati, bom pa vsekakor še kdaj preizkusil erozijo z varilnim aparatom.

Zaenkrat bom poskusil z izbijači, kakršne je pripel @Silvo.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 08, 2013 7:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

če ti pa se že ne bo posrečilo....

http://www.proces-pdf.com/produkti/orodje-za-popravilo-navojev/

Sibica
Član
Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24
Aktiv.: 5.58
Kraj: Vremska Dolina

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 08, 2013 6:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi v delavnici poiskal par svedrov, ki so svoje odslužili in jih zavrtal v neko železno klado tako, da bi na neki globini počili.

Tako bi lahko poizkusil vse metode odstranjevanja svedra ki so naštete v tej temi.

Videl bi, katera je najučinkovitejša in pri kateri najmanj poškoduješ luknjo.

ferdo
Član
Član

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:10
Aktiv.: 1.49
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 09, 2013 7:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sibica je napisal/a:
Jaz bi v delavnici poiskal par svedrov, ki so svoje odslužili in jih zavrtal v neko železno klado tako, da bi na neki globini počili.

Tako bi lahko poizkusil vse metode odstranjevanja svedra ki so naštete v tej temi.

Videl bi, katera je najučinkovitejša in pri kateri najmanj poškoduješ luknjo.

Odlična ideja. Tudi mene zanimajo rezultati, zato priporočam izvedbo takšnega testa Smile .
Nazaj na vrh
Pobesneli
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24
Aktiv.: 5.03
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 09, 2013 7:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Grozno težko boš ponovil tak scenarij, edino če ima talent lomljenja svedrov v luknjah Wink Ni problem da je sveder zlomljen v luknji, problem je da je verjetno med svedrom in steno opilek, zaradi katerega se je zlomljen del zataknil.
Nazaj na vrh
Bizgec65
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46
Aktiv.: 11.28
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 09, 2013 8:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še moj "predlog":
V luknjico brizgneš nekaj kapljic kisline. Če je sveder 6, je opilek ki ga je zagrabil majhen, a bi ga nekaj kapljic kisline mogoče malček razjedlo, mogoče bi pobralo tudi malo svedra....Potem poizkusiš s svojimi vilicami....(seveda potem zadevo obilno izpereš).
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 09, 2013 11:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdaj imam nov problem ... d'oh! .

Z izbijačem nisem zdrobil svedra, temveč povsem uničil udarni del izbijača. Sveder je očitno trši od njega.
Za povrhu sem sveder še bolj zabil v luknjo.

Nekako bom poskušal napraviti podaljšek za hitrovrteči brusilnik in sveder izbrusiti iz luknje.

stane
Član
Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19
Aktiv.: 5.79
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 09, 2013 11:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vidia sveder nabrusi za vrtanje kovine.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
StricGeza
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2007 11:53
Aktiv.: 4.72
Kraj: Gradišče pri Divači

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 09, 2013 2:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

meni je uspelo zvrtati HSS-E(svetli) sveder s svedrom iz hardmetal-a(ne vidia) moraš pa ga hladit ,malo pritiskat in čimveč obratov. Je pa sveder tako trd in krhek...Jaz zanje rečem kar "Sad ga ima, sad ga nema". Če imaš kako pot na primorsko ti lahko kakega zrihtam. So pa to odpadni/zbrušeni svedri iz obdelovalnih centrov. Ampak za take primere še vedno uporabni.
tiger
Član
Član

Pridružen-a: Čet 05 Feb 2004 0:22
Aktiv.: 4.90

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 10, 2013 8:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko zvrtaš luknjo iz druge strani na isti poziciji, če je seveda možno in potem izbiješ sveder ven.

LP
Nazaj na vrh
toplakd
Član
Član

Pridružen-a: Pon 12 Jul 2010 23:12
Aktiv.: 3.26
Kraj: Benedikt

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 11, 2013 8:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

igo je napisal/a:
Od spodaj ne bo šlo. Kos železa je debel 40cm.
1,5t težka zadeva tudi ni najbolj prenosna.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni